Μπορεί να αφορά έναν φίλο, έναν συνάδελφο, το αγόρι ή τη συγκάτοικό μας. Όπως και να έχει, όλοι καλούμαστε να ζητήσουμε συγγνώμη μερικές φορές. Για να σιγουρέψεις ότι η συγγνώμη σου εκφράζεται με το σωστό τρόπο, απόφυγε αυτά τα τέσσερα κοινά λάθη.

Λες “Συγγνώμη, αλλά…”

Το να κολλάς το “αλλά” μετά, πρακτικά μειώνει τη σημασία και την ειλικρίνεια όσων είπες πριν από αυτό. Οι πιο “πετυχημένες” συγγνώμες είναι σύντομες και συνήθως αποτελούνται από τρία μέρη: Πρώτον, την αναγνώριση του πώς η πράξη σου επηρέασε το άτομο που έχεις απέναντί σου. Δεύτερον, μια συγγνώμη και τρίτον, ένα πλάνο άμεσης δράσης για το πώς θα σιγουρέψεις ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυμβεί.

Λες “Λυπάμαι που ένιωσες…”

Η φράση αυτό όχι μόνο κάνει τα συναισθήματα του άλλου να χάνουν την εγκυρότητά τους, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να ρίχνεις το φταίξιμο σε εκείνον. Είναι σαν να λες “Λυπάμαι που ένιωσες πληγωμένος από τη συμπεριφορά μου, αλλά δε λυπάμαι για τη συμπεριφορά μου”.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγγνώμη, το να είσαι ειλικρινής και ταπεινός είναι ο μόνος επικοινωνιακός δρόμος που μπορείς να ακολουθήσεις. Δεν υπάρχει χώρος για περηφάνια, εγωισμό ή προσπάθεια να έχεις δίκιο.

Υπέρ – εξηγείς

Το να προσπαθείς να εξηγήσεις σε έναν άνθρωπο γιατί του φέρθηκες όπως του φέρθηκες είναι ΟΚ. Αλλά το να περιγράφεις τις σκέψεις και τις ενέργειές σου σε σημείο που καταλήγουν να ακούγονται σαν δικαιολογίες, δεν είναι. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ένας φίλος σου πρόσφατα βίωσε έναν δύσκολο χωρισμό και εσύ νιώθεις ότι δεν του στάθηκες όσο έπρεπε: Μην πεις “συγγνώμη αλλά ήμουν σε δύσκολη φάση στη δουλειά. Είχα παρουσιάσεις και έπρεπε να οργανώσω ένα ολόκληρο project από το μηδέν. Άσε που έπρεπε να κανονίσω τα γενέθλια της μαμάς μου και γνώρισα και έναν ενδιαφέρον τύπο στο γυμναστήριο”. Πες απλά “Συγγνώμη, ένιωθα λίγο χαμένη στη δουλειά τελευταία”.

Το timing είναι λάθος

Η ιδανική συγγνώμη δε λέγεται ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά. Όσον αφορά το πολύ νωρίς: Οι άνθρωποι συνήθως χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μέχρι να διεργαστούμε και να διαχειριστούμε ό,τι έχει συμβεί. Με το να μη δώσεις αυτό το χρόνο, ρισκάρεις και το να μη γίνει δεκτή η συγγνώμη σου. Από την αντίθετη μεριά, το να περιμένεις πολύ, μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεσαι να παραδεχτείς τα λάθη σου και να απολογηθείς. Βρες τη μέση λύση και πες μια συγγνώμη που θα πείσει. Βέβαια να θυμάσαι: Στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το “κάλλιο αργά παρά ποτέ”.

Δες επίσης:

Αυτό είναι το ένα πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να λες σε έναν τοξικό άνθρωπο


featured image: Elite Daily