Αν είσαι από αυτούς που εξεπλάγησαν όταν έμαθαν ότι το μέλι δεν είναι χορτοφαγικό προϊόν, τότε έρχεται άλλη μια αποκάλυψη.

Vegan δεν σημαίνει απλά να μην τρως κρέας

Αν σε ενδιαφέρει να γίνεις vegan με την πραγματική έννοια της λέξης, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου. Ο αποκλεισμός του κρέατος, των πουλερικών, των γαλακτοκομικών, των αυγών και των θαλασσινών δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να ασπαστεί τη vegan κουλτούρα.

Τι ορίζουμε ως vegan διατροφή

Ως vegan ορίζεται το διατροφικό πλαίσιο εντός του οποίου απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ζωικής προέλευσης όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, αυγά, θαλασσινά και ψάρι, καθώς και οποιουδήποτε διατροφικού προϊόντος που ενδέχεται να περιέχει ζωικά κατάλοιπα. Απαγορεύονται συνεπώς γλυκά με ζελατίνη, αυγό ή βούτυρο, ορισμένα συντηρητικά, λευκή ζάχαρη, ω-3 και βιταμίνη D3 προερχόμενα από ψάρια, πρωτεΐνες γάλακτος όπως καζεΐνη, λακτόζη και ορός γάλακτος. Επίσης αποκλείονται τα προϊόντα μελισσών όπως το μέλι, η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Οι τροφές που επιτρέπονται είναι τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το ρύζι, η σόγια και τα προϊόντα σόγιας, τα φυτικά γάλατα, έλαια και επαλείμματα, τα φυτικά γλυκαντικά όπως η στέβια, η μελάσα και η αγαύη, τα μανιτάρια και τροφές όπως το σειτάν και το tempeh.

Photo by @foodbymars

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η vegan διατροφή διαφοροποιείται από την vegetarian και την plant-based, θέτοντας περισσότερους περιορισμούς όσον αφορά την προέλευση, την ποικιλία, τους τρόπους παραγωγής και την παρουσία προσμίξεων στα τρόφιμα.

Γιατί λοιπόν τα σύκα δεν θεωρούνται vegan;

Τα σύκα είναι στην πραγματικότητα λουλούδια, και όπως συμβαίνει με όλα τα λουλούδια, επικονιάζονται από έντομα. Στην περίπτωση των σύκων, η επικονίαση πραγματοποιείται από σφήκες οι οποίες μάλιστα γεννούν μέσα στα σύκα τα αυγά τους. Καθώς το έντομο εισέρχεται στο εσωτερικό του λουλουδιού, τα φτερά και οι κεραίες του σπάνε, με αποτέλεσμα να φυλακίζεται εκεί. Τις τελευταίες μέρες της ζωής της, η σφήκα γεννά τα αυγά της εντός του λουλουδιού (που αργότερα θα ωριμάσει σε σύκο), και πεθαίνει μέσα σε αυτό. Κατόπιν πέπτεται από ένζυμα εντός του σύκου και μετατρέπεται σε πρωτεΐνη.

Πριν αρχίσεις τις άσχημες σκέψεις, να σου πούμε ότι όλο αυτό το μακάβριο σκηνικό διαδραματίζεται μέσα στα αρσενικά σύκα τα οποία δεν καταναλώνονται. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο οι θηλυκές σφήκες να εισέλθουν ενός των θηλυκών σύκων, να πεθάνουν χωρίς να προλάβουν να γεννήσουν και να μετατραπούν σε πρωτεΐνη. Και ναι, τα σύκα αυτά μπορεί όντως να τα καταναλώσουμε.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Toasted Table (@toastedtable)

Προσωπικά η ιστορία αυτή δεν με κάνει να αγαπώ τα σύκα λιγότερο. Εγώ ωστόσο δεν είχα ποτέ μου βλέψεις να γίνω vegan. Αν εσύ θα ήθελες να το δοκιμάσεις, τώρα έχεις μια τεκμηριωμένη πληροφορία σχετικά με ένα τρόφιμο το οποίο θα πρέπει να μείνει εκτός μενού.

featured image: @mihaela.ifrim131