Το σπίτι που σχεδίασε ο Le Corbusier για τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό

Το σπίτι που σχεδίασε ο Le Corbusier για τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό

Το μοναδικό οίκημα που έχτισε ο Ελβετικής και Γαλλικής καταγωγής αρχιτέκτονας,  Le Corbusier, για τον εαυτό του είναι μια πολύ απλή αλλά και χρηστική καλύβα στο Cap Martin. Η παραθαλάσσια καλύβα, Le Cabanon, ολοκληρώθηκε το 1952 και αποτέλεσε το εξοχικό του μέχρι τον θάνατό του.

Η πρώτη φορά που ο  Le Corbusier βρέθηκε το Cap Martin έγινε με αφορμή την επίσκεψή του στη  φίλη του και Ιρλανδή σχεδιάστρια, Eileen Gray, που έχτισε ένα σπίτι εκεί. Ο Le Corbusier λάτρεψε αυτό το μέρος και το επισκεπτόταν με κάθε ευκαιρία. Ένα βράδυ όμως αποφάσισε να χρωματίσει την αυλή της Gray, γεγονός που την έκανε έξαλλη. Θεωρούσε πως οι πίνακές του προσέβαλλαν την αισθητική και τον χώρο της, καθώς ένας από αυτούς απεικόνιζε δυο γυναίκες να φιλιούνται. Η Gray ήταν ομοφυλόφιλη.

Ο Le Corbusier επέστρεψε στο Cap Martin ως ενοικιαστής της βίλας της Gray το 1949 αφού δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος. Τότε ήταν που γνώρισε τον Robert Rebutato τον ιδιοκτήτη του cafe στο οποίο γευμάτιζε. Αναπτύχθηκε φιλία μεταξύ τους και το 1951 αποφάσισαν να χτίσουν μαζί ένα παραλιακό σπίτι δίπλα στο L’Étoile de Mer, με σκοπό να έχει ο Le Corbusier τον δικό του χώρο.

Fondation Le Corbusier / ADAGP – Manuel Bougot

Το σπίτι σχεδιάστηκε με Modulor, μια κλίμακα που σχεδίασε ο ίδιος με βάση τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Flickr: ofhouses.com

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.