7 λόγοι που έχεις λιγούρα για κάτι αλμυρό

7 λόγοι που έχεις λιγούρα για κάτι αλμυρό

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου ξαφνικά να έχει λιγούρα πατατάκια ή άλλα αλμυρά φαγητά; Αν ναι, τότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι πέρα από το να θες απλά κάτι ανθυγιεινό για σνακ. Πολλές φορές πίσω από την επιθυμία για αλμυρές τροφές κρύβεται η αφυδάτωση, το άγχος ή το PMS.

Γενικά, το αλάτι θεωρείται εθιστική γεύση. Ως άνθρωποι έχουμε την τάση να την ζητάμε, αφού είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Όταν δεν έχουμε αρκετό αλάτι, το σώμα μας -μέσω διάφορων συμπτωμάτων- μας δείχνει πως πρέπει να καλύψουμε την έλλειψή του.

Παρακάτω, θα διαβάσεις τις λεπτομέρειες των συνηθέστερων αιτιών πίσω από τη λιγούρα για κάτι αλμυρό.

Είσαι αφυδατωμένη

Η αφυδάτωση προκαλεί γενικά πολλές λιγούρες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του αλατιού. Ο προφανής λόγος είναι πως δεν πίνεις αρκετό νερό. Υπάρχουν όμως και λιγότερο προφανείς λόγοι. Για παράδειγμα, όταν υποφέρεις από κάποιο ιό στο στομάχι. Ή μια ασθένεια που σου προκαλεί εμετό. Επίσης, η πρωινή αδιαθεσία στις εγκυμονούσες μπορεί να είναι μια ακόμη αιτία.

Συχνά η δίψα καλύπτεται από πείνα. Τα φαγητά που περιέχουν αλάτι διεγείρουν τη δίψα. Επομένως, αν έχεις όρεξη για κάτι αλμυρό, το σώμα σου κυριολεκτικά θέλει νερό.

Προπονείσαι έντονα

Όταν ιδρώνεις, η ποσότητα αλατιού στο σώμα σου προοδευτικά εξαντλείται. Μια σκληρή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει τέτοια μείωση αλατιού στο σώμα, που να χρειάζεται άμεσα αναπλήρωση. Η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την απώλεια νατρίου οδηγεί στο να λαχταράς το αλάτι. Ειδικά, αν προπονείσαι σε ένα υγρό περιβάλλον ή για πάνω από μια ώρα.

Ωστόσο, να έχεις στο μυαλό σου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ απώλειας νατρίου λόγω προπόνησης και λόγω αφυδάτωσης. Η απώλεια νατρίου εξαιτίας της προπόνησης σημαίνει ότι έχεις αρκετό νερό, απλά χρειάζεσαι να προσλάβεις επιπλέον νάτριο.

Έχεις αρκετό άγχος

Όταν βρίσκεσαι κάτω από μεγάλη πίεση, το σώμα σου δεν αντιδρά μόνο ψυχικά και συναισθηματικά αλλά και σωματικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τις λιγούρες για αλμυρές τροφές. Την επόμενη φορά που θα επιθυμείς αλμυρά φαγητά, σταμάτα και κάνε μια εκτίμηση του πόσο αγχωμένη είσαι.

Αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα υγείας που δεν το έχεις αντιληφθεί

Αυτές οι λιγούρες είναι τόσο κοινές που συχνά αργούμε να αντιληφθούμε πως κάτι σοβαρό συμβαίνει στο σώμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες ιατρικές παθήσεις που σε κάνουν να θες αλάτι. Όπως είναι το σύνδρομο Bartter. Αποτελεί μια ομάδα νεφρικών διαταραχών, όπου τα νεφρά μη λειτουργώντας ομαλά, προκαλούν ανισορροπία νατρίου, χλωρίου και καλίου στον οργανισμό. Έτσι, το σώμα μέσω της λαχτάρας για αλάτι προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματα νατρίου του.

Άλλη τέτοια ασθένεια είναι η διαταραχή Addison. Πρόκειται για μια μορφή ανεπάρκειας της αδρεναλίνης. Εδώ ο οργανισμός αποτυγχάνει να δημιουργήσει αρκετή κορτιζόλη, μια ορμόνη απαραίτητη για σημαντικές λειτουργίες (όπως την αντίδραση στο stress ή την ομαλή πίεση του αίματος).

Έχεις προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Εάν παρατηρήσεις παρόμοιες λιγούρες πριν ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως, δεν είσαι η μόνη. Πολλές γυναίκες βιώνουν κάτι ανάλογο και η αιτία είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις.

Δοκίμασε να μειώσεις το αλάτι και να αυξήσεις την πρόσληψη νερού. Κυρίως, εάν αντιμετωπίζεις φούσκωμα, πρησμένα χέρια ή ευαισθησία στο στήθος.

Η διατροφή σου είναι ήδη βαριά σε αλάτι

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της επιθυμίας για τροφές με αλάτι παίζει και η διατροφική σου συμπεριφορά. Παρατήρησε την δίαιτά σου, για να δεις αν αποτελείται από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ή fast food.

Μάλιστα, αν η διατροφική σου ρουτίνα είναι πλούσια σε αλμυρά, τότε χρειάζεσαι υψηλότερες ποσότητες αλατιού. Σου ακούγεται οικείο το να πιάνεις το αλάτι, για να ρίξεις στο φαγητό σου προτού καν το δοκιμάσεις;  Δοκίμασε να το αφήσεις για λίγο στην άκρη και δες αν ακόμα έχεις τις ίδιες λιγούρες.

Το σώμα σου είναι φτιαγμένο να επιζητά το αλάτι

Όπως ειπώθηκε, ο οργανισμός χρειάζεται αλάτι. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Το νάτριο είναι ένα συστατικό του αλατιού που βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας των υγρών του σώματος. Επίσης, στην ομαλή καρδιακή λειτουργία.

Κατά το παρελθόν ήταν δύσκολο να βρεθούν πηγές νατρίου στο φυσικό περιβάλλον. Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να κατευθυνθούμε γρήγορα σε ένα σούπερ μάρκετ, όπου ατέλειωτες πηγές νατρίου μας περιμένουν. Το σώμα, όμως, είχε μάθει να στέλνει σημάδια, όταν έπρεπε να καταναλώσει περισσότερο αλάτι. Και διατηρεί αυτή τη γνώση ακόμα.


featured image: Elite Daily

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.