Η φωτογράφος Emily Bern είχε σαν σκοπό να βρει και να φωτογραφήσει σωσίες της Marilyn ή -όπως θέλουν να λέγονται- καλλιτέχνες αφιερωμένους σε εκείνη. Γι’ αυτό ταξίδεψε σε πολλά μέρη στον κόσμο προκειμένου να το πετύχει. Τους εκτιμά και τους θεωρεί κάτι πολύ περισσότερο από απλούς ηθοποιούς που υποδύονται ένα πρόσωπο, ακόμα και αν αυτοσυστήνονται με αυτό τον τρόπο. Χαρακτηρίζει αυτή της την δουλειά σαν μια ματιά στην καλλιτεχνική κληρονομιά της Marylin και πώς αυτή σχετίζεται με το κυνήγι του ονείρου και τις προσδοκίες μιας καριέρας στο Hollywood.

Η φωτογράφος δήλωσε σε συνέντευξή της στο The Cut πως για να φέρει εις πέρας το project της έπρεπε να αντιμετωπίσει το γεγονός πως η φιγούρα της Marilyn διακατέχεται από πολλά κλισέ. Πλέον, όπως είπε, είναι εντάξει με αυτό αφού συνειδητοποίησε ότι το κλισέ δεν είναι κακό, αλλά σχεδόν απαραίτητο.

“Κατέληξα να μπω στον κόσμο της Marilyn Monroe και συνειδητοποίησα ότι αυτό το πράγμα αντιπροσωπεύει κάτι πολύ συναρπαστικό μιας και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να την αγαπούν και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διατήρηση της μνήμης της. Είναι μια προσωπικότητα που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουν. Ακόμα και άνθρωποι που δεν ζουν εδώ γνωρίζουν ποια είναι η Marilyn Monroe. Άνθρωποι που δεν έχουν δει τις ταινίες της ξέρουν ποια “, δήλωσε η φωτογράφος.

“Η Χόλι είναι μια από τις πιο γνωστές Marilyn στο Λος Άντζελες. Κάνει πολλές συναυλίες, αλλά είναι και ηθοποιός. Είναι πολύ προσεκτική στο πώς κάνει το μακιγιάζ, πώς φτιάχνει τα μαλλιά της. Φτιάχνει η ίδια πολλά από τα κοστούμια της. Μπορεί να είναι η δουλειά της, αλλά για εκείνη δεν είναι μόνο αυτό. Έχει μελετήσει και αφιερώσει τη ζωή της σε αυτή την προσωπικότητα. Είναι η Marilyn του Λος Άντζελες.”

“Η Ντέμπρα μένει έξω από το Άμστερνταμ. Όταν πήγα να τη συναντήσω εκεί, μου είπε, «Θα πάμε στους ανεμόμυλους». «Αλήθεια;», είπα. Ήταν κουλ να περπατάς με κάποιον που είναι σαν τη Marilyn Monroe με όλους αυτούς τους τουρίστες γύρω. Οι άνθρωποι το αγάπησαν. Οι άνθρωποι κατάλαβαν αμέσως τι συμβαίνει. Σταματούσαμε συνέχεια για να βγάλει φωτογραφίες! Ήταν συναρπαστικό. Η συγκεκριμένη φωτογραφία βρίσκεται στην πραγματικότητα σε έναν ανεμόμυλο. Είναι μια από τις αγαπημένες μου από τη συλλογή. “

“Η Nadine είναι από την Ottowa του Καναδά. Είναι τραγουδίστρια και κάνει τη Marilyn εδώ και λίγα χρόνια. Θέλει να είναι ο εαυτός της όταν υποδύεται τη Marilyn αλλά ταυτόχρονα να τη σέβεται, το οποίο θεώρησα πολύ σημαντικό γιατί πολλοί από τους καλλιτέχνες δεν κάνουν το ίδιο. Λέει πως θα προτιμούσε να ονομάζεται αφιερωματική καλλιτέχνιδα παρά μίμος. “

Τι κοινό έχουν όλες οι Marilyn ;

“Το πράγμα που όλοι είπαν ξανά και ξανά είναι ότι θέλουν να προστατεύσουν τη Marilyn. Και αυτό το βρήκα τόσο συναρπαστικό. Παρόλο που σε μεγάλο βαθμό η Marilyn ήταν κατασκεύασμα της βιομηχανίας του θεάματος – κανείς δεν ήξερε την πραγματική Marilyn Monroe, ή έστω πολύ λίγοι άνθρωποι- η βάση των θαυμαστών της που υπάρχει ακόμα σήμερα θέλει να προστατεύσει εκείνη και την κληρονομιά που έχει αφήσει και να σιγουρευτεί ότι είναι σεβαστή και εκτιμητή από τον κόσμο.”

photos:  Emily Berl

πηγή: The Cut