image description

«Τα βιβλία πρέπει να συμβάλλουν στην εξέλιξή μας, να μας πηγαίνουν σε μέρη όπου δεν έχουμε ξαναβρεθεί και να μας δείχνουν πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί, να διευρύνουν τους ορίζοντές μας και την αντίληψή μας για τον κόσμο. Κι αυτό δεν μπορείς να το πετύχεις όταν περιορίζεις την ανάγνωσή σου σε μόνο ένα λογοτεχνικό είδος.»

Στο άκουσμα της κυκλοφορίας αυτής της ιδιαίτερης συλλογής διηγημάτων υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και η προσμονή μέχρι να έρθει στα χέρια μου: χρόνος-ανυπόφορος. Βουτώντας με βουλιμία μέσα στις σελίδες αυτής της ξεχωριστής ανθολογίας, το χορταστικό σε όλα τα επίπεδα βιβλίο, ξεπέρασε την απλή δικαίωση αφού ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σύντομα σε έναν αναγνωστικό παροξυσμό που καταδιασκέδασα!

Οι George R.R. Martin και Gardner Dozois -επιμελητές αυτής της μοναδικής δουλειάς- μοιάζει σα να προσκάλεσαν μερικούς από τους πλέον διακεκριμένους συγγραφείς σε ένα θεματικό λογοτεχνικό πάρτι όπου οι προσκεκλημένοι του αποδεχόμενοι την πρόκληση έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με αποτέλεσμα όλες οι ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται να είναι ισοβαρείς προς τα πάνω και καμιά -αν και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους- να μην υστερεί από τις υπόλοιπες. θα χρησιμοποιήσω μια γνωστή ρήση σε παραλλαγή και θα καταθέσω ότι μέσα σε αυτή την υπερ-ανθολογία κανένα διήγημα δεν είναι…νησί! Στην κατατοπιστικότατη και χρήσιμη εισαγωγή που υπογράφει ο Martin, ο αναγνώστης θα βρει την πηγή έμπνευσης αυτού του εγχειρήματος που αποτελεί και τον βασικό κορμό της θεματικής του αλλά και μια σαφή διατύπωση σχετικά με τον βασικό στόχο που θέλει να επιτύχει. Οι ανήθικοι τύποι, οι απατεώνες και οι μπαγαπόντηδες που συναντάμε πλέον και στα δύο φύλα είναι το συνδετικό νήμα αυτής της συλλογής που έχει στόχο να καταργήσει τα στενά όρια της λογοτεχνίας συνδυάζοντας ποικίλα είδη από το πεδίο του φανταστικού, της επιστημονικής και της επικής φαντασίας, του κόσμου του μυστηρίου, του urban fantasy, του sword and sorcery, των θρίλερ, των ιστορικών διηγημάτων, του τρόμου, του νουάρ κ.ά.

Εικοσιένα συνολικά διηγήματα περιλαμβάνονται σε αυτό το ξεχωριστό έργο που έχουν υπογράψει 15 άντρες και 6 γυναίκες συγγραφείς: Joe Abercrombie, Gillian Flynn, Matthew Hughes, Joe R. Lansdale, Michael Swanwick, David W. Ball, Carrie Vaughn, Scott Lynch, Bradley Denton, Cherie Priest, Danel Abraham, Paul Cornell, Steven Saylor, Garth Nix, Walter Jon Williams, Phyllis Eisenstein, Lisa Tuttle, Neil Gaiman, Connie Willis, Patrick Rothfuss, George R.R. Martin. Είναι όλοι τους βραβευμένοι, εκπροσωπούν διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και είναι ιδιαίτερα σημαντικές μονάδες στο χώρο τους. Στην αρχή κάθε διηγήματος υπάρχει ένα σύντομο κείμενο όπου θα βρει ο αναγνώστης το βιογραφικό κάθε συγγραφέα, ενδεικτική βιβλιογραφία αλλά και μερικά από τα βραβεία που του έχουν απονεμηθεί. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψει κάποιος συγγραφείς που ίσως δεν είχε τύχει να ακούσει μέχρι σήμερα αφού αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά και να αποκτήσει μια ολοκαίνουργια wish list με αναγνώσματα που σε διαφορετική περίπτωση ίσως να μην αναζητούσε.

Το διάβασμα αυτής της ανθολογίας μοιάζει με ταξίδι σε μια λογοτεχνική Ντίσνεïλαντ όπου ο τρόμος, η αγωνία, το χιούμορ και η αστείρευτη φαντασία απλώνονται με μαεστρία στις αφηγήσεις των 1104 σελίδων. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η πασίγνωστη Gillian Flynn στο Επαγγελματικές ανησυχίες, θα δείξει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο το πως μια επαγγελματική επιλογή μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε απίθανους μπελάδες και ιδιαίτερα τρομαχτικά μονοπάτια, ο Neil Gaiman στο Πως ο μαρκήσιος πήρε πίσω το παλτό του θα βυθίσει τον αναγνώστη στον σουρεαλιστικό του κόσμο και με λυρισμό θα υποδείξει με ποιο τρόπο τα ρούχα κάνουν κυριολεκτικά τον άνθρωπο, στα χέρια της Connie Willis η αγορά ενός κινηματογραφικού εισιτηρίου μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη που περιγράφει αναλυτικά στο γεμάτο αγωνία Στις αίθουσες ενώ ο συγκλονιστικός George R.R. Martin θα παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό μια ολοκαίνουργια ιστορία από το Game of Thrones με τίτλο Ο άσωτος πρίγκιπας ή ο αδερφός ενός βασιλιά που θα το ενθουσιάσει.

Το Καθάρματα, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να αποκτήσει κάποιος ακόμα και ως βιβλιογραφική αναφορά. Τα διαφορετικά πρότυπα γραφής εξηγούν υποδειγματικά τι σημαίνει λογοτεχνικό σεργιάνι μέσα από ιδιαίτερους κόσμους, με ήρωες ακραίους και παραβατικούς. Είναι αφηγήσεις που έχουν γραφτεί από τους καλύτερους ίσως στον κόσμο συγγραφείς οι οποίοι κέρδισαν την αποδοχή του αναγνωστικού κοινού σαρώνοντας επανειλημμένα για το έργο τους μερικά από τα κορυφαία λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου.