Περιποιείσαι τον εαυτό σου καθημερινά και θεωρείς ότι φροντίζεις την προσωπική σου υγιεινή. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να μην γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα που ξαφνιάζουν ακόμα και τους πιο καθαρούς ανθρώπους. Είναι λάθη που όλοι λίγο πολύ έχουμε κάνει. Συνήθειες που αν και δύσκολα αλλάζεις από τη μία μέρα στην άλλη, καλό είναι να αναγνωρίσεις, ειδικά την εποχή της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19.

Μάθε τι να μην κάνεις ώστε να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από εσένα, αλλά και να μην επιβαρύνεις την υγιεινή του δέρματός σου.

Μην κάνεις μπάνιο με πολύ ζεστό νερό

Απολαμβάνεις το ζεστό νερό στο μπάνιο; Ξυπνάς πρωί πρωί και το μόνο που σε κάνει να μην σηκώσεις το τηλέφωνο και να παραιτηθείς, είναι ένα ζεστό μπάνιο ώστε να ξεκινήσει ήρεμα και όμορφα η μέρα σου; Το ζεστό νερό επιβαρύνει το δέρμα σου. Ανοίγει τους πόρους με αποτέλεσμα να χάνονται τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και να την αφυδατώνει. Μήπως να το ξανασκεφτείς την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό;

Μην κάνεις μπάνιο μόνο το πρωί

Αν προτιμάς να κάνεις μπάνιο πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου, ειδικά το καλοκαίρι, δεν έχεις κι άδικο. Στην ουσία δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια. Παρόλα αυτά, το βραδινό ντους βοηθά στη βελτίωση του ύπνου σου. Όχι μόνο σε ηρεμεί, απομακρύνοντας σκέψεις και σκοτούρες. Αλλά αποφεύγεις να γεμίζεις τα σεντόνια σου με τις τοξίνες όλης της μέρας. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις τη συνήθεια του πρωινού μπάνιου, απλά αφιέρωσε μερικά λεπτά επιπλέον το βράδυ πριν κοιμηθείς για ένα γρήγορο ντους. Θα δεις μεγάλη αλλαγή στην αίσθηση του να πέφτεις καθαρός στα καθαρά σεντόνια. Ό,τι καλύτερο.

Μην ξεχνάς να αντικαθιστάς συχνά το σφουγγάρι σου

Παρόλο που το σφουγγάρι ουσιαστικά πλένεται κάθε φορά που πλένεις και εσύ το σώμα σου, χρειάζεται συχνή αλλαγή. Επειδή χρησιμοποιείται καθημερινά, μαζεύει αρκετά μικρόβια και βακτήρια. Για όσο καιρό το κρατάς, θα πρέπει να το αφήνεις να στεγνώνει εντελώς πριν χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Εάν φροντίζεις να είναι καθαρό και στεγνό τότε το μόνο που μένει είναι να θυμάσαι να το αλλάζεις κάθε μήνα και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Α, και το ίδιο σφουγγάρι προφανώς δεν πρέπει να το βάζεις στο πρόσωπό σου.

Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου με τα χέρια

Πόσο συχνά στηρίζεις το πρόσωπο στα χέρια σου; Ή διώχνεις τα μαλλιά από το μέτωπό σου; Ή ακόμα ακουμπάς τα χέρια στο πρόσωπο μηχανικά; Παρατήρησε αν όντως το κάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις και προσπάθησε να το μειώσεις. Διότι κάθε φορά που κάνεις μια κίνηση πάνω στο πρόσωπο, ουσιαστικά αφήνεις μικρόβια που έχεις πιάσει με τα χέρια. Ειδικά όταν είσαι εκτός σπιτιού, πρόσεξέ το.

Μην παίρνεις μαζί σου το κινητό στο μπάνιο

Το κινητό είναι από τις κυριότερες πηγές μετάδοσης μικροβίων. Καθώς το μπάνιο (ειδικά το δημόσιο μπάνιο) είναι ένα μέρος όπου τα μικρόβια κυριαρχούν, δεν πρέπει να το κουβαλάς μαζί σου. Τα χέρια σου μπορεί να τα απολυμαίνεις, αλλά τα μικρόβια που βρίσκονται επάνω στο κινητό είναι πολύ πιθανό να τα μεταφέρεις μετά στο πρόσωπό σου ή σε άλλους. Οπότε, κομμένα τα βιντεάκια και το scrolling από εδώ και πέρα στο μπάνιο σου αλλά και το #toiletselfie στις τουαλέτες των bar.

Μην ρίχνεις νερό στο πρόσωπό σου κατευθείαν μετά τη γυμναστική

Όσο και αν έχεις ιδρώσει και το πρόσωπό σου ”φλέγεται”, κρατήσου. Όταν ξεπλένεις το πρόσωπό με νερό μετά από έντονη άσκηση, απλώς μεταφέρεις σε όλη την επιφάνεια του προσώπου έλαια και ιδρώτα. Περίμενε να το πλύνεις με σαπούνι όταν θα πας σπίτι ή έχε μαζί σου ένα στον σάκο του γυμναστηρίου ένα δείγμα από σαπούνι προσώπου. Ακόμα καλύτερα, πλένε το πρόσωπο και πριν τη γυμναστική, για να απομακρύνεις τυχόν τοξίνες που δεν θα απλωθούν με τον ιδρώτα.

Μην κάνεις απολέπιση στο πρόσωπο κάθε μέρα

Οι ειδικοί συνιστούν 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Η καθημερινή χρήση scrub προσώπου ή άλλων προϊόντων απολέπισης, επιβαρύνουν το δέρμα. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα του προσώπου γερνά πιο γρήγορα και αυξάνονται η ακμή και οι ρυτίδες. Το απλό πλύσιμο με ένα απαλό σαπούνι προσώπου αρκεί για καθημερινή χρήση. Οπότε μην το παρακάνεις.

Featured photo: www.unsplash.com