Αυτό το κέικ πορτοκαλιού με καρύδια είναι η τέλεια απόλαυση για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Όχι πολύ γλυκό και αρκετά θρεπτικό μπορείς να το απολαύσεις για πρωινό ή με τον καφέ σου το απόγευμα.

Μια συνταγή που διαβάσαμε στο camillestyles.com.

Χρειάζεσαι:

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι καβουρδισμένα καρύδια

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 μεγάλα αυγά χωρισμένα

2/3 φλιτζάνι μέλι

½ φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Γλασαρισμένα πορτοκάλια:

1 φλιτζάνι πορτοκάλια σε λεπτές φέτες

1 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

Για το γλάσο:

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού

Πώς θα το φτιάξεις:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά τις πλευρές και τον πάτο ενός ταψιού ή φόρμας για κέικ. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του ταψιού και λαδώνουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε την περίσσεια. Αφήνουμε το ταψί στην άκρη.

Μετράμε το αλεύρι και στη συνέχεια σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι και τα καρύδια. Αλέθουμε να είναι τριμμένα αλλά όχι πολύ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε λίγο ακόμα και το αφήνουμε στην άκρη.

Με το μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Με μια μαρίζ μεταφέρουμε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπολ.

Βάζουμε τους κρόκους στο μπολ του μίξερ με το εξάρτημα για το σύρμα. Χτυπάμε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για ένα λεπτό περίπου να ενωθούν. Με τη μαρίζ ενώνουμε τα χτυπημένα ασπράδια αυγών σε 2 παρτίδες.

Βάζουμε το μείγμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45 – 55 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μία οδοντογλυφίδα.

Γιαα το γλάσο: χτυπάμε μαζί τα υλικά. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες νερό αν χρειάζεται, για να αραιώσει. Για τα γλασαρισμένα πορτοκάλια: βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει σε λαδόκολλα.

Όταν το κέικ έχει πια κρυώσει, αναποδογυρίζουμε το σε πιατέλα για κέικ. Στρώνουμε στην επιφάνεια τα γλασαρισμένα πορτοκάλια και το γλάσο και κόβουμε σε κομμάτια.