Το πιο σημαντικό μέρος της προετοιμασίας αυτού του πιάτου (και των περισσότερων πιάτων με κοτόπουλο) είναι το μαρινάρισμα. Το γιαούρτι θα κάνει το κρέας του κοτόπουλο μαλακό και δεν θα το αφήσει να στεγνώσει στο μαγείρεμα. Για να το κάνεις εντελώς σωστά χρησιμοποίησε πλήρες γιαούρτι αλλά και εκείνο με 2% λιπαρά είναι μια χαρά. Αν θες να χρησιμοποιήσεις χωρίς λιπαρά τότε πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο στη μαρινάδα.

Στα υπόλοιπα υλικά του πιάτου είναι μια απλή σαλάτα με αγγούρι και κρεμμύδι. Φτιάξε τη σαλάτα όσο μαρινάρεται το κοτόπουλο. Το αλάτι στα φρεσκοκομμένα υλικά θα βγάλει τους χυμούς των λαχανικών και έτσι θα έχεις το τέλειο dressing, γεμάτο αρώματα.

Aν δεν μπορείς να βρεις σουμάκ αρκεί να φτιάξεις ένα δικό σου μείγμα μπαχαρικών με μαύρο πιπέρι, κύμινο, κάρι κι αν θες κουρκουμά.

Θα χρειαστείς:

1 κούπα γιαούρτι

2 κουταλιές αλάτι

2 κουταλάκια σουμάκ σε σκόνη

2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο, φιλεταρισμένο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 αγγουράκια

μισό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

αλάτι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

3/4 της κούπας γιαούρτι

λίγο σουμάκ

Πώς θα το φτιάξεις:

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι με το αλάτι και το σουμάκ. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και κάλυψε το καλά με τη μαρινάδα γιαουρτιού. Κάλυψε το με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή και για ένα ολόκληρο βράδυ. Για να φτιάξεις τη σαλάτα κόψε τα αγγουράκια και το κρεμμύδι σε φέτες, όπως προτιμάς. Πασπάλισε με αλάτι και άφησε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε υψηλή θερμοκρασία πρόσθεσε μία κουταλιά ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο αλάτι. Σότερε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά.

Όσο μαγειρεύονται τα κρεμμύδια βγάλε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και αφαίρεσε με μία σπάτουλα όσο περισσότερο γιαούρτι από την επιφάνειά του μπορείς γιατί το γιαούρτι θα το κάνει να κολλήσει. Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα βάλε τα σε ένα πιάτο και πρόσθεσε μία ακόμα κουταλιά στο τηγάνι. Σόταρε για 3-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει καλά. Mεχρι να ετοιμαστεί το κοτόπουλο μπορείς να απλώσεις σε ένα πιάτο το γιαούρτι (3/4 της κούπας). Πάνω στο γιαούρτι αράδιασε τα αγγουράκια με το κρεμμύδι μαζί με τους χυμούς τους που θα λειτουργήσουν ως dressing. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και πασπάλισε με λίγο αλάτι. Αν θες πρόσθεσε και λίγο σουμάκ.

Βάλε δίπλα το κοτόπουλο και το πιάτο σου είναι έτοιμο.

featured photo: food52.com