Τα τελευταία χρόνια η κετογονική διατροφή ή αλλιώς keto diet έχει γίνει πολύ δημοφιλής επειδή φαίνεται να έχει αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές απόψεις τόσο υπέρ όσο και κατά της εν λόγω διατροφής. Για να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι ρωτήσαμε την εξειδικευμένη διαιτολόγο στην κετογονική διατροφή Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου.

Η keto diet είναι μια διατροφή πολύ χαμηλών υδατανθράκων

Στόχος αυτής της διατροφής είναι το σώμα να βρίσκεται στη φυσιολογική μεταβολική κατάσταση της κέτωσης. Αυτό σημαίνει ότι καίει για ενέργεια διαιτητικό ή σωματικό λίπος και κετόνες αντί για γλυκόζη. Παρόλο που φαίνεται ακραία, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ θεραπευτική, αντιφλεγμονώδης και αντιγηραντική διατροφή που είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα που επιθυμούν βέλτιστη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, αντενδείκνυται για άτομα με εκ γενετής μεταβολικά νοσήματα και ανεπάρκειες σε ένζυμα, καθώς και άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας. Το ποια άτομα θα την υιοθετήσουν εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει ο καθένας. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που να είναι κατάλληλος για όλους.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει και άλλες που δεν πρέπει να καταναλώνονται

Σε γενικές γραμμές στην κετογονική διατροφή δίνεται έμφαση σε ανεπεξέργαστα ποιοτικά υψηλής θρεπτικής πυκνότητας τρόφιμα. Μερικά από αυτά είναι τα αβγά ελευθέρας βοσκής, τα λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3, θαλασσινά, κρέας και πουλερικά από ζώα ελευθέρας βοσκής. Επιπλέον, περιέχονται καλά λίπη όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, αβοκάντο, ελιές και μη αμυλούχα λαχανικά. Αποφεύγονται τα φλεγμονώδη τρόφιμα όπως φυτικά έλαια (σογιέλαιο, ηλιέλαιο, μαργαρίνες, μαγιονέζα εμπορίου, τρανς και υδρογονωμένα φυτικά έλαια) καθώς και όλα τα σάκχαρα, η γλουτένη και όλοι οι υδατάνθρακες εκτός των μη αμυλούχων λαχανικών.

Το ροφήματα που επιτρέπονται εκτός από το νερό, είναι τα ανθρακούχα νερά, τα αφεψήματα, το τσάι, ο καφές χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος. Το αλκοόλ στην πρώτη φάση της κετο-προσαμογής (fat-adaptation) καλό είναι να αποφεύγεται. Κυρίως η μπύρα, τα λικέρ και τα κοκτέιλ, πρώτον γιατί έχουν υδατάνθρακες και δεύτερον γιατί σταματά η β-οξείδωση του λίπους κάθε φορά που το άτομο πίνει αλκοόλ.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr Eleni Papagiannidou (@drelenipapagiannidou) στις

Να σημειώσουμε ότι η κετογονική και η μεσογειακή διατροφή δεν είναι «ανταγωνιστικές»

Η κετογονική μπορεί να προσαρμοστεί στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν συνδυάσει αυτά τα δύο διατροφικά πρότυπα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το βασικό πλεονέκτημα μιας πραγματικά μεσογειακού τύπου διατροφής είναι πως βασίζεται σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, σε μικρές ποσότητες φαγητού και πολλές φορές μπορεί να συνδυάζεται με διαλείπουσα νηστεία. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι κοινά με την κετογονική. Η διαφορά έγκειται στο ότι η κετογονική περιορίζει την ποσότητα των υδατανθράκων με στόχο τη μεταβολική υγεία του ατόμου. Αυτή επιτυγχάνεται με το μηχανισμό της κέτωσης. Το κάθε διατροφικό σχήμα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του τα οποία θα πρέπει να τα εξετάσουμε σε σχέση με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά με στόχο τη βέλτιστη υγεία του. και κατά και η διατροφή θα πρέπει πάντα να προσαρμόζετε στο κάθε άτομο προκειμένου να έχει βέλτιστη υγεία.

