Για να ορίσεις την καλύτερη skincare ρουτίνα για εσένα, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις σε ποιον τύπο ανήκει η επιδερμίδα σου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να επιλέξεις συστατικά που θα στοχεύουν στις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις της. Ενώ ορισμένοι τύποι επιδερμίδας είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, κάποιοι μπορούν να προκαλέσουν λίγο μεγαλύτερη σύγχυση.

Μερικοί άνθρωποι με ξηρή επιδερμίδα πολλές φορές λανθασμένα πιστεύουν ότι το θέμα τους είναι η αφυδάτωση, και το αντίστροφο. Αλλά αυτά τα δύο είναι πολύ διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι καν τύπος δέρματος. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο καθένας, αλλά είναι προσωρινή.

Το ξηρό δέρμα από την άλλη, είναι ένας τύπος δέρματος και είναι μια μακροχρόνια πρόκληση. Δεν χρειάζεται να έχεις ξηρό δέρμα για να έχεις και αφυδατωμένο δέρμα, οι δύο τύποι συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς ακόμη και να έχεις λιπαρή επιδερμίδα που αφυδατώνεται.

Τι είναι η ξηρή επιδερμίδα και πώς προκαλείται;

Το ξηρό δέρμα είναι η έλλειψη λιπαρότητας ή λιπιδίων, ουσιαστικά η επιδερμίδα δηλαδή δεν έχει αρκετή περιεκτικότητα σε υγρασία. Μπορεί να ξεφλουδίζει, να είναι τραχύ και να φαίνεται ξηρό όταν έχεις αυτόν τον τύπο.

Το ξηρό δέρμα προκαλείται από ένα «εμπόδιο» του δέρματος όπου υπάρχει μια ξεχωριστή έλλειψη λιπιδίων που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγρασίας του. Χωρίς αυτά τα λιπίδια, πολύ νερό μπορεί να χαθεί με αποτέλεσμα την ξηρότητα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται διαδερμική απώλεια νερού.

5 ασκήσεις face yoga για πιο σφριγηλή επιδερμίδα
Making it in Manhattan

Πώς να περιποιηθείς την ξηρή επιδερμίδα;

Επένδυσε σε προϊόντα skincare που περιέχουν συνδυασμό υγραντικών, μαλακτικών και αποφρακτικών συστατικών. Το δέρμα σου χρειάζεται όλα αυτά τα συστατικά για πραγματική ενυδάτωση, η οποία πρέπει να γίνεται τακτικά το πρωί και το βράδυ. Επίσης μπορείς να κάνεις μικρές προσαρμογές στον τρόπο ζωής σου, όπως κολύμβηση και ντους σε χλιαρό νερό, αντί για ζεστό.

Τι είναι η αφυδατωμένη επιδερμίδα και πώς προκαλείται;

Το αφυδατωμένο δέρμα δεν έχει υγρασία, αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της ελαστικότητας – με αποτέλεσμα το χλωμό, αδύναμο δέρμα, ταχεία σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες, άνιση υφή και τόνο του δέρματος, τράβηγμα και ευαισθησία.

Ουσιαστικά η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι όταν δεν παρέχεται αρκετό νερό στο δέρμα και χρειάζεται αναπλήρωση υγρασίας. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή καθημερινά, όπως ο ήλιος, η χαμηλή υγρασία, η κεντρική θέρμανση, ο κλιματισμός ή ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν πίνεις αρκετό νερό.

Πώς να περιποιηθείς την αφυδατωμένη επιδερμίδα;

Το παν είναι να ενυδατώνεσαι. Μια εύκολη λύση είναι να πίνεις άφθονο νερό όλη την ημέρα ή να προσθέσεις πλούσια σε νερό λαχανικά όπως καρπούζι, αγγούρια και σέλινο στη διατροφή σου. Μια άλλη λύση είναι να ψάξεις για προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ πολλαπλού βάρους και προσφέρουν ολοήμερη ενυδάτωση. Το υαλουρονικό οξύ πολλαπλού βάρους έχει μια μοναδική ικανότητα να προσελκύει και να διατηρεί πάνω από 1.000 φορές το βάρος του στο νερό καθώς τραβάει την υγρασία από τη γύρω ατμόσφαιρα στην επιδερμίδα.

featured image: Stylist.co.uk