Πρωτοχρονιά όπως “προσπάθεια”. Προσπάθεια για να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Προσπάθεια από την πρώτη κιόλας ημέρα του χρόνου. Αν κάτι πρέπει σίγουρα μέσα στο 2019 να ρυθμιστεί καλύτερα αυτό είναι ο ύπνος. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε την ημέρα μας, ας αλλάξουμε τον τρόπο που κοιμόμαστε!

Η νέα χρονιά έχει ήδη αρχίσει… εσύ θα κάνεις το membership που αναβάλλεις στο γυμναστήριο; Θα τρως λίγο καλύτερα και θα αλλάξεις την πρωινή σου ρουτίνα; Θα κάνεις έναν ολικό καθαρισμό σε social media και ζωή από εικόνες που δε θες να βλέπεις πια; Εγώ λέω ναι!

Πώς θα αλλάξουμε ριζικά την πρωινή μας ρουτίνα;

Αν σου έλεγαν πως υπάρχει μία καθοριστική νέα συνήθεια που αν την υιοθετήσεις -αποκλειστικά και μόνο αυτή- θα δεις σημαντικές αλλαγές να συμβαίνουν, θα έμπαινες στην πρόκληση να τη δοκιμάσεις; Σε προειδοποιώ είναι απλή και πολύ δύσκολη ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως θα δεις την υγεία σου να αλλάζει αν πηγαίνεις για ύπνο στις 10 μ.μ.

Το να κοιμάσαι νωρίτερα, με βάση τη λειτουργία αυτού εδώ του κόσμου και όχι της παρέας σου φυσικά που τσατάρετε ως τις 6 το πρωί, είναι το κλειδί για μία πιο υγιεινή ζωή και θα σου εξηγήσω όλους τους λόγους. Πριν σκεφτείς όλους τους λόγους που δε θες καν να δοκιμάσεις τον ύπνο στις 10, θα σου πω μόνο έναν που δεν μπορείς να αντικρούσεις: είναι πιο φυσιολογικό. Σύμφωνα με την ψυχίατρο Ellen Vora και όσα είπε στο Mind Body Green: “Θα παρατηρήσεις πως το σώμα σου αρχίζει να μπαίνει σε μία άλλη διαδικασία και να κουράζεται περίπου τρεις ώρες από τη δύση του ήλιου. Και προς έκπληξη μας αυτή είναι η ώρα που πρέπει να κοιμόμαστε κανονικά“. Αν μία μέρα, λοιπόν, αποφασίσεις να ακούσεις το σώμα σου και τις ανάγκες του θα προσέξεις το εξής. Αν βάλεις πυτζάμες στις 22.00-22.30, πλύνεις δόντια και ξαπλώσεις να δεις μία ταινία δεν είναι καθόλου απίθανο να σε πάρει ο ύπνος. Αντιθέτως, αν επιμείνεις στο να μείνεις ξύπνιος για πολλή ώρα, τότε ίσως χάσεις τον ύπνο σου.

Γιατί τελικά αυτό κάνει καλό στην υγεία;

Η Ellen Vora πολύ συχνά προτείνει τον έγκαιρο ύπνο στους πελάτες της, διότι συνδέεται άμεσα και με την πνευματική ισορροπία. “Το να πας νωρίς στο κρεβάτι προλαμβάνει την εξουθένωση και κατά συνέπεια την έκκριση της στρεσογόνας ορμόνης κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται και τα υψηλά της επίπεδα στον οργανισμό προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες και τον φθείρουν. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται για το δεύτερο κύμα ενέργειας, που έρχεται και σε κρατάει ξύπνιο, μετά τη φυσιολογική πτώση των δυνάμεων που επισημάναμε προηγουμένως.” Αν όμως καταφέρεις να κοιμηθείς εγκαίρως, είναι σαν να κερδίζεις μία μάχη με την κορτιζόλη.

Επίσης, ίσως έχεις ακούσει για τον κιρδιακό ρυθμό που είναι οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή εντός ενός 24ώρου και προσαρμόζεται στο τοπικό περιβάλλον και τους εξωγενείς παράγοντες. Με το να επιμένουμε στο να κοιμηθούμε αργά είναι σα να επηρεάζουμε και τελικά να διαταράσσουμε αυτόν το ρυθμό. Αυτό που ίσως δε γνωρίζεις είναι ότι ο κιρδιακός ρυθμός συνδέεται από την κορτιζόλη και την μελατονίνη. Η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για να σηκωθείς από το κρεβάτι και η μελατονίνη είναι υπεύθυνη για να πέσεις για ύπνο. Άφησε τες να κάνουν τη δουλειά τους! Ο ρόλος της μελατονίνης είναι η ρύθμιση κύκλου του ύπνου και το αίσθημα υπνηλίας. Επομένως, πρόκειται για μία βιολογική διαδικασία του οργανισμού, η οποία θα ενεργοποιηθεί αν κοιμηθούμε περίπου στις 22.00.

Τι μπορούμε να κάνουμε συμπληρωματικά;

Πέρα από τις ορμόνες, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα είναι η θερμοκρασία του χώρου και ο φωτισμός. Η παραγωγή της μελατονίνης που συμβάλλει στην υπνηλία έχει αποδειχθεί πως παρεμποδίζεται από το φως. Επίσης, τροφές όπως είναι η μπανάνα, η βρώμη, ο ανανάς και τα πορτοκάλια, αλλά και εγχυλίσματα όπως είναι η βαλεριάνα βοηθούν στον καλύτερο ύπνο.

Μετά από όλα αυτά εξακολουθείς να μη θες να το δοκιμάσεις;

Δες ακόμα:

8 τάσεις στη διακόσμηση που θα αποχαιρετήσουμε το 2019


featured image: Goedgevoel