Μια σχέση είναι μυστήριο και διασκέδαση μαζί. Παρόλα αυτά, όσο δημιουργικό κι αν είναι το να εντάσσεις ένα άτομο στη ζωή σου, μαζί με αυτή τη διαδικασία έρχονται και τα λάθη. Αυτά τα λάθη μακροπρόθεσμα γίνονται θέματα και τα θέματα οδηγούν σε άβολες συζητήσεις και δύσκολες καταστάσεις. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τα ξέρεις από νωρίς και να βάζεις τα δυνατά σου για να τα αποφεύγεις.

Παρακάτω θα διαβάσεις ποια είναι τα έξι πράγματα που κάνεις λάθος στη σχέση σου.

Συγκρίνεις την τωρινή σχέση σου με την προηγούμενη

Αν έχεις βρεθεί σε μια τοξική σχέση στο παρελθόν, τότε ίσως να υπερ-ενθουσιάζεσαι από το οτιδήποτε κάνει ο νέος σου σύντροφος. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως το γεγονός πως σου φέρεται καλύτερα από τον προηγούμενο, δε σημαίνει πως δε θα σε πληγώσει κιόλας. Κανείς δε σου λέει πως δεν πρέπει να απολαμβάνεις αυτό που έχεις, αλλά το να είσαι συγκρατημένη ή το να περιορίζεις τις αυξανόμενες προσδοκίες στο κεφάλι σου, είναι λιγότερο πιθανό να σε οδηγήσει σε απογοητεύσεις.

Περνάς όλο σου τον χρόνο μαζί του

Το ότι περνάτε τόσο καλά μαζί και νιώθεις πως εκτός από σύντροφος είναι και φίλος σου, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία σε μια σχέση. Είναι τέλειο το ότι έχετε τόσα κοινά. Παρόλα αυτά, υποτίθεται πως παράλληλα πρέπει να έχετε και τις δικές σας ζωές. Και όχι απλά να τις έχετε, αλλά να τις ζείτε κιόλας. Δε θα έπρεπε να νιώθεις πως έρχεται το τέλος του κόσμου κάθε φορά που αποφασίζει ο φίλος σου να βγει με την παρέα του ή να μείνει μόνος στο σπίτι. Το να σου λείπει είναι λογικό, αλλά το να νιώθεις πως είναι βασανιστήριο, δεν είναι. Χρειάζεται να βρεις την όρεξη να περάσεις και εσύ χρόνο με τον εαυτό σου και τα υπόλοιπα σημαντικά άτομα της ζωής σου.

Κρατάς πράγματα μέσα σου για να αποφύγεις την αντιπαράθεση

Τα συναισθήματα δεν υπάρχουν για να τα κρατάς για τον εαυτό σου. Όταν κάτι σε απασχολεί, ο άλλος -ο υπεύθυνος- πρέπει να το ξέρει. Είναι κάπως επικίνδυνο το να προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν έχει νόημα να το κάνεις θέμα και πως “θα το ξεπεράσεις”. Στην τελική, αν δεν πεις στο σύντροφό σου πως κάτι που έκανε σε ενόχλησε, το πιο πιθανό είναι πως θα το ξανακάνει. Και όταν το ξανακάνει, πια θα αντιδράσεις με πικρία.

Καταγράφεις όλη την προσπάθεια που κάνεις για αυτή τη σχέση

Σε μια σχέση πρέπει και οι δύο να νιώθουν ίσοι. Αυτό όμως δε σημαίνει πως όντως σε κάθε μικρό πράγμα που συμβαίνει μέσα σε αυτή, υπάρχει και ισότητα. Το να είσαι η πρώτη που στέλνει “καλημέρα” το πρωί είναι ΟΚ. Το να το αναφέρεις σαν παράπονο στον φίλο σου με το παραμικρό ως παράπονο δεν θα οδηγήσει πουθενά. Στην τελική, το πιο πιθανό εκείνος κάνει περισσότερα για εσάς σε κάποιον άλλο τομέα της σχέσης σας.

Ανησυχείς περισσότερο για πώς πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είναι μια σχέση παρά για την πραγματικότητα

Η σχέσεις στην πραγματική ζωή δε μοιάζουν με όσα βλέπεις στο σινεμά, ούτε με τις φωτογραφίες που περνάνε μπροστά στα μάτια σου στα social media. Υπάρχουν άβολες στιγμές, διαφωνίες, νεύρα και συζητήσεις. Υπάρχουν παραλείψεις, πράγματα που ξεχνιούνται και δάκρυα. Ναι, οι σχέσεις στην πραγματική ζωή είναι πιο σκληρές, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, γιατί είναι αληθινές.

Προσπαθείς να ακολουθήσεις ένα χρονοδιάγραμμα

Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθήσεις τα δικά σου βήματα και τους δικούς σου χρόνους. Όχι όσα λέγεται πως είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν σε δεδομένο χρόνο. Είδαμε ανθρώπους να παντρεύονται μετά από έξι χρόνια σχέσης και να χωρίζουν, και άλλους που το έκαναν στον πρώτο μήνα και είναι ακόμα μαζί, ανακαλύπτοντας ακόμα ο ένας τον άλλο. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις σχέσεις. Συμβαίνει ζωή.

featured image: Elite Daily