Ένας Βρετανός ψυχολόγος το ονόμαζε halloo effect και με αυτό τον όρο περιέγραφε πώς γίνεται να συμπαθείς ή να αντιπαθείς κάποιον χωρίς να ξέρεις γιατί. Χωρίς να σου έχει κάνει κάτι, απλά και μόνο ως ένστικτο. Λίγο πιο ιδιαίτερο είναι όταν το πράγμα πάει στο ερωτικό. Εκεί βρε παιδί μου ή νιώθεις ή δε νιώθεις τα vibes. Αρχίζει και μιλάει ο άλλος και μέσα σε ένα δεκάλεπτο έχεις υπογραμμίσει στο μυαλό σου τα πράγματα που ίσως να σε εμποδίσουν να πας πολύ μακριά μαζί του.

Επειδή τα normal dates είναι λίγο δυσεύρετα αυτή την εποχή, συχνά κάνεις αυτή τη φωνούλα μέσα σου να σωπάσει. Άλλοτε πάλι λες ‘ας δώσω άλλη μια ευκαιρία, ποτέ δεν ξέρεις’, αλλά μεταξύ μας πάντα μέσα σου ξέρεις καλά.

Ξέρεις πως δεν θα πάει πολύ μακριά γιατί :

Δεν έχετε χημεία

Μην με ρωτήσεις πώς το καταλαβαίνεις αυτό. Αυτό απλά το νιώθεις. Είναι το γνώριμο συναίσθημα που θέλεις να μιλάς με τον άλλον σαν να τον ξέρεις χρόνια. Να τον αφήνεις να σε αγγίζει ή να τον αγγίζεις κι εσύ και να νιώθεις ότι επικοινωνείτε σε ένα άλλο επίπεδο ακόμα κι όταν αναλύετε τις αναποφάσιστες αλλαγές του καιρού. Μπορεί ο τύπος που έχεις απέναντί σου να μοιάζει σαν να βγήκε από πρόσφατη φωτογράφηση, αλλά αυτό δεν αρκεί για να δημιουργηθεί αυτό το μαγικό connection μεταξύ σας.

Είναι τριτοξάδερφος του Σκρουτζ Μακ Ντακ

Μπορεί από τα αρσενικά παλαιάς κοπής και από τη σκέψη ότι ο άντρας πληρώνει πάντα να μας αφήνει ανεπηρέαστες. Αλλά υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που φωνάζουν τη τσιγκουνιά από χιλιόμετρα. Μπορεί να μη θέλεις να σκεφτείς αρνητικά για τον άλλον αλλά δυσκολεύεσαι και να τον δεις θετικά.

Όταν έρχεται να σε πάρει από το σπίτι και σου λέει να φορέσεις flat παπούτσια. Όχι γιατί θα πάτε για χορό ή κάτι τέτοιο, αλλά γιατί δεν κινεί αυτές τις ημέρες το αμάξι για να μην καίει βενζίνη. Όταν σου λέει πως πέρασε με κατατακτήριες στη Νομική στα 33 του απλά για να έχει φοιτητικό εισιτήριο στο λεωφορείο και για να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του.

Παίζει το μάτι του, που έλεγε και η γιαγιά μου

Ναι, το ξέρεις ότι του αρέσεις. Ναι, μπορεί να σε παίρνει και τρία τηλέφωνα μέσα στη μέρα. Όμως κάθε φορά που βγαίνετε έξω το άκρως αδιάκριτο βλέμμα του σκανάρει έντονα όλα τα θηλυκά που θα περάσουν από δίπλα σας. Ξέρω «συμβαίνει αντανακλαστικά» θα πουν όλοι οι άντρες φίλοι μου. Αλλά και πάλι αυτός που κοιτάζει τόσο έντονα όταν είναι μαζί σου, συνήθως είναι ο ίδιος που φλερτάρει εξίσου έντονα όταν είναι μόνος. Και πριν βιαστείς να κρίνεις ως υπερβολική τη σκέψη μου να σου υπενθυμίσω πως συνήθως τέτοιους τύπους τους προδίδουν τα social media ή ακόμα χειρότερα κοινοί γνωστοί. #next please

Είσαι η μέρα με τη νύχτα

Τους αγαπώ τους τύπους που δουλεύουν τη νύχτα. Έχουν ζήσει περισσότερα από εμάς τους κοινούς θνητούς και ίσως είναι αυτό το αντίτιμο του να στερούνται τόσο ήλιο. Από την άλλη αν βγάλουμε τη ζήλια που το θεωρώ πλέον passe -γιατί αν ζηλεύεις τον άλλον θα τον ζηλεύεις και ως καντηλανάφτη- δεν τίθεται θέμα. Μένει όμως το κομμάτι της αντάμωσης. Του πώς πάμε παρακάτω. Εκείνος θα ξυπνάει την ώρα που δουλεύεις και εσύ θα είσαι στο πρώτο όνειρο όταν θα φτιάχνει το 23ο κοκτέιλ. Και κάπως έτσι χάνονται μεγάλοι έρωτες. Σε κάτι χαμένες ώρες ύπνου.

Πισωγυρίσματα και μισοτελειωμένες ιστορίες

Είστε σε διαφορετική συναισθηματική κατάσταση. Εκείνος μπορεί εν μέρει να χώρισε, αλλά να μην είναι σε φάση να πάρει τίποτα στα σοβαρά. Μπορεί να εγκυμονούν πισωγυρίσματα, πρώην και αυτές οι γνώριμες ψυχοφθόρες καταστάσεις που αν τις καταλάβεις από την αρχή καλύτερα φύγε για τσιγάρα και μη γυρίσεις ποτέ.

Δεν έχει σημασία τι μπορεί να στραβώσει με κάποιον ή και πόσο μπορεί να στραβώσει. Αυτό που μετράει πάντα είναι να υπάρχει εξαγνισμός. Να ξέρεις βρε παιδί μου ότι για όποιον λόγο και να σου αρέσει αυτό ο τύπος, εσύ την προσπάθειά σου την έκανες. Απλά, λιτά και ξεκάθαρα. Κι ας μην τα βρήκατε ποτέ κοινό σημείο επαφής κι ας τελειώσατε άδοξα με ghosting δεν μας πειράζει.

Μέχρι να βρεθείς εκεί που κουμπώνεις απόλυτα θα χάσεις πολλές φορές το δρόμο σου, θα δώσεις ευκαιρίες σε άτομα χωρίς κλικ και θα γεμίσεις με αρκετές ιστορίες χωρίς happy end. Άλλωστε στον έρωτα πρέπει να ζεις και να ρισκάρεις. Διαφορετικά δεν είναι έρωτας, δε ζεις.


featured image: Elite Daily