Όταν πριν λίγους μήνες επισκέφτηκα συγγενείς στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εντυπωσιάστηκα με το πόσο διαφορετικές είναι μερικές συνταγές στην άλλη άκρη του Ωκεανού. Τα λεμονάτα μακαρόνια μπορεί στο άκουσμα να προκαλούν στους περισσότερους από εμάς συναισθήματα αποστροφής (γιατί να καταστρέψει κάποιος τα υπέροχα μακαρόνια του με λεμόνι;),  όμως αν τα δοκιμάσετε θα δείτε πως πρόκειται για μια εύγευστη συνταγή, που αφήνει μια διαφορετική αίσθηση στο στόμα από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Ποιο άλλο όμως συστατικό θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στα λεμονάτα μακαρόνια;

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ανέκαθεν στις συνταγές με ζυμαρικά. Είναι ίσως το συστατικό εκείνο που δένει με απόλυτη αρμονία στον ουρανίσκο μας όταν τρώμε μακαρόνια. Γι’ αυτό η συνταγή που ακολουθεί έχει ως δεύτερο κύριο συστατικό το σκόρδο.

lemon pasta

Υλικά:

1 σκόρδο

¼ της κούπας ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι (μεγάλο σε μέγεθος)

Ξύσματα λεμονόφλουδας

Μια χούφτα αλάτι

Ελάχιστο κόκκινο πιπέρι (λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού)

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι (βρασμένα)

Τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Ψήστε στον φούρνο για μισή ώρα τις σκελίδες σκόρδου στους 200 βαθμούς με λίγο ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι, το οποίο θα πρέπει να είναι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τες να κρυώσουν για 1-2 λεπτά και μετά κόψτε σε κομματάκια.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τον χυμό λεμονιού μετά από ένα πεντάλεπτο. Ενώ ανακατεύετε, προσθέστε το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι και χαμηλώστε την φωτιά ακόμα περισσότερο.

Τώρα προσθέστε και τα βρασμένα μακαρόνια και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν όλα με την σάλτσα. Σερβίρετε μαζί με λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονόφλουδας και όση παρμεζάνα επιθυμείτε!