diabetescarecommunity.ca

3 τρόποι να αξιοποιήσεις τα λαχανικά που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο σου

Όλοι ανά περιόδους αγοράζουμε λαχανικά ή φρούτα που τελικά δεν χρησιμοποιούμε και το ψυγείο μας καταλήγει να είναι ένας μικρός μαραμένος κήπος. Αντί να πετάξεις την πιπεριά που μαλάκωσε ή το καρότο που ζάρωσε, σου προτείνουμε τρεις τρόπους να τα αξιοποιήσεις.

Ζωμός λαχανικών

zomos1

www.plantbasedcooking.com

Eίναι η πιο εύκολη λύση την οποία μπορείς να προσθέσεις σε οποιοδήποτε φαγητό φτιάξεις. Βάλτο στα μαγειρευτά σου για περισσότερη γεύση ή χρησιμοποίησε τον σαν βάση στις σούπες σου. Ακόμα μπορείς να τον χωρίσεις σε σακουλάκια πολλαπλών χρήσεων και να τον βάλεις στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις μόνιμα σπιτικό ζωμό λαχανικών χωρίς περιττά συντηρητικά.

Για να τον φτιάξεις κόψε όλα τα λαχανικά που διαθέτεις και τσιγάρισε τα με λάδι σε δυνατή φωτιά ξεκινώντας με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι έχεις, σέλερυ, πράσο, καρότα, πιπεριές, πατάτα ή ότι άλλο σου αρέσει (και χωρίς απαραίτητα να τα ξεφλουδίσεις γιατί αργότερα θα τα σουρώσεις ούτως ή άλλως) και αφού σωταριστούν καλά πρόσθεσε νερό μέχρι να τα καλύψεις όλα πολύ καλά. Πρόσθεσε οποιοδήποτε μυρωδικό σου αρέσει όπως μαϊντανό, άνηθο κ.λπ., καθώς και πιπέρι. Επειδή αυτή είναι μία παρασκευή που θα χρησιμοποιήσεις σε άλλες συνταγές, απόφυγε να βάλεις αλάτι γιατί αν μετά ξεχαστείς και ξανά βάλεις κινδυνεύεις να κάνεις το φαγητό σου λύσσα.

Άφησε τον στην κατσαρόλα να βράσει για μία ώρα και άστο να κρυώσει. Σούρωσε τον με ένα τουλπάνι και χώρισε τον σε μερίδες για να τον καταψύξεις ή χρησιμοποίησε τον κατευθείαν στην συνταγή σου.

Πάστα λαχανικών

pasta

cookidoo.thermomix.com

Θα πλύνεις, θα καθαρίσεις και θα κόψεις τα λαχανικά σου και στη συνέχεια πάλι θα σωτάρεις ξεκινώντας με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Διάλεξε ό,τι λαχανικά θες μόνο πρόσεχε αν βάλεις πράσινες πιπεριές γιατί μπορεί να πικρίσουν. Θα προσθέσεις και τα υπόλοιπα λαχανικά και μπαχαρικά της επιλογής σου όπως κάρυ, πάπρικα ή ότι άλλο σου αρέσει και θα τα σωτάρεις όλα καλά. Στη συνέχεια θα προσθέσεις νερό που ίσα ίσα να τα καλύπτει. Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα θα τα πολτοποιήσεις με ένα μίξερ χειρός και θα τα αφήσεις να κρυώσουν. Θα αποθηκεύσεις την πάστα σου σε ένα βάζο και θα τη διατηρήσεις στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Σούπα Βελουτέ

soupa

unsplash: @calya1

Είναι μία συνταγή ανάλογη της πάστας μόνο που εδώ αντί για νερό προσθέτεις ζωμό κρέατος και ψάχνεις μία σύσταση πιο αραιή. Αυτό σημαίνει ότι θα προσθέσεις περισσότερα υγρά ώστε να έχεις τη σύσταση μίας σούπας. Ιδανικό θα ήταν να έβαζες και περισσότερα μπαχαρικά όπως κάρυ ή κουρκουμά, ειδικά αν έχεις χρησιμοποιήσει καρότα γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Στο τέλος μπορείς να προσθέσεις κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας ώστε να τη δέσεις. Σέρβιρε προσθέτοντας κολοκυθόσπορο και κομματάκια φέτας.

Featured photo: MyDomaine
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.