Υπάρχουν λίγα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο τόσο αξιολάτρευτα όσο ένα κουτάβι ή ένα γατάκι. Και είναι τρομερά δύσκολο να το κοιτάξεις και να μην το πάρεις αμέσως σπίτι.

Όσο δελεαστικό και αν είναι όμως να υιοθετήσεις χωρίς σκέψη έναν τετράποδο φίλο, είναι σημαντικό να μην βιαστείς αλλά να θέσεις στον εαυτό σου ορισμένες ερωτήσεις. Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις αν θέλεις να είσαι υπεύθυνος και να φροντίσεις για την ευζωία ενός ζώου.

  1. Πώς θα είναι η ζωή σου σε πέντε ή και 10 χρόνια;

Ένας σκύλος ή γάτα μπορεί να ζήσει 15 ή περισσότερα χρόνια, οπότε είναι σημαντικό να οραματίζεστε πόσο φιλική προς τα κατοικίδια θα είναι η ζωή σου στο μέλλον. Αν δηλαδή ονειρεύεσαι σε ένα ή δύο χρόνια να φύγεις για σπουδές στο εξωτερικό μάλλον θα ήταν σοφό να μην υιοθετήσεις κάποιο ζωάκι. Μην ξεχνάς ακόμα ότι καθώς τα κατοικίδια μεγαλώνουν, αλλάζουν και οι ανάγκες τους.

  1. Πόσο χρόνο μπορείς να αφιερώσεις στο κατοικίδιό σου κάθε μέρα;

Παρόλο που ένας σκύλος γενικά απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσοχή κάποια γάτα, θα πρέπει να είσαι σε θέση να δώσεις σε οποιοδήποτε κατοικίδιο την αμέριστη προσοχή σου. Οι σκύλοι και οι γάτες που δεν λαμβάνουν καθημερινή αλληλεπίδραση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος και παχυσαρκία.

  1. Μπορείς να αντέξεις οικονομικά τη φροντίδα ενός ζώου;

Ακόμα κι αν το κόστος του ίδιου του κατοικίδιου είναι αμελητέο, πρέπει να λάβεις υπόψη σου την τροφή, τα αναλώσιμα αλλά και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Φυσικά υπάρχουν πάντα και τα έκτακτα περιστατικά για τα οποία θα πρέπει ως ένα σημείο να είσαι προετοιμασμένη οικονομικά.

  1. Είναι το σπίτι μου κατάλληλο για το ζώο;

Είναι ένας σκύλος που έχει μεγάλη ενέργεια κατάλληλος για ένα διαμέρισμα; Κι αν κάνει κάποια ζημιά; Πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν ο χώρος σου είναι κατάλληλος για το ζώο που σκέφτεσαι να υιοθετήσεις αλλά και να έχεις την ψυχραιμία να ανταποκριθείς σε τυχόν ζημιές που μπορεί πάντα να προκύψουν.

  1. Γιατί θέλω να υιοθετήσω ένα κατοικίδιο;

Είναι ίσως η πιο σημαντική ερώτηση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Κι είναι καλό αυτή να είναι και η πρώτη ερώτηση που θα θέσεις. Τα κατοικίδια δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι δώρα, δεν είναι αναλώσιμα. Είναι δέσμευση όμοια με εκείνη ενός παιδιού. Είναι οικογένεια. Κι αν δεν έχεις σκοπό να το δεις εξαρχής σαν μέλος της οικογένειάς σου τότε καλύτερα να μην σκεφτείς την υιοθεσία καθόλου.

Αν παρόλα αυτά απάντησες αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα θέλεις να υιοθετήσεις. Συγχαρητήρια. Μόλις ξεκίνησες μία από τις πιο όμορφες και σημαντικές δεσμεύσεις της ζωής σου!