Ο Λέοναρντ Κόεν, γεννήθηκε στον Καναδά, όπου και μεγάλωσε με τον πατέρα του να είναι εβραίος έμπορος υφασμάτων. Πολλοί τον χαρακτήρίζουν και ως ‘λογοτέχνη της ροκ’ αφού κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα. Εκείνο όμως που τον σημάδεψε για την υπόλοιπη ζωή του ήταν το ότι στα έξι του χρόνια έχασε τον πατέρα του.

Το 1963 εγκαταστάθηκε στην δική μας Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει εκτός από ποιήματα και το μυθηστόρημα με τίτλο Beautiful Losers. Τότε ήταν που αναγνωρήστηκε και παγκοσμίως ως συγγραφέας. Ωστόσο, μόλις έκλεισε τα 31, αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην αγάπη του για τη μουσική.

Από τότε, ο Κόεν βρέθηκε να επηρεάζει πολλούς μουσικούς ενώ μπήκε στο Rock & Roll Hall of Fame και  κέρδισε το μετάλλιο του Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά. Κι όσες τιμές και αν κέρδισε, τα τραγούδια που έγραφε, με την folk-rock μουσική του, και τα βαθιά και σκοτεινά συναισθήματα, πολύ σπάνια έμπαιναν στα charts της μουσικής.

Παρακάτω θα βρεις τα 32 πράγματα που μας έμαθε για τη ζωή και τον έρωτα. Το 33ο είναι το ότι μας έμαθε να νιώθουμε τα πάντα.

 1. “Σε όλα υπάρχει μια ρωγμή. Έτσι μπαίνει το φως.”
 2. “Η ποίηση είναι μόνο η απόδειξη της ζωής. Αν η ζωή σου φλέγεται, τότε η ποίηση είναι μόνο οι στάχτες.”
 3. “Τα παιδιά δείχνουν τα σημάδια τους σαν να είναι μετάλλια. Οι εραστές τα χρησιμοποιούν ως καλά κρυμμένα μυστικά. Ένα σημάδι είναι αυτό που συμβαίνει όταν η λέξη παίρνει τη μορφή σάρκας.” 
 4. “Πως μπορώ να ξεκινήσω κάτι καινούργιο όταν έχω μέσα μου το χτες;”
 5. “Ποτέ μην παίρνει μια απόφαση όταν χρειάζεται να κατουρήσεις.”
 6. “Να αποφεύγεις τα άνθη. Μην φοβάσαι να δείξεις την αδυναμία σου. Μην ντραπείς να δείξεις ότι είσαι κουρασμένος. Μοιάζεις όμορφος ακόμα κι όταν είσαι κουρασμένος. Μοιάζεις σαν να μπορείς να συνεχίσεις έτσι για πάντα. Τώρα έλα στην αγκαλιά μου. Είσαι η εικόνα της δικής μου ομορφιάς.”
 7. “Αν δεν γίνεις ο ωκεανός, θα υποφέρεις από ναυτίες κάθε μέρα.”
 8. “Η πραγματικότητα είναι μια από τις πιθανότητες που δεν σε παίρνει να αγνοήσεις.”
 9. “Μην γίνεις μάγος. Γίνε η ίδια η μαγεία.”
 10. “Δεν έχει σημασία το τι κάνεις γιατί θα γίνει έτσι κι αλλιώς.”
 11. “Δράσε όπως θα ήθελες και σύντομα θα είσαι αυτό που κάνεις.”
 12. “Ακόμη και η καταδίκη είναι δηλητηριασμένη με τα χρώματα ενός ουράνιου τόξου.”
 13. “Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να γελάμε και να κλαίμε και να κλαίμε ξανα και να γελάμε ξανά από την αρχή.” 
 14. “Όνειρο μετά από κάθε όνειρο, όλοι ξαπλώνουμε στην αγκαλιά του άλλου.”
 15. “Η αγάπη είναι η μόνη μηχανή επιβίωσης.”
 16. “Δεν έχει σημασία το πως συμβαίνουν τα πράγματα.”
 17. “Βρήκα πως τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά όταν δεν περιμένεις να κερδίσεις. Όταν εγκαταλείπεις το αριστούργημά σου και βουλιάζεις στο πραγματικό αριστούργημα της ζωής.”
 18. “Τα παιχνίδια είναι η πιο όμορφη δημιουργία της φύσης.”
 19. “Δεν θέλω να είμαι αστέρι, να πεθαίνω σιγά σιγά.”
 20. “Στον έρωτα είναι που γεννιόμαστε, στον έρωτα εξαφανιζόμαστε.”
 21. “Απλώς περιμένω να γίνει κάποιο θαύμα.”
 22. “Με έχουν καταδικάσει σε 20 χρόνια βαρεμάρας… γιατί προσπάθησα να αλλάξω το σύστημα εκ των έσω.”
 23. “Μόνο ένα πράγμα τον έκανε ευτυχισμένο, και τώρα που έφυγε, τον κάνουν τα πάντα.”
 24. “Πάντα νιώθουμε την χαρά ή τη λύπη. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κλειστεί στον εαυτό τους. Και υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που κάποιος χρειάζεται να κλειστεί στον εαυτό του για να μπορέσει να επανενταχθεί στο σύνολο.”
 25. “Η μουσική είναι η συναισθηματική ζωή πολλών ανθρώπων.”
 26. “Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει πείνα και φτώχεια και οι άνθρωποι ρίχνουν σφαίρες και υποφέρουν τραβώντας τους τα νύχια σε υπόγεια, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα να δώσω μεγάλη αξία στη δουλειά μου όταν γράφω ένα τραγούδι. Γιατί ναι, δουλεύω σκληρά, συγκριτικά όμως με τι;”
 27. “Όσο μεγαλώνω γίνομαι όλο και πιο σίγουρος ότι δεν είναι δική μου η παράσταση αυτή.”
 28. “Τις περισσότερες φορές κουραζόμαστε από την δουλειά μας, αλλά μερικές φορές υπάρχει η χάρη που έχουν τα πράγματα που σε καλούν να δουλέψεις πάνω σε αυτά. Να τους δώσεις ζωή ή να τα αναπτύξεις. Είναι μια πολύ μυστήρια διαδικασία.”
 29. “Έχω δει την σημαία σου πάνω στην αψίδα του θριάμβου αλλά η αγάπη δεν είναι μια παρέλαση νίκης. Είναι ένα παγωμένο και σπασμένο hallelujah.”
 30. “Όταν σταματάς να σκέφτεσαι τον εαυτό σου συνέχεια, τότε ξαφνικά συνειδητοποιείς πως υπάρχει μια ανάπαυση που σε κατακλίνει.”
 31. “Δεν μπορώ να καταλάβω την διαδικασία της μετεμψύχωσης αλλά αν υπάρχει κάτι τέτοιο θα ήθελα να γυρίσω πίσω ως ο σκύλος της κόρης μου.”
 32. “Δεν ήθελα να γράφω για να πληρώνομαι. Ήθελα να πληρώνομαι για να γράφω.”
 33. It’s au revoir.