Συγκέντρωση και κινητό σπάνια και δύσκολα πάνε μαζί. Συνήθως όταν θα πιάσεις το κινητό στα χέρια σου, θα αφήσεις όποια δουλειά έκανες πριν (έστω και για λίγο) και θα αφοσιωθείς στη μικρή αυτή ηλεκτρονική συσκευή με τις χιλιάδες δυνατότητες.

Τι γίνεται όμως όταν το κινητό είναι και εργαλείο δουλειάς; Πως μπορείς να το κάνεις να δουλέψει υπέρ σου και να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα;

Πολλοί από τους τρόπους με τους οποίους οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν πράγματα τα οποία δουλεύουν, είναι να δημιουργούν στρατηγικές και συστήματα που λειτουργούν γι’ αυτούς και όχι εναντίον τους. Δεν έχει να κάνει τόσο με τη θέληση όσο με τη δημιουργία συνηθειών που κάνουν τη δουλειά για σένα.

Με τον ίδιο τρόπο που θα διευκόλυνες τον εαυτό σου να τρώει υγιεινά καθαρίζοντας το ψυγείο και τα ντουλάπια σου από πρόχειρα φαγητά, μπορείς να κάνεις το ίδιο με τον ψηφιακό σου χώρο για να διευκολύνεις τη συγκέντρωση σου.

  1. Καθάρισε την ψηφιακή ακαταστασία

Κάνε συνήθεια το να καθαρίζεις την ακαταστασία του τηλεφώνου σου. Από εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς μέχρι κουνημένες ξεχασμένες φωτογραφίες στο gallery του κινητού σου. Ένας καθαρός χώρος κάνει ένα πιο καθαρό μυαλό.

  1. ‘’Μην ενοχλείτε’’

Η λειτουργία Μην ενοχλείτε ουσιαστικά απενεργοποιεί από το κινητό σου τις ειδοποιήσεις. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς οι ειδοποιήσεις μπορεί να αποσπούν την προσοχή σου, ειδικά οι ειδοποιήσεις από τα social media.

  1. Θέσε όρια στο screen time

Το ξέρεις κι εσύ πως τα όρια είναι βασικά στην διαχείριση του χρόνου που περνάς μπροστά από μία οθόνη. Κι αν δεν μπορείς να το επιβάλλεις στον εαυτό σου, μπορείς να βάλεις σε λειτουργία τη ρύθμιση που έχει το κινητό σου που ελαχιστοποιεί το χρόνο που περνάς στην οθόνη σου.

  1. In airplane mode we trust

Όταν θέλεις οπωσδήποτε ένα διάλειμμα από τον έξω κόσμο, το airplane mode είναι φίλος σου. Η λειτουργία πτήσης είναι καλή όταν θέλεις να αποσυνδεθείς από το wifi και να και από το τηλέφωνό σου για λίγο.

  1. Αφαίρεσε τα triggers από την αρχική οθόνη

Οι εφαρμογές των τηλεφώνων μας από βοηθητικά εργαλεία μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε καταστροφικές δυνάμεις αναλόγως από το τι βλέπουμε τη στιγμή που τα ανοίγουμε. Η αρχική οθόνη σας είναι μια μάχη για την προσοχή μας. Και δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε με την πλευρά των ηττημένων.

Ως άνθρωποι, οδηγούμαστε να αναζητήσουμε ανταμοιβές κάθε είδους, από επιβράβευση όταν κάνουμε διατροφή μέχρι το like σε μία φωτογραφία.

Και κάθε φορά που κοιτάζεις το τηλέφωνό σου και βλέπεις μια μικρή κόκκινη κουκκίδα δίπλα σε μια εφαρμογή ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να το αγνοήσει.

Έτσι πρέπει να εκπαιδεύσεις τόσο τον εγκέφαλο, όσο και το κινητό σου. Τον μεν εγκέφαλο να αγνοεί τα triggers που τον αποσπούν και το κινητό σου να δουλεύει υπέρ σου κι όχι εναντίον σου τις ώρες που επιβάλλεται να είσαι πιο παραγωγική.