Tι μπορεί να φταίει όταν το βράδυ, μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα επιστρέφεις στο σπίτι κι ενώ ο σύντροφός σου φανερώνει τη διάθεση να κάνετε σεξ εσύ δεν θες καθόλου;

Eκτός από τις φορές που όντως έχεις πονοκέφαλο – κι όχι αυτές που τον χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία- υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνδέονται με την απροθυμία σου να κάνεις σεξ. Κάποιοι από αυτούς είναι η ηλικία, ο κύκλος σου και η λήψη  φαρμάκων.

Βέβαια δεν μπορεί κανείς να το καταλάβει κοιτώντας σε, αφού η πεσμένη διάθεσή σου δεν συνδέεται με τη στύση όπως με τους άνδρες οι οποίοι είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν σεξ, καθώς δεν ανταποκρίνεται το πέος τους . Με τις γυναίκες αυτό που συμβαίνει δεν τους φαίνεται εξωτερικά και είναι δύσκολο να το εξηγήσουν. Σε περίπτωση που παρουσιάζεις πάντως μειωμένη διάθεση για σεξ, τσέκαρε έξι λόγους που μπορεί να συντρέχουν και πράγματι μειώνουν την ερωτική διάθεση σου- αλλά και του συντρόφου σου- καθημερινά.

Η έλλειψη ύπνου

Η πραγματική κούραση δεν βγαίνει όταν πέφτεις κατάκοπη για ύπνο στις 2 το βράδυ. Εμφανίζεται όμως με άλλες μορφές μέσα από την καθημερινή σου ζωή και μία από αυτές είναι η χαμηλή λίμπιντο. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή δεν κοιμάσαι καλά, το σώμα σου δεν ξεκουράζεται τόσο ώστε να μπορέσει να αντέξει το φορτωμένο σου πρόγραμμα. Επένδυσε στον ύπνο σου και φρόντισε να κοιμάσαι ένα οκτάωρο. Θα μας θυμηθείς όταν θα πιάσεις τον εαυτό σου να θέλει να κάνει σεξ το βράδυ χωρίς να αισθάνεσαι κουρασμένη και μετά θα κοιμηθείς και καλύτερα.

Η απομάκρυνση από το σύντροφο

Με τον καιρό, το πάθος πάει περίπατο, η σχέση γίνεται ρουτίνα και το σεξ δυστυχώς αδιάφορο. Σημαίνει αυτό ότι τελικά δεν είσαι πια ερωτευμένη; Όχι ακριβώς. Απλώς όλα τα παραπάνω σας έχουν κάνει να απομακρυνθείτε συναισθηματικά και πλέον βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά. Επίσης μπορεί να μην έχετε λύσει ένα διαπροσωπικό σας πρόβλημα ή να μην βρίσκεστε πλέον στην ίδια σελίδα στη ζωή σας -πχ στον επαγγελματικό τομέα -το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν νιώθεις λοιπόν ότι δεν επικοινωνείς με τον άλλον τότε χάνεται και η διάθεσή σου να κάνεις σεξ. Βέβαια ευτυχώς, αυτό διορθώνεται καθώς μπορείτε αν θέλετε να το συζητήσετε, να δουλέψετε πάνω του και να αποκατασταθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στη σχέση σας.

Η διατροφή

Μια φτωχή δίαιτα με λίγες βιταμίνες και πολλά λιπαρά μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σου το ίδιο αρνητικά όπως και η έλλειψη ύπνου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να καταναλώνεις ισορροπημένα ποιοτικά γεύματα, να μειώσεις την κατανάλωση καφέ και να ενυδατώνεσαι καλά. Η σωστή διατροφή μειώνει και τους πόνους στο στομάχι ή γενικότερα τα γαστρεντερολογικά προβλήματα που θα επιβαρύνουν επιπλέον τον οργανισμό σου και θα καταστρέψουν την διάθεσή σου για σεξ. Είσαι ότι τρως να μην το ξεχνάς ποτέ αυτό.

Η δουλειά

Το στρες που σου προκαλεί η δουλειά σου δεν μένει στο γραφείο, αλλά δυστυχώς το παίρνεις μαζί σου στο σπίτι. Αν δε αναγκάζεσαι να δουλεύεις ως αργά το βράδυ ή και τα Σαββατοκύριακα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αποτέλεσμα; η ανάγκη για εργασία να γίνεται όλο και πιο έντονη και η διάθεση για σεξ όλο και λιγότερη. Η εργασιακή εξουθένωση γίνεται καθεστώς και καίει την όρεξη για σεξ. Αυτό όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε χρόνο για τους εαυτούς μας έστω κι αν χρειάζεται να κάνουμε υποχωρήσεις στη δουλειά. Αναθεώρησε τις προτεραιότητές σου γιατί το ζητούμενο δεν είναι να μετατραπείς σε ρομπότ. Αν δεν κάνουμε και λίγο σεξ αλλά δουλεύουμε ασταμάτητα θα γίνουμε μηχανές.

Το αλκοόλ

Αν και λανθασμένα πιστεύουμε ότι το ποτό προκαλεί ερωτική επιθυμία, τελικά πρακτικά συμβαίνει το αντίθετο. Ενώ από τη μία αποκτάς αυτοπεποίθηση γιατί χαμηλώνουν οι αναστολές σου, από την άλλη, επειδή το οινόπνευμα έχει κατασταλτική δράση, όταν πας να κάνεις σεξ μειώνει την αντίδρασή σου στα ερεθίσματα ενώ στους άνδρες μπορεί και να αποδειχθεί ανασταλτικό για τη στύση. Κατ’ επέκταση στα προβλήματα που προκαλεί συμπεριλαμβάνονται η κολπική ξηρότητα, η μείωση της απόλαυσης, η ανοργασμία, ακόμα και η υπνηλία.

Οι προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες

Αν ο σύντροφός σου κι εσύ δεν είχατε μια καλή τελευταία φορά στο κρεβάτι, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχεις την διάθεση να ξαναδοκιμάσεις – τουλάχιστον άμεσα να κάνεις σεξ μαζί του. Αν για παράδειγμα την προηγούμενη φορά πήγε κάτι λάθος, για παράδειγμα δεν είχες οργασμό ή εκείνος αντιμετώπισε μια παροδική στυτική δυσλειτουργία, τότε η απώθηση είναι πολύ εσωτερική και σου συμβαίνει χωρίς να το θέλεις, εντελώς ασυνείδητα. Αν θέλεις να το αντιμετωπίσεις, τότε συζήτησε μαζί του τι δεν πήγε καλά τις προάλλες και πως νιώθεις γι’ αυτό. Πιθανότατα αν το μοιραστείς να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε μαζί και να το λύσετε. Μια ακραία περίπτωση προηγούμενων αρνητικών εμπειριών είναι το να έχεις υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση και αυτό να σε στοιχειώνει με αποτέλεσμα να μην μπορείς να επανέλθεις.

Εδώ μάλλον θα πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει και θα σε καθοδηγήσει σχετικά με το πως θα το διαχειριστείς και θα το ξεπεράσεις.

featured photo: @lelia_milaya