Δεκάδες τάσεις έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στα skincare προϊόντα και άλλες τόσες θα έρθουν, ωστόσο ένα κομμάτι μένει πάντα σταθερό: η ενυδατική κρέμα.

Υπάρχει μια ενυδατική κρέμα για σχεδόν κάθε τύπο δέρματος. Επιλογές oil free για το λιπαρό δέρμα, εμπλουτισμένες με βιταμίνη Ε για να ενυδατώσουν το ξηρό δέρμα και κρέμες που περιέχουν οξέα για δέρμα που έχει πρόβλημα με ακμή.

Τι γίνεται με τη διαφοροποίηση κατά τη διάρκεια του 24ώρου; Κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαστε εκτεθειμένοι σε εξωτερικές καταστάσεις όπως η ρύπανση, το φως του ήλιου και ο αέρας. Το βράδυ που το δέρμα μας μπαίνει σε λειτουργία ανόρθωσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε διαφορετική ενυδατική κρέμα για αυτές τις περιπτώσεις;

Τι κάνει μια ενυδατική κρέμα;

Ό,τι ακριβώς λέει το όνομά τους. Το στρώμα κερατοειδούς είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και οι ενυδατικοί παράγοντες το διατηρούν ενυδατωμένο. Αυτό βοηθά στην προστασία του από το να γίνει ξηρό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και μόλυνση.

Πώς καταλαβαίνεις ποια ενυδατική κρέμα είναι καλύτερη για εσένα;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα skincare, ένα προϊόν δε μπορεί να ταιριάζει σε όλα τα δέρματα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι πιο πλούσιες κρέμες βοηθούν το ξηρό δέρμα. Οι κρέμες μεσαίας πυκνότητας είναι οι καλύτερες για κανονικές. Οι μεικτές επιδερμίδες και οι ελαφριές, ρευστές λοσιόν λειτουργούν καλύτερα για το λιπαρό δέρμα.

Για ευαίσθητο δέρμα, επέλεξε μια fragrance-free και υποαλλεργική ενυδατική κρέμα για να μειώσεις τον ερεθισμό. Οι ενυδατικοί παράγοντες που περιέχουν νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3) ή αλόε βέρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ευαίσθητου δέρματος.

Για το ακνεϊκό δέρμα, η χρήση μη λιπαρών, μη φαγεσωρογόνων ελαφρών ενυδατικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο «κλειστών» πόρων. Αυτά που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα (AHA’s) ή νιασιναμίδη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο δέρμα που έχει τάση για ακμή.

Για το αφυδατωμένο δέρμα, πρέπει να αναπληρώσεις το νερό που λείπει και συστατικά όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νερού στο δέρμα από το περιβάλλον.

Για μεικτό δέρμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαφριές ενυδατικές, αλλά εφάρμοσε μια επιπλέον ποσότητα είτε της ίδιας ενυδατικής κρέμας ή μιας παχύτερης φόρμουλας στις ξηρότερες περιοχές του δέρματος.

Τι κάνει μια κρέμα ημέρας;

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ενυδατικές κρέμες ημέρας περιέχουν αντιοξειδωτικά και SPF για προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Μια ενυδατική ημέρας ενυδατώνει το δέρμα και συνήθως συνδυάζεται με αντιοξειδωτικά συστατικά, βοηθώντας στην προστασία του δέρματος από περιβαλλοντικές βλαβερές ουσίες.

Τι κάνει μια κρέμα νύχτας;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα βρίσκεται σε λειτουργία προστασίας και τη νύχτα μπαίνει σε λειτουργία «επιδιόρθωσης». Μπορεί να έχεις ακούσει για το beauty sleep και υπάρχει κάποια αλήθεια σ’ αυτό. Η κυτταρική επιδιόρθωση συμβαίνει κατά τη διάρκεια ορμονικών αλλαγών και η κορτιζόλη για παράδειγμα, η οποία είναι ορμόνη του στρες, μειώνεται κατά τον ύπνο.

Το δέρμα αρχίζει να αναγεννάται και παράγονται αντιοξειδωτικά ένζυμα που οδηγούν σε κυτταρική αποκατάσταση και ενίσχυση του δέρματος.  Ενώ το δέρμα επιδιορθώνεται, τα περισσότερα νυχτερινά ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν κάποιο οξύ, ρετινόλη ή κολλαγόνο λειτουργούν για να βοηθήσουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχει λοιπόν διαφορά μεταξύ κρέμας ημέρας και κρέμας νύχτας;

Και οι δύο λειτουργούν για την ενυδάτωση του δέρματος, αλλά διαφέρουν ως προς τα συστατικά και την υφή τους. Επιπλέον ιδιότητες έχουν προστεθεί στις ενυδατικές ημέρας, όπως φίλτρα UVA/UVB και αντιοξειδωτικά. Συχνά έρχονται σε πολύ πιο ελαφριές υφές, για να «δουλεύουν» καλύτερα με το μακιγιάζ και το SPF. Οι νυχτερινές ενυδατικές τείνουν να είναι παχύτερες και πιο πλούσιες. Συχνά περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις υαλουρονικού οξέος. Μπορεί επίσης να περιέχουν ρετινόλη ή πεπτίδια που έχουν αντιγηραντική ιδιότητα (και δεν ενδείκνυται η χρήση τους το πρωί).

Χρειάζεσαι διαφορετική κρέμα ημέρας και νύχτας;

Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ των δύο. Αν χρειάζεσαι και τα δύο ενυδατικά προϊόντα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, εξαρτάται από τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Εάν χρησιμοποιείς ήδη κάποιο αντιοξειδωτικό και αντηλιακό προϊόν το πρωί και ορό ρετινοειδών και υαλουρονικού οξέος τη νύχτα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσεις δύο διαφορετικές κρέμες. Μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις μια ενυδατική κρέμα τόσο το πρωί όσο και το βράδυ απλά για την ενυδάτωση του δέρματος και την ενίσχυση της επιδερμίδας σου.

Από την άλλη, αν θέλεις να έχεις ένα απλό και εύκολο πρόγραμμα skincare, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο ενυδατικές κρέμες και ίσως να παραλείψεις κάποιους από τους ορούς σου.

featured photo: www.montynuss.com