Εάν μπεις στον κόπο να φτιάξεις ένα κέικ γιατί να μην είναι αυτό που θα ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας και φυσικά, σε κάθε περίσταση;

Αυτό μπορείς εύκολα να το πετύχεις, δηλαδή σε περίπου μια ώρα, με αυτό το κέικ με αμύγδαλο, τυρί ricotta και λεμόνι. Θα είναι το τέλειο πρωινό, δεκατιανό ή επιδόρπιο!

Υλικά:

  • λιωμένο βούτυρο
  • 250 γραμμάρια τυρί ricotta
  • 1 φλιτζάνι (200ml) ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) αμύγδαλα αλεσμένα
  • 1¼ φλιτζάνια (150 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¾ του φλιτζανιού συν 2 κουταλιές της σούπας (200 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • ξύσμα από 3 μικρά λεμόνια ή 2 μεγάλα

Σιρόπι:

  • ⅓ του φλιτζανιού (70 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
  • χυμό από 3 μικρά λεμόνια (ή 2 μεγάλα)

Γλάσο (προαιρετικό):

  • 2 φλιτζάνια (250 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη
  • 2 έως 3 κουταλιές της σούπας (30 έως 40 ml) χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Αρχικά προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, άλειψε ένα ταψί για κέικ 9 ιντσών με το λιωμένο βούτυρο.

Σε ένα μπλέντερ, ρίξε το τυρί, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και χτύπα τα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Ρίξε τη ζύμη στο ταψί και άπλωσέ την ομοιόμορφα. Ψήσε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, 40 με 45 λεπτά. Άσε το κέικ να κρυώνει όσο θα φτιάχνεις το σιρόπι.

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, λιώσε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να σιροπιάσουν, περίπου 3 λεπτά. Ρίξε το σιρόπι πάνω από το κέικ και άφησέ το λίγο να κρυώσει πριν το γυρίσεις σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Εάν θες μπορείς να κάνεις με ένα μαχαίρι τρύπες στο κέικ για να μπει το σιρόπι.

Αν φτιάξεις γλάσο: Σε ένα μπολ βάλε τη ζάχαρη άχνη και 2 κουταλιές της σούπας (30ml) από το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε καλά, προσθέτοντας περισσότερο χυμό ανάλογα με την υφή που θέλεις. Περίχυσε το γλάσο πάνω από το κέικ πριν το σερβίρεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα πετύχεις τη vegan εκδοχή του ricotta toast trend