Ο Κωστής Φωκάς, εκφραστής της τέχνης της φωτογραφίας, αξιώνει το ανθρώπινο σώμα στο υπέρτατο σημείο που θα μπορούσε να φθάσει. Το γυμνό σώμα, μια εικόνα η οποία για να αποτελέσει τέχνη θέλει πολύ ταλέντο, ο Κωστής το διαθέτει και καταφέρνει να κάνει το κορμί εκφραστικό μέσω και μέσα από αυτό να αναδείξει την δύναμη που εμπεριέχει η εικόνα, σε μια εποχή που η ανάγκη για έκφραση έχει εξαλείψει προκαταλήψεις και αναστολές.

KF01

Πρωταγωνιστές στις φωτογραφικές του λήψεις είναι κορμιά, ως επί το πλείστον ακέφαλα, τα οποία άλλοτε αισθησιακά, αστεία ή αλλόκοτα μπερδεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για το αν είναι κορμιά ή γλυπτά. ”Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες μου δεν έχουν κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως συμβαίνει συνήθως στο χώρο αυτό, αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του project. Με τον τρόπο αυτό ήθελα να αποφύγω την ένταση που δημιουργούν οι εκφράσεις του προσώπου και να εστιάσω στη δυναμική που εκπέμπει το σώμα”, είπε στο SavoirVille.gr. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι ξεδίπλωσε και το δικό του σώμα μπροστά από τον φακό του και με το τρόπο αυτόν “μπορεί να έκρυβα το πρόσωπό μου, ωστόσο ένιωθα ότι έτσι εκτιθόμουνα ακόμα περισσότερο στα μάτια του θεατή, καθώς έβγαζα προς τα έξω πολύ προσωπικές στιγμές και αλήθειες. Όλο αυτό το παιχνίδι με εξίταρε, καθώς δοκίμαζε τα όριά μου, ενώ μέσα από αυτό ξεκλείδωσα πολλές πτυχές του εαυτού μου που ακόμα και σε μένα ήταν σχεδόν άγνωστες”. Άλλωστε, η έμπνευση για τον Κωστή, όπως είπε, έρχεται “πάνω από όλα μέσα από την ανησυχία μου να γνωρίζω τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου”.

KF06

KF09

Όσον αφορά το μεγάλο του προσωπικό project, με τίτλο “Ι΄m not malfunctioning,you are”, το οποίο ολοκληρώθηκε σε διάστημα τριών ετών, ο Κωστής εξήγησε ότι “ήταν μία διαδικασία την οποία βίωσα έντονα, καθώς μέρα με τη μέρα αναπτυσσόταν οργανικά, έπαιρνε νέα μορφή και ταυτότητα. Ως ένα έργο σε εξέλιξη, το πρότζεκτ αυτό πέρασε από διάφορα στάδια ωρίμανσης, αλλαγών, μετατροπών. καθώς νέες επιρροές και ερεθίσματα άρχισαν να προστίθενται μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σε αυτό συνέβαλε και η μετακόμισή μου στην Κρήτη, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω με αφοσίωση και ηρεμία πάνω σε αυτό, μακριά από τους εξοντωτικούς ρυθμούς και το άγχος της πρωτεύουσας”, συμπληρώνοντας ότι για το project αυτό “πιστεύω ότι αποτυπώνει με ακριβή τρόπο τα βιώματά μου τα τελευταία χρόνια, ανακτώντας έτσι μια δικιά του ξεχωριστή θέση στο χρόνο και στο χώρο”. Από το 2005, ο Κωστής εργαζόταν σε μεγάλες έντυπες εκδόσεις, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2012 ξεκίνησε να δουλεύει το πρώτο του προσωπικό project. Τον τελευταίο ένα χρόνο βρίσκεται στα Χανιά, της Κρήτης, ολοκληρώνοντας την πρώτη του δουλειά και την δημιουργία διάφορων άλλων προσωπικών του project. Επίσης, στο τέλος του περυσινού καλοκαιριού, στα Χανιά, πραγματοποίησε και την τρίτη προσωπική του έκθεση “Un Jour a la Plage”, με την καθοδήγηση της φίλης του και curator Κατερίνας Γναφάκη. Παράλληλα, μοιράζει την ζωή του σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετέχοντας σε εκθέσεις και συνεργασίες. Επόμενα σχέδια για τον Κωστή Φωκά είναι η συμμετοχή του στο νέο βιβλίο της ATOPOS, “Unlocked” και η κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του από τον εκδοτικό οίκο στο Παρίσι” Untitled Paris”.

Παρακάτω κάποιες σκόρπιες λέξεις που θέσαμε στον Κωστή να μας πει δυο λόγια για την καθεμία.

Διαδίκτυο: είναι ένας κόσμος καινούριος και συναρπαστικός ,όμορφος,ψεύτικος,επικίνδυνος ,ακριβώς όπως στο Matrix!

Εξωτερικό: το Τόκυο είναι ο απόλυτος προορισμός.Σαν εικόνα απόέναν άγνωστο πλανήτη και ήχους από θλιμμένες μουσικές..

Λογοκρισία: είμαι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και των ιδεών..χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς.

Γεννητικά όργανα: πρέπει να ακούμε πάντα το σώμα μας

Καταβολές: κάποια γονίδια που κληρονόμησα και με θέλουν αντιδραστικό , απροσάρμοστο και αντισυμβατικό φαντάζομαι.

Σεξουαλικότητα: η κινητήρια δύναμη που μας κατευθύνει και μας προσδιορίζει,θέλοντας και μή..