Τις πιο ανέμελες διακοπές σου στην Άνδρο θα στις εμπνεύσουν οι φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου

Σ’αυτό το ξενοδοχείο θα κάνεις δύο ταξίδια: Ένα στην Άνδρο και ένα στην ιστορία

Η γοητεία ενός ξενοδοχείου εν έτει 2018 μπορεί να περιλαμβάνει μοντέρνα διακόσμηση, υπερ-άνετα στρώματα, πλούσιο πρωινό με wellness προδιαγραφές ή μια πολύ δυνατή ιστορία. 'Η και όλα μαζί.

Η ιστορία του Κρίνος, στο Μπατσί της Άνδρου, είναι για εκείνους που συγκινούνται στις δυνατές ιστορίες και για εκείνους που απολαμβάνουν λίγο περισσότερο το πρωινό τους στη βεράντα με τη σκέψη ότι πνευματικοί «κολοσσοί» του προηγούμενου αιώνα πήραν το πρωινό τους στις ίδιες βεράντες, με την ίδια θέα.

Πηγαίνοντας αρκετά πίσω θα βρούμε αναφορές ότι, κατά το 1860, το κτίριο του Krinos Suites Hotel ήταν το πρώτο σχολείο της περιοχής. Στα επόμενα χρόνια στέγαζε ένα εργαστήριο σηροτροφίας και σε συνέχεια λειτούργησε ως διδασκαλείο. Το 1936, το κτίριο απέκτησε την πρώτη άδεια λειτουργίας του ως ξενοδοχείο με την επωνυμία Κρίνος, εμπνευσμένη από τα ευωδιαστά διάσπαρτα κρινάκια στην παραπλήσια αμμουδιά στο Μπατσί και συνέχισε να δουλεύει με επιτυχία μέχρι το έτος 1988. Η χρονιά αυτή σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Ο Κρίνος αποτελούσε θερινό κέντρο της ελληνικής διανόησης καθώς φιλοξενούσε συχνά και τρεις από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πνεύματος της Ελλάδας, τον Ο. Ελύτη, το Μ. Καραγάτση και τον Α. Εμπειρίκο. Ήταν κρατητήριο των Ιταλών στην Κατοχή, σημείο συνάντησης και ρομαντικής γνωριμίας ανθρώπων που συναντήθηκαν τυχαία κάποιο καλοκαίρι και ένωσαν για πάντα τις ζωές τους, τόπος συγκέντρωσης εύπορων εμπόρων, εργαστήριο, σχολείο, ζωτικός χώρος ανταλλαγής ιδεών ακόμα και στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας. Εκεί, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, άκουσε - όπως διηγείτο ο ίδιος στα απομνημονεύματα του - τον κρότο της ιταλικής τορπίλης που βούλιαξε το εύδρομο «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου του 1940.

από το ''Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου'', Συνέκδοση ΚΑΪΡΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ, 2004

Για τους σημερινούς ιδιοκτήτες ''Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η ιστορία του χώρου για εμάς δεν ήταν φορτίο αλλά έμπνευση για δημιουργία. Λάτρεις των ιστορικών κτιρίων, το θέαμα ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου μ’ένα τόσο σημαντικό ιστορικό παρελθόν ήταν η κύρια έμπνευση πίσω από την πρoσπάθεια αναβίωσης του παλιού ξενοδοχείου που είχε ως κίνητρο τη διάσωσή του και ως στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του. Το 2007, εμείς, δηλαδή ο Βασίλης που είναι αρχιτέκτονας και η Αλεξάνδρα, αρχαιολόγος, ζευγάρι στην πραγματική ζωή, αποφασίσαμε να ενωθούμε και στον επιχειρηματικό βίο και ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με την αγάπη μας για το νησί, τη δημιουργικότητά μας και το πάθος μας να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους, προκειμένου να δώσουμε ζωή  σ’ ένα τόσο όμορφο κτίριο. Η αισθητική του Krinos Suites Hotel είναι εμπνευσμένη από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τον κλασσικό χαρακτήρα του κεντρικού κτιρίου. Οι απαλές χρωματικές αποχρώσεις συνθέτουν ένα καλωσόρισμα στις Κυκλάδες. Όλες οι σουίτες διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής τους, την υψηλή τεχνολογία των παροχών και το λειτουργικό σχεδιασμό των χώρων. Οι απαλές γήινες αποχρώσεις που κυριαρχούν σ’όλους τους χώρους του ξενοδοχείου εναρμονίζονται με τους χρωματικούς συνδυασμούς της φύσης και του τοπίου του νησιού. Η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, με τα αποκλειστικά σχεδιασμένα για το ξενοδοχείο έπιπλα και τα κρεβάτια Coco-mat, προσδίδει την εικόνα της άνεσης και της διακριτικής κομψότητας. Τα ποιοτικά λευκά είδη, τα ιδιαίτερα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, μια μοναδική συλλογή βιβλίων, τα φυσικά προϊόντα περιποίησης - επιλεγμένα όλα με την απόλυτη προσωπική μας φροντίδα θα κάνουν τους επισκέπτες να νιώσουν  ιδιαίτεροι σ’ έναν αποκλειστικά δικό τους χώρο.

