Έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα για το 2019 για όλους τους single. Όχι, δεν αφορά απαραίτητα τη δραματική αλλαγή του relationship status – αυτό δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Έχει να κάνει κυρίως με διάφορες κλισέ εκφράσεις που γενεές και γενεές απανταχού single έχουν υποστεί.

Βγαίνεις με κάποιον αυτό τον καιρό;

Πολλές φορές οι συζητήσεις με γνωστούς ή φίλους ξεκινούν κάπως έτσι. Αντί να σε ρωτήσουν «τι κάνεις;» ή «τι νέα;», αυτό που θέλουν πραγματικά να μάθουν είναι το πόσο απέχεις ακόμα από το να πάψεις να είσαι single. Έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και θέλουν να βεβαιωθούν ότι προσπαθείς ενεργά να το καταπολεμήσεις. Αφενός δεν πρόκειται περί προβλήματος και αφετέρου δεν τους αφορά. Αν επιμείνουν, ρώτα τους πώς πάει η σχέση τους.

Θα σου συμβεί εκεί που δεν το περιμένεις

Η κλασική ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης, η οποία κοιμάται και η τύχη της δουλεύει. Στην πραγματικότητα κάθε φορά που κάποιος ξεστομίζει αυτή την έκφραση, συμβαίνει το ακόλουθο οξύμωρο: ολόκληρο το νευρικό σου σύστημα βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να μην του ξεφύγει καμία από αυτές τις «ανύποπτες» στιγμές, π.χ. εκεί που περιμένεις για τον καφέ σου ή στην αίθουσα αναμονής του γιατρού. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν το ίδιο άτομο υπό άλλες συνθήκες να πει «αν δεν ψάξεις, δε θα συναντήσεις ποτέ κανέναν».

Γεροντοκόρη

Μερικές στιγμές σιωπής για τη δραματική διαφορά μεταξύ της λέξης γεροντοκόρη και εργένης. Ενώ η δεύτερη υποδηλώνει την επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, η πρώτη κουβαλάει την αίσθηση της αποτυχίας, μολονότι μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει συνειδητά να μην είναι σε σχέση.

Είσαι πολύ επιλεκτική

Μήπως αυτοί δεν είναι αρκετά επιλεκτικοί; Ως βαθιά ρομαντικός άνθρωπος, θέλω να ελπίζω ότι οι άνθρωποι είναι σε σχέση γιατί έχουν βρει κάποιον που αγαπούν με τον οποίο θέλουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον και τον θεωρούν τον άνθρωπο τους. Αν είσαι single, σημαίνει απλά ότι βρίσκεσαι σε διαφορετική φάση της ζωής σου και ότι το άτομο αυτό δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο δρόμο σου.

Ακόμα

«Πώς και είσαι ακόμα single;» Από μικρή δεν το είχα με τα επιρρήματα. Ούτε με τις προθεσμίες. Η έκφραση αυτή υπονοεί ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας τεράστιος μετρονόμος που ορίζει ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να είσαι σε σχέση, ποια όχι και πόσο καιρό μπορείς να μείνεις single. Στον πόσο καίγομαι;

Επιτέλους

Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που περνάς στην απέναντι όχθη, αυτή των δεσμευμένων. Και ενώ πλέεις σε πελάγη ευτυχίας, έρχεται ένα ακόμη επίρρημα να σου υπενθυμίσει ότι συνεχίζεις να αποκλίνεις από τη χρονική τάξη πραγμάτων που υπαγορεύει ο προαναφερθείς (κοινωνικός) μετρονόμος. Άργησες, υπαινίσσεται χωρίς να ενδιαφερθείς να το ρωτήσεις για ποιο πράγμα και σου ταράσσει την ηρεμία.

Το 2019 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Όχι επειδή η ομήγυρη σου θα σταματήσει δια μαγείας να χρησιμοποιεί τις παραπάνω εκφράσεις, αλλά επειδή φέτος θα μπεις στη διαδικασία με υπομονή και επιμονή να τους εξηγείς τον πραγματικό αντίκτυπο των λόγων τους: Το ότι δεν σέβονται τόσο τις προσωπικές σου επιλογές ούτε τα συναισθήματα σου.

Δες ακόμα:

20 πράγματα που μπορείς να απαντήσεις όταν σε ρωτάνε γιατί είσαι single

Savoir Ville Mission: τολμάς να ρωτήσεις τη μαμά σου γιατί είσαι ακόμα single;


featured image: Elite Daily