Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τα λεφτά, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, λαμβάνουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας και στο πορτοφόλι μας. Είναι προφανές, άλλωστε, ότι χωρίς χρήματα είναι αδύνατο να κινηθείς στην αγορά, να πορευτείς στην καθημερινότητά σου γενικότερα. Αυτά τα κομμάτια χαρτιού που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Σονγκ, βοήθησαν στις συναλλαγές και συνεπώς, στην ανάπτυξη της κοινωνίας, ανάπτυξη κοινωνική και οικονομική. Εν έτει 2014, τα χρήματα ναι μεν, συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο οδήγησαν και στην οικονομική κρίση. Όσα πλεονεκτήματα, τόσα και μειονεκτήματα.

money

Εγώ προσωπικά πολλές φορές προβαίνω σε ατασθαλίες, οικονομικές ( για τις άλλες δε μιλώ! ). Η χρυσή τομή βρίσκεται στην αυτογνωσία, το να ξέρεις πότε πρέπει να ξοδευτείς και πότε πρέπει να σταματήσεις. Αρχικά, μια καλή λύση είναι να κάνεις λίστες. Ακόμη κι αν δεν είσαι ο πιο οργανωτικός άνθρωπος του κόσμου, μπορείς εύκολα να γράψεις σε μια λίστα τα συν και τα πλην αυτού του μήνα. Γρήγορα θα διαπιστώσεις πως αυτά που χρειάζεσαι είναι πολλά, πάρα πολλά. Εξίσου γρήγορα, όμως, θα διαπιστώσεις ότι δε μπορείς να τα αποκτήσεις όλα μέσα σε ένα μήνα. Το μυστικό, λοιπόν, βρίσκεται στη θέσπιση προτεραιοτήτων. Όρισε τι χρειάζεσαι περισσότερο και τι όχι και τόσο.

Για παράδειγμα, αυτή τη βδομάδα διανύουμε το περίφημο δεκαήμερο των εκπτώσεων. Και φυσικά, πολλοί από εμάς, θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά και θα αγοράσουμε όσο περισσότερα περιττά πράγματα μπορούμε. Ναι το έκανα κι εγώ! Μιας και είναι περίοδος εκπτώσεων, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε κομμάτια που δε μπορούσαμε να αποκτήσουμε προηγουμένως, γιατί ήταν ακριβά. Λένε ότι σε μια ντουλάπα πρέπει να υπάρχουν τα basics κομμάτια. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχουν, καιρός να υπάρξουν. Με λίγα λόγια, δείτε τι σας λείπει και αποκτήστε το.

Αντιθέτως, είτε διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, είτε όχι, καλό θα ήταν να επενδύαμε και σε κάποια ακριβά, αλλά διαχρονικά κομμάτια. Ένα παλτό, μια τσάντα, ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα είναι κάποιες από τις ακριβές επιλογές μας και αυτές που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπες. Αν θέλετε να είναι όντως διαχρονικά αυτά τα κομμάτια καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε σε ουδέτερα χρώματα.

Ένα άλλο λάθος μας εντοπίζεται στα σούπερ μάρκετς. Πέρα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει μια κουζίνα, έχουμε την τάση να αγοράζουμε τρόφιμα που δε χρειαζόμαστε και τόσο. Φεύγοντας, εύλογα παρατηρούμε ότι τελικά κάτι ξεχάσαμε. Και μετά αναγκαστικά θα ξαναπάμε. Αυτός ο φαύλος κύκλος, οδηγεί στην καταστροφή του πορτοφολιού μας. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, μια λύση είναι να κάνουμε μια λίστα με τι χρειαζόμαστε και τι όχι αυτή την εβδομάδα. Επίσης, καλό θα ήταν να παρατηρούμε και τις προσφορές και να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ανάγκη να αγοράζουμε πάντοτε προϊόντα γνωστών εταιρειών, τα οποία συνήθως είναι ακριβά, μόνο και μόνο επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι το ακριβό είναι καλό.

Με λίγη σκέψη, λοιπόν, και προσοχή πριν βάλουμε το χέρι στην τσάντα ή στην τσέπη μας για να αρπάξουμε το πορτοφόλι μας, μπορούμε να αποφύγουμε σημαντικά λάθη. Μόνο έτσι, οδηγούμαστε στην εξοικονόμηση χρημάτων και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας. Η έννοια των περιττών πραγμάτων οφείλει να αποτελέσει ξεχωριστό παράγοντα στον καθορισμό των προτεραιοτήτων μας. Και κάτι τελευταίο… δε μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.