Στο Krinos Suites Hotel, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι μια επίσκεψη θα μείνει αξέχαστη με μια σειρά από παροχές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών: island hopping, θεραπείες μασάζ και περιποίησης, θαλάσσιες δραστηριότητες όπως windsurfing, Kite surf, SUP, Pilates στην παραλία, καταδύσεις, εκδρομές και περιηγήσεις. Πάνω απ'όλα όμως, το Krinos Suites Hotel είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να χρωματίσουν τα καλοκαιρινά τους όνειρά.'' περιγράφει η Αλεξάνδρα Λογοθέτη.

Η καλή διάθεση που σου μεταδίδει η ομάδα του ξενοδοχείου είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Φυσικά θα σκεφτείς πως ο επαγγελματισμός στον τουρισμό είναι δεδομένος και αυτός περιλαμβάνει χαμόγελα και ευχάριστο κλίμα αλλά εγώ θα σου προσθέσω μια μικρή λεπτομέρεια. Αυτή της αυθόρμητης και φυσικής καλής διάθεσης. Της πηγαίας ευγένειας και των αληθινά χαρούμενων συνεργατών που χαίρονται να δουλεύουν όλοι μαζί, με κοινό σκοπό. 

''Δεν είναι δυνατόν να πετύχει κανείς μόνος του τα ίδια αποτελέσματα που θα πετύχαινε μέσα από τις συνεργασίες του στο πλαίσιο του ομαδικού πνεύματος. Αυτό που χαρακτηρίζει όμως μια πραγματική και πετυχημένη ομάδα σαν τη δική μας είναι η συχνή και ειλικρινής επικοινωνία, το κοινό όραμα,  οι αξίες και το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Κάθε μέλος της ομάδας έχει τις δικές του γνώσεις, τις δικές του ικανότητες και δεξιότητες, τη δική του εξειδίκευση και συνεισφέρει με αυτές στη συνολική μας επιτυχία. Η επιτυχία στην ομάδα σημαίνει και επιτυχία για το κάθε μέλος της!'' περιγράφει η Αλεξάνδρα και ο Βασίλης, οι οποίοι φροντίζουν τους συνεργάτες τους με παροχές που σπάνια συναντάς όπως μεταξύ άλλων συνδρομή Netflix για τις ώρες εκτός δουλειάς *σ αυτό το σημείο στέλνεις και εσύ βιογραφικό*

Το Krinos Suites Hotel σήμερα και η θέα από τα δωμάτια

Ζητήσαμε από την ομάδα του ξενοδοχείου να μοιραστεί μαζί μας τα 3 μυστικά σημεία της Άνδρου που ξέρουν κυρίως οι ντόπιοι.

