L' histoire de Chambord Savoir Ville

Προς τα τέλη του 1600, στο Chateaux de Chambord, κάπου κοντά στην Κοιλάδα του Λίγηρα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος, θέλησε επιτέλους να γευτεί κάτι διαφορετικό. Κάτι που θα τον έκανε να θέλει όλο και πιο συχνά να γυρνάει πίσω σε αυτό.  Έτσι λοιπόν, με αφορμή την επίσκεψή του, θέλησαν οι ντόπιοι να δημιουργήσουν ένα ποτό που θα τον άφηνε άφωνο. Οι άνθρωποι του πύργου έδωσαν στον βασιλιά να δοκιμάσει ένα βατόμουρο και στην συνέχεια, ένα λικέρ δικής τους παραγωγής από τη φετινή σοδειά. Εξ’ άλλου εκείνη την εποχή, τα λικέρ μπορούσαν να τα απολαύσουν μόνο αριστοκράτες ως συνοδευτικό στα πλουσιοπάροχα γεύματά τους.

Με την έκπληξη να φαίνεται στο βλέμμα του βασιλιά Λουδοβίκου και το χαμόγελο μιας ομάδας ανθρώπων που δεν είχαν δείξει μεγαλύτερο θάρρος, γενναιότητα και ζήλο σε όλη την μέχρι τώρα ζωή τους, δημιουργήθηκε ένα από τα πιο παραμυθένια  λικέρ στην ιστορία των αλκοολούχων ποτών.

L' histoire de Chambord Savoir Ville

Η αλήθεια ήταν πως δεν αρκούσε μόνο η παραγωγή βατόμουρων από την Κοιλάδα του Λίγηρα και έτσι στο Chateaux de Chambord χρειάστηκαν τη βοήθεια των ανθρώπων έξω από αυτό. Με κίτρο από το Μαρόκο, μέλι από την άλλη άκρη του κόσμου, βανίλια από την ζούγκλα της Μαδαγασκάρης, κορυφαίο Γαλλικό κονιάκ και προετοιμασία που διήρκησε πέντε ημέρες και πέντε νύχτες δημιουργήθηκε το λικέρ που θα άλλαζε όλη την τροπή της ιστορίας. Όταν σιγουρεύτηκαν πως ήταν έτοιμο όμως, δε μπορούσαν να το δοκιμάσουν πριν τον βασιλιά Λουδοβίκο. Έτσι, στην επόμενή τους συνάντηση έπρεπε να ρισκάρουν για ακόμη μια φορά.

Τρεις αιώνες αργότερα, το 1982 δημιουργήθηκε το Chambord. Ένα λικέρ από μαύρα και κόκκινα βατόμουρα, βανίλια Μαδαγασκάρης, φλούδα κίτρου από το Μαρόκο, μέλι και Γαλλικό κονιάκ. Ένα λικέρ που ταιριάζει απίστευτα με Moschato d’ Asti, σαμπάνια, μα και σχεδόν όλα τα κλασικά, plain ποτά που υπάρχουν στην αγορά. Το γεγονός ότι έχει μόνο 16.5% αλκοόλ, το κάνει να ταιριάζει με τα πάντα μα και το ότι μπορεί να σταθεί με εξίσου μεγάλη επιτυχία και μόνο του σε ένα τραπέζι, αναδεικνύει το Chambord ένα τέλειο λικέρ.

L' histoire de Chambord Savoir Ville

Το Chambord παράγεται μέχρι και σήμερα στην Κοιλάδα του Λίγηρα, χωρίς βασιλιά και χωρίς χωρικούς. Με την αγάπη και την προσπάθεια όλων όσων αγαπούν την γεύση του χυμού από μαύρα και κόκκινα βατόμουρα. Το αξιοθαύμαστο σε αυτό το λικέρ είναι πως καθώς γίνεται η παραγωγή του η οποία κρατάει μερικές εβδομάδες και δεν έχει αλλάξει εδώ και 300 χρόνια, δεν προστίθεται επιπλέον ζάχαρη ή χυμός, όπως μπορείς να φτιάξεις μόνος σου.

Φαίνεται λοιπόν, πως το Chambord τα έχει όλα. Την αξιοπερίεργη ιστορία μέσα σε ένα από τα κάστρα του Λίγηρα, το πλεονέκτημα του να συνδυάζεται επιτυχώς με όλα τα βασικά ποτά ενός καταλόγου και φυσικά, τα βραβεία που κέρδισε στην μέχρι τώρα πορεία του. Αργυρά και μπρούτζινα μετάλλια στο San Francisco World Spirits Competition καθώς και η αναγνώριση της εξωπραγματικής του γεύσης από σπουδαίους κριτικούς όπως η Proof66 η οποία το χαρακτήρισε ένα «First Tier» λικέρ στην αγορά.

L' histoire de Chambord Savoir Ville

Οι νικήτριες του διαγωνισμού της Chambord είναι οι εξής:

 1. Μαρία Παπαδοπούλου
 2. Ελένη Παπαγεωργίου
 3. Αθανασία Ντελοπούλου
 4. Μαρία Ζαρναβέλη
 5. Κατερίνα Παράσχου
 6. Μαρία Λόντου
 7. Λιάνα Σκιαδά
 8. Αγγελική Μιχαήλ
 9. Χρυσάνθη Λάκκα
 10. Αθανασία Δημητροπούλου
 11. Μαρία Στρατουδάκη
 12. Θωμαΐς Φουντουλάκη