Εάν κάνεις μια λίστα με όλα αυτά τα φαγητά τα οποία είναι στις πρώτες σου επιλογές όταν σκέφτεσαι “τι να μαγειρέψω πάλι αύριο”, σίγουρα η μακαρονοσαλάτα δεν θα λείπει από αυτή.

Είναι νόστιμη, θρεπτική και σίγουρα τα περισσότερα υλικά της τα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Και εάν βρίσκεις μόνο συνταγές για μακαρονοσαλάτα οι οποίες αναφέρουν τη μαγιονέζα και δεν σου αρέσει, μην απογοητεύεσαι. Γιατί η πιο γρήγορη αλλά και νόστιμη μακαρονοσαλάτα γίνεται χωρίς μαγιονέζα!

Τι θα χρειαστείς:

Για τη βινεγκρέτ:

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Για τη σαλάτα ζυμαρικών:

  • 500 γραμμάρια κοντά ζυμαρικά, όπως farfalle, fusilli, πένες
  • λίγα ντοματίνια
  • 1/2 φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 1/2 αγγούρι μεσαίου μεγέθους, κομμένο σε κύβους
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 200 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα κουκουνάρια (προαιρετικά)

Πώς θα τη φτιάξεις:

Φτιάξε πρώτα τη βινεγκρέτ: Βάλε το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ντιζόν και το πιπέρι μαζί σε ένα γυάλινο βάζο. Πρόσθεσε το λάδι, κλείσε καλά το βάζο και ανακίνησε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ρίξε 1/2 φλιτζάνι από το dressing σε ένα μεγάλο μπολ (κράτα το υπόλοιπο για αργότερα). Πρόσθεσε το κρεμμύδι, ανακάτεψε να ενωθούν και άφησέ τα στην άκρη.

Βράσε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Στράγγιξε καλά.

Πρόσθεσε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, τις ντομάτες, τις ελιές, το αγγούρι και τον βασιλικό στο μπολ με το ντρέσινγκ.

Όταν θέλεις να σερβίρεις πρόσθεσε το υπόλοιπο ντρέσινγκ, το κατσικίσιο τυρί και τα κουκουνάρια.

Αποθήκευση: Εάν περισσέψει σαλάτα μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο έως και 2-3 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μακαρόνια ολικής με κεφτεδάκια