''Μονοπάτι 13 | Ρέμματα – Παραλία Λεύκα Μια κατεξοχήν αγροτική διαδρομή με ρεματιές, εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς για να καταλήξεις στην ανέγγιχτη παραλία της Λεύκας με τα καταγάλανα νερά της. Important Tip from the locals: η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια. Να διανυκτερεύσεις εκεί κοιτάζοντας τα αστέρια! Παραλία Πύργος Η παραλία πήρε το όνομά της από τον ερειπωμένο ενετικό πύργο που στέκει στο άκρο της παραλίας. Είναι ένας μικρός όρμος με αμμώδη κυρίως παραλία, προστατευμένος από τους ανέμους. Important Tip from the locals: Απομακρυσμένη και χωρίς τουριστικές εγκαταστάσεις, ο Πύργος είναι ιδανικός για να απολαύσεις όλη την ιδιωτικότητα και την ησυχία που χρειάζεσαι στις διακοπές σου. Τo φαράγγι και η κοιλάδα Διποταμάτων Δύο ποτάμια που ρέουν παράλληλα από το βουνό Γιανισσαίο, ενώνονται και καταλήγουν στον όρμο του Συνετί• μια τοξωτή γέφυρα, ένα παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι και 22 νερόμυλοι ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση συνθέτουν το τοπίο• ένας μοναδικός βιότοπος του σπάνιου είδους της πανάξιας πεταλούδας, που κατά χιλιάδες κατακλύζουν την περιοχή την εποχή της αναπαραγωγής τους την άνοιξη. Important Tip from the locals: Don’t give up! Εκεί που νομίζεις ότι έχεις χαθεί θα δεις μπροστά σου τους νερόμυλους.''

από το ''Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου'', Συνέκδοση ΚΑΪΡΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ, 2004

 Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που θα απολαύσεις στη διαμονή σου εκεί είναι το πρωινό. Σπιτικές προτάσεις, αγνά προϊόντα και οι συνδυασμοί που θα σου προτείνει ο Βασίλης.

''Το πρωινό που προσφέρει το ξενοδοχείο σερβίρεται στον κήπο με θέα την παραλία. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τοπικά, ενώ σερβίρονται και προϊόντα από άλλες ελληνικές περιοχές για τα οποία φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους πελάτες σχετικά με την προέλευση τους και την διαδικασία παρασκευής τους. Στο Krinos Suites Hotel, προσπαθούμε να γνωρίσουμε προσωπικά τον κάθε επισκέπτη και τις διατροφικές του συνήθειες, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα τις επιλογές που προσφέρουμε. Ο μπουφές του ξενοδοχείου προσφέρει ζυμωτό ψωμί, χειροποίητα κουλουράκια, παραδοσιακές πίτες, ντόπια αυγά ελευθέρας βοσκής, ελιές, τοματίνια, ανδριώτικα τυριά όπως βολάκι και μαλακό τυρί Άνδρου), βιολογικό γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, τοπικό θυμαρίσιο μέλι και σπιτικές μαρμελάδες Κρίνος. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από detox νερό με αγγούρι και μέντα. Μαγικοί μυστικοί συνδυασμοί του Βασίλη: το μαλακό τυρί Άνδρου με τη σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι, Σπανακόπιτα με γιαούρτι, Μπουγάτσα τυριού με μέλι κι παπαρουνόσπορο και φυσικά το Μούσλι που φτιάχνεις μόνος σου με δημητριακά και βιολογικούς ξηρούς καρπούς, βούτυρα καρπών και superfoods.''

H φωτό είναι στον "Κρίνο" στο Μπατσί της Άνδρου το 1955. Από αριστερά: Μ. Λεβίδη, Β. Εμπειρίκου, Οδ. Ελύτης, Μαρ. Καραγάτση, Ν. Στυλιανούδης και άλλοι

Η Άνδρος όσες φορές και αν βρεθείς στο νησί έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο. Κάθε φορά που θα κάνεις αυτό το ταξίδι στο κοντινό, αγαπημένο νησί των εφοπλιστών και των καλλιτεχνών φρόντιζε να φτιάχνεις τη δική σου ιστορία. Κλείσε ένα δωμάτιο στο Κρίνος, χάζεψε στους τοίχους τις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου με το γέλιο της Μαρίνας Καραγάτση και πάρε έμπνευση από τα καλοκαίρια που έζησαν εκείνες, οι προηγούμενες γενιές. Φαντάσου μεγάλες, ανέμελες παρέες που είχαν λίγα και τους αρκούσε ένα ποτήρι μπύρα, η θάλασσα και η παρέα των φίλων τους. Και μετά σκέψου ότι στην ίδια εικόνα υπήρχαν μεγάλοι καλλιτέχνες που αναζητούσαν την ησυχία και την έμπνευση. Ένωσε τα όλα μαζί με το σήμερα και ανακάλυψε το μεγάλο κοινό: ο ίδιος ήλιος και η ίδια θέα. 

www.krinoshotel.com | facebook |instagram 
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.