Το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης ανοίγει τις πόρτες του και καλωσορίζει τη φετινή Άνοιξη με την έκθεση ‘’Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology’’. Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να παρουσιάσει τη συμφιλίωση του χειροποίητου με τη μηχανή (manus x machina: χέρι και μηχανή), μέσα από haute couture και avant-garde ready-to-wear δημιουργίες αξιόλογων σχεδιαστών, όπως Karl Lagerfeld, Raf Simons, Iris Van Herpen, John Galliano και άλλων.

Με περισσότερα από 170 εκθέματα που τοποθετούνται χρονολογικά από τον 20ο αιώνα  μέχρι και σήμερα, η έκθεση κάνει λόγο στην παγίωση της υψηλής ραπτικής ως έννοια κατά το 19ο αιώνα, όταν εφευρέθηκε η ραπτομηχανή και κατ’ επέκταση ο διαχωρισμός μεταξύ του χεριού(manus) και της μηχανής(machina) κατά την έναρξη της μαζικής παραγωγής. Στα πλαίσια της παρουσίασης αυτής, θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που το περιεχόμενό τους θα βασίζεται σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα της υψηλής ραπτικής όπως κεντήματα, τεχνητά λουλούδια, featherwork, πτυχώσεις, δαντέλες και δερμάτινα τα οποία ενσωματώνονται σε καινοτόμες ‘’μηχανοποιημένες’’ διαδικασίες όπως είναι η 3D εκτύπωση, το computer modeling, η πλαστικοποίηση και η συγκόλληση και το laser cutting.

Δεδομένου ότι ο κόσμος της μόδας διανύει αβέβαιους καιρούς, καθώς η μόδα είναι πλέον μιας χρήσης και οι σχεδιαστές είναι περιττοί, αφού άνθρωποι με αξιόλογο έργο –Alber Elbaz, Stefano Pilati, Raf Simons-  έχουν μείνει χωρίς καλλιτεχνική στέγη, η έκθεση αυτή, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, έρχεται να υπενθυμίσει στον κόσμο τις ιδιοφυΐες της μόδας και τις δυνατότητές τους.

Εικόνα11 Εικόνα10 Εικόνα6 Εικόνα5 Εικόνα9 Εικόνα8 Εικόνα7