Έχει εδραιωθεί η αντίληψη πως η κετογονική διατροφή είναι αποκλειστικά δίαιτα απώλειας βάρους

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν τρόπο διατροφής που στοχεύει στην αντιγήρανση και τη μεταβολική υγεία, αρκεί να γίνεται σωστά. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια θέματα υγείας στα οποία η κετογονική διατροφή είναι πολύ αποτελεσματική. Για παράδειγμα, στα άτομα με νευρολογικής φύσεως παθήσεις, τα άτομα με επιληψία, άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού, νόσο Huntington, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, ψυχιατρικά νοσήματα όπως διπολική, αυτοάνοσα, ευερέθιστο έντερο και διαβήτη τύπου 2. Όπως προανέφερα, σε άτομα με εκ γενετής μεταβολικά νοσήματα και ανεπάρκειες σε κάποια ένζυμα καθώς και άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας η κετογονική διατροφή αντενδείκνυται.

Σε αρκετές περιπτώσεις ένας διαιτολόγος που έχει κλινική εμπειρία στην κετογονική διατροφή είναι χρήσιμος. Με βάση εξετάσεις, ιστορικό υγείας, βάρους και διατροφής θα σχεδιάσει ένα προσωποποιημένο κετογονικό σχήμα για εσένα και θα είναι δίπλα σου για καθοδήγηση σε περίπτωση που προκύψει κάποια δυσκολία ή απορία.

Είναι μια διατροφή που μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα

, απλά μπορεί αλλάζει κατά περιόδους το επίπεδο της κέτωσης που βρίσκεται το άτομο. Υπάρχουν άτομα που είναι σε κέτωση για πολλά χρόνια γιατί αυτή η διατροφή τους βοηθήσει να έχουν βέλτιστη υγεία. Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέμα της διατροφής. Από τη στιγμή που το άτομο είναι σε κέτωση τα οφέλη στη υγεία τους είναι τόσο πολλά που τα πράγματα είναι πολύ εύκολα στην πράξη, κάτι που συχνά δυσκολεύονται να το κατανοήσουν άτομα που ακολουθούν μια συμβατική διατροφή με υδατάνθρακες.

Ναι, είναι μια διατροφή που μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα, απλά μπορεί αλλάζει κατά περιόδους το επίπεδο της κέτωσης που βρίσκεται το άτομο. Υπάρχουν άτομα που είναι σε κέτωση για πολλά χρόνια γιατί αυτή η διατροφή τους βοηθήσει να έχουν βέλτιστη υγεία σε πολλά επίπεδα. Έχει να κάνει με την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα. Από τη στιγμή που το άτομο είναι σε κέτωση τα πράγματα είναι πολύ εύκολα στην πράξη. Αυτό είναι κάτι που συχνά δυσκολεύονται να το κατανοήσουν άτομα που ακολουθούν μια συμβατική διατροφή με υδατάνθρακες. Πριν ξεκινήσει κάποιος την κετογονική διατροφή είναι απαραίτητο και χρήσιμο να γίνει ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος. Έτσι θα αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του, το κατά πόσο υπάρχουν αντενδείξεις και φυσικά να εντοπιστούν και πιθανές θρεπτικές ανεπάρκειες.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr Eleni Papagiannidou (@drelenipapagiannidou) στις

 

Η κετογονική είναι μια απλή και εύκολη στην καθημερινότητα διατροφή με ποικιλία τροφίμων ακόμα και με εύκολες συνταγές για ζυμαρικά, ψωμιά ακόμα και γλυκά

Σχετικά με την Dr Ελένη Παπαγιαννίδου

Η Dr Ελένη Παπαγιαννίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στο Ασκληπιείο Βούλας ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ιδιωτικά. Οι συνεδρίες διενεργούνται κυρίως εξ αποστάσεως. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στη «Διατροφή του Ανθρώπου» από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Surrey στη «Βιοχημεία» το 2006. 

Ακολούθησέ τη: Rebalance | Instagram | Facebook

featured photo: Unsplash.com/@micheile