Ξέρουμε ότι είσαι αθλητικός τύπος. Επίσης ξέρουμε ότι αγαπάς τους μαραθώνιους και τους ακολουθείς όταν έχεις την ευκαιρία. Εμείς νοιαζόμαστε για το καλό σου, γι’αυτό και μαζέψαμε τα λάθη που κάνεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου και μπορούν εύκολα να καταστρέψουν αυτή σου την προσπάθεια.

  1. Τρέχεις πολλά χιλιόμετρα από την αρχή

Γνωρίζεις ότι στο μαραθώνιο θα πρέπει να τρέξεις 42 χιλιόμετρα και αποφασίζεις να το δοκιμάσεις και πριν τον μαραθώνιο. Αυτό είναι λάθος και είναι πολύ πιθανό να καταστρέψει την προσπάθεια σου. Μπορεί να σε καθησυχάσει το γεγονός ότι θα το έχεις δοκιμασμένο από πριν αλλά δε θα είναι αποτελεσματικό. Το ιδανικό είναι να μοιράσεις το σύνολο των χιλιομέτρων ανά προπόνηση. Για παράδειγμα 20 χιλιόμετρα τη μια μέρα, 10 την επόμενη και όσο ημέρες προχωρούν τόσο θα πρέπει να μειώνονται τα χιλιόμετρα τα οποία διανύεις.

  1. Διατροφή

Η διατροφή σου είναι το 80% της επιτυχίας σου! Εάν έχεις λίγα παραπάνω κιλά, ιδανικό θα ήταν να τα χάσεις πριν τον μαραθώνιο. Όσο λιγότερο ζυγίζεις τόσο το καλύτερο. Το σημαντικό είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που χρειάζονται οι μύες σου, αμυλούχα τρόφιμα για ενέργεια και αντοχή και λαχανικά για βιταμίνες και καλή υγεία. Καλό θα ήταν την προηγούμενη μέρα να φας ζυμαρικά για να πάρεις τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι για ενέργεια. Επιπλέον το πρωινό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το έχεις πάρει τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον μαραθώνιο.

  1. Δεν ξεκουράζεις το σώμα σου

Οι μύες του σώματος σου αναδομούνται όταν τους αφήνεις να ξεκουραστούν. Εάν κουράσεις υπερβολικά το σώμα σου τις βδομάδες πριν τον μαραθώνιο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να ακούσεις το σώμα σου κατά την περίοδο της προετοιμασίας και να του δώσεις ό,τι χρειάζεται. Μην κλείσεις τα μάτια στον παραμικρό πόνο ή σε μια πιθανή τενοντίτιδα, μπορεί να αποβούν καταστροφικά.

  1. Αγοράζεις καινούργια παπούτσια λίγες μέρες πριν

Τα παπούτσια είναι καθοριστικά! Τα παπούτσια είναι το βασικότερο εργαλείο σου για το μαραθώνιο – μετά το σώμα σου φυσικά. Το ζευγάρι που θα επιλέξεις να φορέσεις θα πρέπει να είναι δοκιμασμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης σου και η περίοδος χρήσης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πόνου στα πόδια και στα γόνατα και αυτό δεν το θέλεις.

  1. Δεν αλλάζεις ρυθμό

Η προετοιμασία για το μαραθώνιο ξεκινάει αρκετό καιρό πριν και μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ο ρυθμός της προπόνησης σου, ο οποίος θα πρέπει να αλλάζει σταδιακά. Ο ρυθμός είναι αυτός που θα αυξήσει και την αντοχή σου και τις ανάσες σου. Δοκίμασε δυο φορές τη βδομάδα να κάνεις πιο μεγάλες προπονήσεις και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων να μιλάς. Ενάλλασσε ρυθμό κατά τη διάρκεια της προπόνησης  έτσι ώστε να «σοκάρεις» την καρδιά σου. Μπορείς να ξεκινάς με 10 λεπτά χαλαρού τρεξίματος και στη συνέχεια να το εναλλάσσεις με  5 λεπτά έντονου τρεξίματος φτάνοντας τις μεγαλύτερες ταχύτητες που μπορείς να πετύχεις.