Ο κοροναϊός έχει σίγουρα αναβάλει τα σχέδια σου για ταξίδια. Αν όμως το να ταξιδεύεις είναι μέρος της δουλειάς σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις εστίες μικροβίων που υπάρχουν σε ένα αεροπλάνο, αλλά και το πώς να τις αποφύγεις. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι η προσωπική σου υγιεινή. Αυτές είναι λοιπόν μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις αν χρειαστεί να μπεις σε αεροπλάνο.

1. Το τραπεζάκι στο κάθισμά σου είναι μια εστία μικροβίων

Ενδεχομένως σκέφτεσαι τον λόγο που χρησιμοποιείται, αλλά αγνοείς δικαιολογημένα όλα τα λάθη υγιεινής που προσγειώνονται σε αυτό το τραπεζάκι. Ο κάθε επιβάτης μπορεί να φτερνιστεί, να βήξει ή απλά να το ακουμπήσει, ενώ δεν έχει πλύνει τα χέρια του μετά το μπάνιο. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε το τραπεζάκι μόνο όταν είναι απαραίτητο για δουλειά ή φαγητό και πριν το χρησιμοποιήσουμε να το καθαρίζουμε με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια.

2. Τα ακροφύσια εξαερισμού

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πτήσης -ιδιαίτερα στα μεγάλα ταξίδια- νιώθεις ότι ζεσταίνεσαι ή ότι θέλεις καθαρό αέρα. Αυτή η ανάγκη σου δημιουργείται γιατί είσαι κλεισμένη σε ένα στενό χώρο με πολλούς ανθρώπους. Όμως όταν το αεροπλάνο φτάσει σε μεγάλο υψόμετρο, η υγρασία στο σώμα σου εξατμίζεται. Ο εξαερισμός βέβαια αφυδατώνει ακόμα περισσότερο το δέρμα και τα μάτια σου. Η αφυδάτωση με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και φλεγμονές εκθέτοντας το σώμα σου σε ιούς. Αν νιώσεις πως το χρειάζεσαι, ακούμπησε τα ακροφύσια με ένα μαντηλάκι. Η καλύτερη επιλογή όμως αν γνωρίζεις ότι αντιμετωπίζεις εξάψεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να έχεις ένα ανεμιστηράκι τσέπης.

3. Τσέπη μπροστά από το κάθισμά σου

Είτε χαζεύεις τα περιοδικά που παρέχονται από την αεροπορική εταιρεία, είτε χρησιμοποιείς την τσέπη μπροστά από το κάθισμά σου για να βάλεις το βιβλίο σου, πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων. Αν έβαζες το χέρι σου πιο βαθιά, θα έβλεπες ότι έχουν μείνει μέσα της χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, ψίχουλα κ.τ.λ. Εξάλλου το ύφασμα από το οποίο έχει φτιαχτεί δυσκολεύει το καθάρισμά της. Αν χρειάζεσαι να βάλεις το βιβλίο σου κάπου, βάλε το πάλι στην τσάντα σου.

6 ανύποπτες εστίες μικροβίων και πως να τις αποφύγεις
Duet Postscriptum/ Stocksy

4. Ζώνες ασφαλείας

Αν υπάρχει κάτι που όλοι ακουμπούν όταν μπουν σε ένα αεροπλάνο είναι η ζώνη ασφαλείας. Θα μπορούσες να το δεις ρομαντικά και να φανταστείς ότι έχεις δώσει χειραψία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά ναι, έχεις ακουμπήσει κάτι που έχουν ακουμπήσει εκατομμύρια άνθρωποι οπότε καθάρισε το με ένα μαντηλάκι και πλύνε τα χέρια σου αφού το χρησιμοποιήσεις.

5. Μαξιλάρι θέσης

Προφανώς δεν γίνεται καλός καθαρισμός της θέσης στην οποία κάθεσαι, οπότε αυτό που θέλεις είναι να νιώσεις άνετα, πάρε το δικό σου μαξιλάρι για αεροπλάνα. Αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε την κουκούλα του τζάκετ και απόφυγε την επαφή του προσώπου σου με το κάθισμά σου.

6. Ο ίδιος ο αέρας

Ο αέρας μέσα στην καμπίνα δεν ανανεώνεται με αποτέλεσμα να είσαι εκτεθειμένη σε βακτήρια τα οποία εκπνέουν άλλοι επιβάτες. Πριν προσπαθήσεις λοιπόν να κρατήσεις την αναπνοή σου για όσο περισσότερο μπορείς, οχύρωσε τον οργανισμό σου με συμπληρώματα βιταμίνης C πριν και μετά την πτήση. Ακόμα και αν αρρωστήσεις μετά την επαφή σου με άλλους επιβάτες μέσα στο αεροπλάνο, τα συμπτώματα θα είναι πολύ λιγότερα από ό,τι αν δεν οχύρωνες τον οργανισμό σου.