Πλησιάζει η εποχή που οι ντομάτες θα είναι στα καλύτερα τους και αξίζει να τις αξιοποιήσεις όσο περισσότερο μπορείς. Ένας έξυπνος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να τις αποξηράνεις ώστε να μπορείς να τις διατηρήσεις για όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι οι ντομάτες έχουν υψηλό ποσοστό σακχάρων και αν γίνουν λιαστές θα συμπυκνωθεί η γεύση τους και θα είναι πολύ γλυκές και νόστιμες.

Οι ντομάτες

Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξεις σε αυτή τη συνταγή είναι η ποιότητα της ντομάτας που θα επιλέξεις. Διάλεξε ώριμες ντομάτες και ιδανικά επέλεξε βιολογικές διότι έχουν περισσότερα αρώματα και λιγότερα χημικά. Μία καλή συμβουλή είναι να τις αγοράσεις από τη λαϊκή που συνήθως έχει καλύτερη ποιότητα, καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη ποικιλία από τα super market. Φρόντισε να είναι μετρίου μεγέθους ώστε να μη σε δυσκολέψουν

Η διαδικασία

Πλύνε καλά τις ντομάτες και κόψε τες στη μέση. Άπλωσε τες σε ένα ταψί με την φλούδα προς τα κάτω και πασπάλισε τες με μπόλικο αλάτι. Κάλυψε τες με ένα καθαρό τούλι ή γάζα και άφησε τες στον ήλιο. Το βράδυ, για να μην τραβήξουν υγρασία, βάλε τες μέσα στο σπίτι. Άφησε τες στον ήλιο για 3-4 ημέρες.

Στη συνέχεια τοποθέτησε τες σε αποστειρωμένα βαζάκια και κάλυψε τες με ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ό,τι αρωματικά θέλεις -αν θέλεις. Φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά ή σκόρδο είναι ιδανικά για να κάνουν την γεύση τους ακόμα πιο ιδιαίτερη και να αρωματίσουν και το λάδι που μπορείς αργότερα να χρησιμοποιήσεις στις σαλάτες σου.

Σε άλλη περίπτωση μπορείς να τις κρατήσεις στον ήλιο λίγο παραπάνω ώστε να ξεραθούν εντελώς και στη συνέχεια να τις περάσεις σε κλωστή και να τις κρεμάσεις σε σκιερό μέρος της κουζίνας σου χωρίς υδρατμούς ή υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι όταν θελήσεις να τις χρησιμοποιήσεις να τις μουλιάζεις για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό.

Featured photo: www.dietdoctor.com