“Από τότε που ξεκίνησα να παίζω πινγκ πονγκ μου άρεσε το πόσο γρήγορο άθλημα ήταν και πόσο γρήγορα πρέπει να αντιδράσεις για να περάσεις το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά. Ως πιο έμπειρη αθλήτρια πλέον, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι για μένα, είναι να διαβάσεις τον αντίπαλο και τα δυνατά και αδύναμα σημεία του” λέει η Κατερίνα Τόλιου για τα στοιχεία που τη γοήτευσαν από τις πρώτες προπονήσεις της ως παιδί.

Για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια εδώ και δύο σεζόν βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, επόμενος στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. “Είναι το όνειρό μου και το κυνηγάω όσο μπορώ.”

Κατερίνα τι σκέφτεσαι τα τελευταία 5 λεπτά πριν από έναν αγώνα;

Αρχικά έχω κάποιες φράσεις που λέω στον εαυτό μου που μου δίνουν αυτοπεποίθηση και μου ανεβάζουν την ψυχολογία. Επίσης, επειδή γνωρίζω από πριν την αντίπαλό μου, σκέφτομαι την τακτική που θα ακολουθήσω αναλόγως με τον δικό της τρόπο παιχνιδιού.

Θα έλεγες ότι η ομαδικότητα είναι στοιχείο που σου λείπει καθώς έχεις επιλέξει ένα ατομικό άθλημα;

Το πινγκ πονγκ δεν είναι ακριβώς ατομικό, καθώς τα περισσότερα αγωνίσματα είναι ομαδικά. Βασίζεται στην ατομικότητα, αλλά παίζουμε πιο συχνά ομαδικά από ό,τι ατομικά, είτε με την εθνική ομάδα είτε με τους συλλόγους μας. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι λείπει η ομαδικότητα στο άθλημα.

Τι σου έχει μάθει το πινγκ πονγκ για τη ζωή;

Έχω μάθει από μικρή να βάζω τη ζωή μου σε πρόγραμμα, λόγω του λίγου χρόνου που διέθετα. Επίσης, το πινγκ πονγκ με έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσω ότι για οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις, χρειάζεται υπομονή και πολλή δουλειά, αλλά και θυσίες.

Tι περιλαμβάνει η (αθλητική) καθημερινότητα ενός αθλητή του πινγκ πόνγκ;

Όλες τις ημέρες, εκτός της Κυριακής, έχω προπονήσεις. Κάποιες μέρες έχω διπλή προπόνηση (πρωί και απόγευμα) και τις υπόλοιπες που έχω μόνο μία, είτε κάνω πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, είτε ξεκουράζομαι. Γενικά το πρόγραμμα της σεζόν είναι πολύ επιβαρυμένο, καθώς περιλαμβάνει και ταξίδια σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιό σου μέχρι σήμερα που έχεις φτάσει σ αυτό το επίπεδο;

Νομίζω ότι η πιο δύσκολη περίοδος ήταν η επιστροφή μετά τον κορονοϊό, που έμεινα εκτός αγώνων μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά το ίδιο ίσχυε και για τους υπόλοιπους αθλητές, αλλά εγώ άργησα να επανέλθω. Σε συνδυασμό με κάποια αποτελέσματα που δεν ήρθαν, είχα πέσει ψυχολογικά και άρχισα να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου. Με πίστη όμως και πολλή δουλειά, κατάφερα και ξεπέρασα τις όποιες δυσκολίες και είμαι σίγουρη ότι βγήκα πιο δυνατή μέσα από αυτές.

Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο δεν ήρθε. Πιστεύεις θα βρεθείς στο Παρίσι το 2024;

Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το όνειρό μου και το κυνηγάω όσο μπορώ. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να βρεθώ στο Παρίσι, πιστεύω ότι φέτος έχω μια καλή πορεία στα διεθνή τουρνουά και αν συνεχίσω να έχω καλή απόδοση, αυξάνω τις πιθανότητες πρόκρισής μου.

Πόσες ρακέτες και μπαλάκια θα βρούμε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό σου;

Στο σπίτι μου η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές ρακέτες, ίσως και 15 από παλαιότερα που δοκίμαζα για να βρω ποια μου ταιριάζει και μπαλάκια πιστεύω ότι έχω περίπου 100. Στο αυτοκίνητο έχω μόνο τις ρακέτες όταν πηγαίνω στην προπόνηση, οι οποίες είναι 2 και μπαλάκια έχω συνήθως 3-4 στην τσάντα μου.

Έχεις στερηθεί πράγματα για να φθάσεις ως εδώ. Πιστεύεις ότι άξιζε τον κόπο;

Από μικρή έχω στερηθεί πολλά για να ασχοληθώ με το πινγκ πονγκ, από οικογενειακές στιγμές και στιγμές με φίλους, μέχρι και χρόνο από το διάβασμα που είχα για το σχολείο και το Πανεπιστήμιο. Θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο, βλέπω ότι αποδίδουν οι θυσίες που έχω κάνει και με χαροποιεί αυτό. Ο πρωταθλητισμός είναι ψυχοφθόρος πολλές φορές, υπάρχει απογοήτευση και είναι δύσκολο να επανέλθεις ψυχολογικά όταν δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου. Βλέποντας όμως ότι πλέον οι κόποι μου ανταμείβονται, μου δίνει κίνητρο να δουλεύω όλο και περισσότερο.