Όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο trailer για τη νέα ταινία της Disney σε συνεργασία με την Pixar, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για την animated εκδοχή του Call Me By Your Name. Ο δε συσχετισμός του ήρωα Luca με τον σκηνοθέτη Luca Guadagnino ήταν προφανής. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Enrico Casarosa, έμπνευση για τη νέα αυτή ταινία ήταν μερικές όμορφες αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία.

Το Luca διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’50 σε μία ιταλική παράκτια πόλη

Εκεί ο Luca και ο Alberto είναι δύο πλάσματα της θάλασσας. Με παρακίνηση του Alberto όμως βγαίνουν στην στεριά και προσπαθούν να αφομοιωθούν στην ιταλική ριβιέρα σαν ακόμη δύο φυσιολογικά αγόρια. Παρέα στις περιπέτειες τους έρχεται και η νεαρή Giulia, μία ανήσυχη ψυχή που έχει πολλά να τους μάθει για την ανθρώπινη ζωή.

Η ταινία είναι βασισμένη στην παιδική ηλικία του σκηνοθέτη Enrico Casarosa

Ο ίδιος είχε εξηγήσει στο Collider πώς αποφάσισε να δημιουργήσει μία ταινία βγαλμένη από τις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις του. Όταν εκείνος ήταν περίπου 12 ετών γνώρισε τον Alberto έναν νέο φίλο, πολύ διαφορετικό από τον ίδιο. Ο Casarosa ήταν ένα πολύ συνεσταλμένο παιδί, πιο εσωστρεφές και ντροπαλό. Από την άλλη, ο Alberto ήταν όπως ο ομώνυμος χαρακτήρας στην ταινία. Είχε μία πηγαία ελευθερία και έναν απαράμιλλο αυθορμητισμό σε όσα έκανε, κάτι που συμπλήρωνε άψογα τις συστολές του Cararosa. Ο Alberto ήταν μάλιστα αυτός που έδωσε στον σκηνοθέτη την ευκαιρία να μεγαλώσει και να ανεξαρτητοποιηθεί λίγο περισσότερο.

Ακόμη και η επιλογή του τοπίου για τη νέα ταινία δεν ήταν τυχαία. Όπως ανέφερε ο Cararosa, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια με την οικογένεια του στην παράκτια πόλη Genoa της Ιταλίας. Εκεί τα πράγματα ήταν πάντοτε πιο ανέμελα και ξέγνοιαστα από τους έντονους χειμώνες στην πόλη.

Ο ίδιος ταξίδεψε μαζί με την ομάδα της Pixar στην Ιταλία για να βρει ακριβώς τα τοπία που ήθελε για την ταινία

Μπορεί να είναι ιταλικής καταγωγής, ωστόσο ο Cararosa ζει από τα 20 του στην Αμερική. Έτσι, ενώ είχε μία γενικότερη αίσθηση του τι θα συμπεριλάβει στην ταινία, χρειάστηκαν πολλές εκδρομές για να πάρει την απαραίτητη έμπνευση. Η ιταλική ριβιέρα άλλωστε προσφέρεται για τέτοιου είδους τοπία. Δεν πήγαινε όμως εκεί μόνο για να δει. Μαζί με την ομάδα της Pixar δοκίμασαν τα καλύτερα φαγητά και κολύμπησαν στα νερά της Μεσογείου. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το καταλληλότερο σύμπαν για τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας.