Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε την έκφραση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», όπως γνωρίζετε και τον Ολλανδό ζωγράφο, Vincent Van Gogh. Σίγουρα έχεις έναν από τους διάσημους πίνακες του σε μπρελόκ για τα κλειδιά σου, σε κούπα, σε μαγνητάκι, ακόμα και σε απομίμηση του ίδιου του πίνακα στον τοίχο σου. Μερικοί από τους πιο γνωστούς του πίνακες είναι η Έναστρη Νύχτα, Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια, Υπνοδωμάτιο στην Αρλ.

Τι γνωρίζεις όμως για την ζωή αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη; Την απάντηση τη δίνει η πρώτη ταινία με χειροποίητους πίνακες. «Τα χέρια του ενωμένα πάνω στο φρέσκο τραύμα από σφαίρα και αίμα διαρρέει από την κοιλιά του. Αυτός ήταν ο Vincent van Gogh, ένας μικρός γνωστός καλλιτέχνης. Ο τραγικός θάνατός του είναι γνωστός από πολύ καιρό, αυτό που έχει παραμείνει ένα μυστήριο είναι πώς και γιατί πυροβολήθηκε. Το Loving Vincent λέει αυτή την ιστορία». Χρειάστηκαν 125 καλλιτέχνες και 65.000 πίνακες για να δημιουργηθεί η ταινία που βασίζεται στη ζωή του Gogh. Το στιλ των πινάκων είναι βασισμένο στην ίδια του την τεχνική, που κάνει τους πίνακες να φαντάζουν ζωντανοί και κινούμενοι. Πρόκειται πραγματικά για ένα τεχνολογικό και καλλιτεχνικό αριστούργημα.

Το τραγικό με η ζωή του Vincent, είναι ότι ποτέ δεν γνώρισε την επιτυχία και την καταξίωση του ως ζωγράφος εν ζωή, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Όσο βρισκόταν εν ζωή πούλησε μόνο έναν πίνακα στον αδερφό του Theo, έμπορο τέχνης. Συνολικά δημιούργησε σε διάστημα περίπου δέκα ετών περισσότερα από 800 πίνακες. Ο διάσημος μετα-ιμπρεσσιονιστής έπασχε από ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, τα οποία τον οδήγησαν στο να ακρωτηριάσει το αυτί του. Τον Δεκέμβριο του 1888, ο van Gogh ζούσε με καφέ, ψωμί και αψέντι. Αυτό το διάστημα, είναι γνωστό ότι έτρωγε μπογιά.

Τελικά τον Ιούλιο του 1890 αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος (27 Ιουλίου). Απεβίωσε δυο ημέρες αργότερα στην αγκαλιά του αδερφού του. Ήταν μόλις 37 χρονών. Την ζωή του έκλεισε με ένα σημείωμα αυτοκτονίας προς τον αδερφό του με την ανατριχιαστική φράση «The sadness will never end».