Έχεις πολλούς λόγους για να δεις τη νέα σειρά του Netflix: Ratched του Ryan Myrphy.

Κι αν τα ονόματα ογκόλιθοι της υποκριτικής: Sarah Paulson, Judy Davis, Sharon Stone, Cynthia Nixon δεν σου αρκούν, δες το για το σενάριο, τη φωτογραφία αλλά προπάντων για τα μαγευτικά κοστούμια και την υπέροχη ενδυματολογία. Πώς τα χρώματα και η επιλογή τους δημιουργούν ατμόσφαιρα και επικοινωνούν με τόση δύναμη την ιστορία που υποστηρίζουν;

Το μπλε-πράσινο χρώμα στα κοστούμια είναι πραγματικά εμπνευσμένο

Αν έχεις αναρωτηθεί γιατί οι χειρουργοί και νοσοκόμες φοράνε πράσινες στολές οι βασικοί κανόνες της χρωματολογίας θα σου δώσουν την απάντηση. Το κόκκινο και το πράσινο είναι συμπληρωματικά χρώματα (βρίσκονται ακριβώς απέναντι στον χρωματικό τροχό) πράγμα που σημαίνει ότι όταν βρεθούν το ένα δίπλα στο άλλο αναδεικνύονται. Ενώ όταν το ένα καλύψει το άλλο εξουδετερώνονται. Καταλαβαίνεις τώρα ότι η θέα του αίματος θα ήταν πολύ πιο αποκρουστική σε ένα άσπρο ρούχο από ότι σε ένα πράσινο.

Η μαγεία της σειράς και η ευφυΐα των Lou Eyrich και Rebecca Guzzi, των ενδυματολόγων της σειράς, είναι στο καταπληκτικό μπλε-πράσινο χρώμα που έχουν επιλέξει για τις στολές των νοσοκόμων. Ο συνδυασμός με τα μεταξωτά υφάσματα και τις απίθανες γραμμές των ρούχων δημιουργούν κομψοτεχνήματα. Με τις πολλές αποχρώσεις του ίδιου αυτού χρώματος, οι ενδυματολόγοι έχουν δημιουργήσει την τέλεια παλέτα μονοχρωματικού καμβά που όχι μόνο δεν κουράζει αλλά δημιουργεί την απόλυτη αρμονία και το μέγιστο συναίσθημα.

Ένας εξαίρετος τρόπος να αναδειχθούν τα κόκκινα χείλη, το statement makeup look στα 40s

Με την ίδια λογική των συμπληρωματικών χρωμάτων, ξέρεις τώρα γιατί το κόκκινο κραγιόν δείχνει λαμπερό και γεμάτο όταν φοράς πράσινο ρούχο (ή και όταν έχεις πράσινα μάτια). Το ποια απόχρωση του κόκκινου όμως έχει να κάνει και με τον υπότονο του δέρματός σου, αν είναι δηλαδή θερμός ή ψυχρός ώστε να διαλέξεις ανάλογα και το χρώμα στα χείλη σου.

Όταν λοιπόν ένα makeup look όπως κι αυτό των 40s που στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο έντονα κόκκινα χείλη με απουσία οποιασδήποτε άλλης έντασης στο πρόσωπο, καταλαβαίνεις πόσο αριστοτεχνικά πρέπει να γίνει η επιλογή του κόκκινου. Από το φωτεινό ψυχρό κόκκινο της Cynthia Nixon μέχρι το φλογερό ζεστό σχεδόν κεραμιδί της Sarah Paulson. Κι από το απόλυτο ματ μέχρι και το ζουμερό glossy η εικόνα που μας μεταφέρουν είναι συγκλονιστική.

Η ψυχολογία των χρωμάτων μεταφέρει τη δύναμη του συναισθήματος

Το πράσινο είναι δομικό στοιχείο της σειράς. Μεταφέρει συναισθήματα όπως ζήλια, φθόνος, βία, πόθος, λαγνεία, δύναμη. Αυτό είναι φυσικά κάτι που δεν έγινε καθόλου τυχαία στην επιλογή των κουστουμιών της σειράς.

Αν και η σειρά μας αφηγείται τη δεκαετία του ’40, η ενδυματολογία της μοιάζει βγαλμένη από catwalk της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης σήμερα. Είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις προτάσεις Pantone για τα νέα χρώματα – τάσεις για το φθινόπωρο χειμώνα του 2020. Εξαιρετικά δυνατή εικόνα το κίτρινο μουσταρδί φόρεμα της Paulson στη χαρακτηριστική σκηνή της συνέντευξης όταν μπαίνει για πρώτη φορά στο  νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο χρώμα κάνει το δέρμα της να λάμπει αλλά και κάνει φοβερή χρωματική αντίθεση με το ψυχρό μπλε-πράσινο των σκηνικών.

Αν θέλεις να βρεις και εσύ τη δική σου χρωματολογία και να δημιουργήσεις το προσωπικό σου makeup styling, μπες εδώ

featured photo: via Netflix