Αυτή την εβδομάδα θέλω να σας μιλήσω για μια πολύ αγαπημένη μου υπερτροφή που σχεδόν υπάρχει σε όλες τις κουζίνες: τον κουρκουμά.

Ο κουρκουμάς έχει έντονο κίτρινο πορτοκαλί χρώμα, και είναι το συστατικό που δίνει στο κάρι το χαρακτηριστικό του χρώμα. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία σαν μπαχαρικό αλλά και σαν βότανο ιατρικής. Πρόσφατα η επιστήμη άρχισε να υποστηρίζει αυτό που οι Ινδοί γνώριζαν χρόνια τώρα, ότι δηλαδή ο κουρκουμάς περιέχει στοιχεία με θεραπευτικές ιδιότητες. Το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι η κουρκουμίνη η οποία είναι το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν τυπωθεί στο διεθνή ιατρικό τύπο περισσότερες από 6.000 δημοσιεύσεις, που αφορούσαν τη μοριακή βάση της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους, αντιβακτηριακής, αντιικής, αντιμηκυτιασικής και αντικαρκινικής δράσης της κουρκουμίνης, τοποθετώντας την στα φαρμακοτρόφιμα. Γι’ αυτό λοιπόν η κουρκουμίνη θεωρείται το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχει στο φαρμακείο της φύσης. Γνωρίζεις όμως τις θεραπευτικές του ιδιότητες;

Κουρκουμας: το μπαχαρικο για μακροζωια

Ο κουρκουμάς είναι από τα καλύτερα αντι-οξειδωτικά της φύσης

Η κουρκουμίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα αντι-οξειδωτικά της φύσης και είναι τόσο δυνατό που έχει την ίδια αποτελεσματικότητα βάσει ερευνών με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, απλά χωρίς τις παρενέργειες. Η κουρκουμίνη μπλοκάρει το NF-kB, ένα μόριο που ταξιδεύει μέσα στο πυρήνα των κυττάρων και ενεργοποιεί τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Και το NF-kB θεωρείται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις χρόνιες ασθένειες.

Αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική δράση του σώματος

Η οξείδωση των κυττάρων θεωρείται ότι είναι η κύρια αίτια της γήρανσης και πολλών ασθενειών. Οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιδρούν αρνητικά με οργανικές ουσίες όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες ή το DNA. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ουδετεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες χάρη στη χημική της σύνθεση. Επίσης η κουρκουμίνη ενισχύει τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων του σώματος. Με αυτό τον τρόπο η κουρκουμίνη δρα διπλά κατά των ελεύθερων ριζών: μπλοκάροντάς τις απευθείας και μετά ενεργοποιώντας τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του ίδιου μας του σώματος.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η θεωρία ότι οι νευρώνες δε μπορούν να διαιρεθούν και να πολλαπλασιαστούν μετά τα πρώτα παιδικά χρόνια. Πλέον έχει αποδειχτεί ότι οι νευρώνες μπορούν να κάνουν νέες συνάψεις, και σε μερικά σημεία του εγκεφάλου, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθούν αριθμητικά. Ο κύριος λόγος πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι το BDNF, Brain-Derived Neurotrophic Factor, ένα είδος ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο. Πολλές ασθένειες του εγκεφάλου σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, όπως η κατάθλιψη και το Αλτζχάιμερ. Η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα BDNF στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει κάποιες από αυτές τις ασθένειες και να βελτιώσει τη μνήμη.

Βοηθάει στην πρόληψη καρκίνου

Υπάρχουν διάφορες μορφές καρκίνου, παρ’ όλ’ αυτά έχουν ομοιότητες, οι οποίες φαίνεται να μπορούν να επηρεαστούν από συμπληρώματα κουρκουμίνης.Ερευνητές μελετάνε τη κουρκουμίνη και τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου μιας και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του σε μοριακό επίπεδο.Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, η κουρκουμίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενα συστατικό που μελετάται εντατικά αυτές τις μέρες.