Έχω μόλις γυρίσει από το γυμναστήριο, είναι 11 παρά το βράδυ. Αν δεν είχα τρέξει οχτώ χιλιόμετρα απόψε ίσως να μην είχα την ενέργεια να το γράψω αυτό τώρα. Πληκτρολογώ με το ένα χέρι ρυθμικά. Τρώω κάτι στα γρήγορα, γράφω και χαμογελάω. Δεν είχα ποτέ τόσο καλή διάθεση. Σκέφτομαι όμορφα πράγματα. Και όλα αυτά γιατί πριν 37 ημέρες είπα πως θα τρέξω τον ημιμαραθώνιο Κρήτης. Και η ζωή μου άλλαξε για πάντα.

Ας συμφωνήσουμε ότι το τρέξιμο (μεγάλων ή μικρών αποστάσεων) είναι για κάποιους μια φοβερά βασανιστική διαδικασία. Επειδή μου αρέσουν όμως οι σαδομαζοχιστικές εμπειρίες αποφάσισα να ξεκινήσω να τρέχω κι εγώ.

Το τρέξιμο είναι ένα… μαρτύριο ανέξοδο και με τεράστια οφέλη τόσο στη ψυχολογία όσο και στη σύσφιξη και τη γράμμωση του σώματος. Κακά τα ψέματα, αν δε βρέξεις κώλο, ψάρι δε τρως. Έτσι με πλήρη συνείδηση του ψυχικού μαζοχισμού που αποφάσισα πως ήθελα να βιώσω, έβγαλα τα καλά μου running shoes από τη ντουλάπα και βγήκα στο δρόμο. Και όταν ξεκίνησαν οι πρώτες βροχούλες μπήκα στο γυμναστήριο, απ’ όπου και τις περισσότερες φορές ξεχνάω να βγω. Έχω χάσει πέντε κιλά, η ψυχολογία μου είναι τέλεια, η ενέργεια και η φυσική μου κατάσταση είναι στα ύψη και σε δύο εβδομάδες θα τρέξω τον ημιμαραθώνιο. Πως το κατάφερα όμως αυτό;

Marathon Girl Savoir Ville

  1. Spotify. Αν δεν έχεις καλή μουσική δεν τρέχεις. Εφοδιάστηκα λοιπόν με τις αγαπημένες μου μουσικές που πολύ σύντομα σιχάθηκα (ναι, όταν τρέχεις έξι φορές την εβδομάδα με το ίδιο playlist το παθαίνεις αυτό) και μετά αποφάσισα να πειραματιστώ. Τώρα ακούω soul και Πέγκυ Ζήνα.
  2. Εγκατέστησα το Nike app στο smartphone μου και ακολούθησα το 5K Training plan του Nike Run Coach. Πρόκειται για μια επιλογή στο κεντρικό μενού της εφαρμογής που περιέχει ένα πλάνο προπόνησης. Η τήρηση ενός προγράμματος είναι σημαντική για να επιτύχετε το στόχο σας και αν είστε αρχάριοι θα δείτε πως το 5K Training plan θα σας βοηθήσει να κάνετε μια πολύ καλή αρχή.
  1. Αγόρασα ένα σημειωματάριο και αυτοκόλλητες χρωματιστές ετικετούλες με νούμερα. Είπα στον εαυτό μου, για κάθε μέρα που θα διατηρείς ένα καλό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης θα κολλάς και μια αριθμημένη πράσινη ετικετούλα. Κάθε μέρα που δεν τα καταφέρνεις όπως είχες βάλει στόχο, θα βάζεις ένα κόκκινο αυτοκολλητάκι. Έχω έως τώρα κολλήσει 37 πράσινα αυτοκολλητάκια και νοιώθω όπως όταν είμασταν μικρά και μας έλειπαν αυτοκόλλητα χαρτάκια για να συμπληρώσουμε το άλμπουμ της Κουκουρούκου. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέρα με τη μέρα και χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή για να τα καταφέρουμε. Κάθε μέρα μετράει και αξίζει κι εσείς να διατηρήσετε ένα «ημερολόγιο» των κόπων και των βασάνων σας για να εκτιμήσετε την προσπάθειά σας όταν πια έχετε φτάσει στο τέλος.
  1. Google fit. Δεν πάω πουθενά χωρίς αυτό. Μετράει χιλιόμετρα, χρόνο ανά χιλιόμετρο, το βάρος μου, τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσω και με κάνει περήφανη κάθε μέρα γιατί αποτυπώνει την προσπάθειά μου.
  1. Διατροφή. Ξεκίνησα διατροφή χωρίς γλουτένη. Ναι, είπα να το κάνω ένα σαδομαζοχιστικό υπερθέαμα. Έτσι έκοψα (ξανά) λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά και ότι άλλο περιέχει γλουτένη.
Μέσα σε όλα αυτά να τονίσω τη σημασία του καλού αθλητικού εξοπλισμού και του stretching μετά το τρέξιμο αλλά και του σωστού ύπνου. Νομίζω πως χαρήκαμε όλοι τώρα ε; Ας αποτίνουμε και έναν φόρο τιμής στον πρώτο μαραθωνοδρόμο και πάμε για ύπνο. forrest