Let’s talk about Blondies!

Processed with VSCOcam with n1 preset

Κρύβουν μυστικά τα παλιά βιβλία συνταγών. Πρέπει να τα έχεις για χάρτη αν ενδιαφέρεσαι να διεισδύσεις στα άδυτα της γέννησης ενός γλυκού. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, τις κοινωνικές τάξεις, τις κλιματολογικές συνθήκες και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, τα φαγητά και τα γλυκά τροποποιούνται και εξελίσσονται μέσα στους αιώνες.

Τα Blondies, σύμφωνα με την έρευνα στα προαναφερθέντα βιβλία-συνταγοφυλάκια, είναι νέο δημιούργημα μόνο αν τα αναζητήσεις με αυτό το όνομα. Αλλιώς παραμένουν πανάρχαια συνταγή, αφού τα βασικά τους υλικά συνιστούν, θα λέγαμε, τις πρώτες ευρωπαϊκές γλυκές πίτες. Γευστικά λοιπόν, βασίζονται στη ζάχαρη (κυρίως καστανή), το αλεύρι, τα αβγά, το εκάστοτε είδος λιπαρής ουσίας και ο επίσημος πρόγονός τους είναι το μεσαιωνικό Gingerbread…

Στην πάροδο των χρόνων, εμπλουτίστηκαν με μπαχαρικά, άρωμα βανίλιας, ξηρούς καρπούς, καραμέλα και φρούτα, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι γνωστά και ως Vanilla brownies, Butterscotch brownies, Golden bars, Molasses squares και Blonde brownies.

Σαφέστατα προϋπήρχαν της σοκολατένιας εκδοχής τους, κυρίως γιατί η σκόνη κακάο και η σοκολάτα ήταν δυσεύρετες και καθόλου προσιτές στην τιμή. Οι μελέτες καταγράφουν πως στις παλαιότερες συνταγές απαντώνται ως Brownies (λόγω της καστανής ζάχαρης ή της μελάσας) πολύ πριν εμφανιστούν τα συνονόματά τους με την προσθήκη του κακάο.

Το όνομα Blondie συναντάται για πρώτη φορά περίπου το 1980, αλλά τα παρασκευάσματα με αυτή την υφή και τον συγκεκριμένο συνδυασμό υλικών, γλυκοπερπατούν αιώνες σε εκατοντάδες χειρόγραφες σημειώσεις.

Μία πυκνή, σε εμφάνιση και γεύση, καστανόξανθη μπάρα. Αυτό το ολόγραμμα έχει στο δικό μου μυαλό, στο δικό μου πιάτο… Σήμερα τα Blondies κάνουν εμφάνιση με τροπικές ανταύγειες μπανάνας και σε καλούν σε νοστιμότατες περιπέτειες και αλλεπάλληλα ψησίματα, καθώς το ένα ταψί δεν είναι ποτέ αρκετό…

Processed with VSCOcam with s2 preset

Οδηγίες διαδρομής

Αν αγαπάτε τη μουσική, διαλέξτε την αγαπημένη σας.

Αν αγαπάτε τις ποδιές, φορέστε την αγαπημένη σας.

Αν σκοπεύετε να το κάνετε με το ζόρι, καλύτερα δείτε τηλεόραση ή κοιμηθείτε.

Αν ενοχλείστε στην ιδέα και στη θέα μιας σχεδόν βομβαρδισμένης κουζίνας, καλύτερα δείτε τηλεόραση ή κοιμηθείτε.

Αν βαριέστε να αγοράσετε τα υλικά, στείλτε τον αγαπημένο σας και σε περίπτωση που  γκρινιάζει, βεβαιώστε τον ότι θα ανταμειφθεί από το αποτέλεσμα.

Μερίδες: για δώδεκα καλεσμένους, αν και με αυτό το γλυκό θα έχετε και ακάλεστους.

Χρόνος: δέκα λεπτά προετοιμασία, μισή ώρα ψήσιμο.

Σκεύος: ένα ταψάκι 20 επί 20 ή κάποιο παρεμφερές, δεν συνιστώ στρογγυλό.

Processed with VSCOcam with n1 preset

Υλικά:

Για το κέικ,

240 γρ. βούτυρο (μη βάλετε μαργαρίνη σε αυτή τη συνταγή)

400 γρ. μαύρη ζάχαρη

2 αβγά 3 βανίλιες σκόνη ή 1 ½ κ. γλυκού σε υγρή μορφή 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 μπανάνες ώριμες λιωμένες με το πιρούνι

Για το γλάσο,

250 γρ. μαύρη ζάχαρη 260 γρ. άχνη ζάχαρη 120 γρ. βούτυρο 100 γρ. γάλα

Διαδικασία:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 ΟC και λιώνω τις μπανάνες. Εγώ εδώ πάντα στύβω λίγο λεμόνι από πάνω για να κρατήσουνε το ωραίο κίτρινο χρώμα τους. Σε μία μικρή κατσαρόλα, λιώνω το βούτυρο σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας και προσθέτω μέσα τη ζάχαρη. Για πέντε λεπτά συνεχίζω το ανακάτεμα των δύο υλικών, κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω λίγο να  κρυώσουν. Τότε ρίχνω τα αβγά, τις βανίλιες και ενσωματώνω. Προσθέτω τις λιωμένες μπανάνες και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύω δύο λεπτά και βάζω το μείγμα στο καλά βουτυρωμένο ταψάκι μου. Ψήνω για 30 λεπτά. Δεν θα φουσκώσει πολύ γιατί θέλω ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που έχουν οι μπάρες. Άλλωστε γι’ αυτό δεν προσθέσαμε μπέικιν πάουντερ. Φτιάχνω το γλάσο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο. Προσθέτω τη μαύρη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύω μέχρι το μείγμα να έρθει σε βρασμό. Τότε κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω για 5 λεπτά να κρυώσει. Ρίχνω τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύω για ένα λεπτό μέχρι να δέσουν τα υλικά και να έχουν ομοιόμορφη υφή. Απλώνω στα Blondies μόλις βγουν από το φούρνο και αφήνω να παγώσουν μαζί. Στις φωτογραφίες έκανα πιο αραιό το γλάσο, προσθέτοντας μέλι και το έριξα πάνω σαν καραμέλα. Καλή σας όρεξη. Αύριο θα αγοράσετε πάλι μπανάνες…

Φωτογραφίες :  @anna_mento

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.