to_vivlio_tis_katerinas

Στις 27 Δεκεμβρίου 2002 η Κατερίνα Χατζοπούλου, το γένος Χωριανού, έδωσε τέλος στη ζωή της, παίρνοντας μεγάλη δόση φαρμάκων. Τη βρήκε ο γιος της, ο Πέτρος, που εμείς εδώ γνωρίζουμε ως Αύγουστο Κορτώ. «Το βιβλίο της Κατερίνας», μπορεί ο συγγραφέας να μας το συστήνει ως μυθιστόρημα, αλλά σε αυτό παρατηρούμε χαρακτηριστικά βιογραφίας, καθώς μιλάει για τη ζωή της μητέρας του. Η Κατερίνα πέρασε μια πολύ δύσκολη ζωή, στερημένη από αγάπη και στοργή, που όμως αυτή δεν την στέρησε από τα παιδιά της και τον άντρα της. Τα συναισθήματα που αποκομίζεις από το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι τόσο η οργή και ο θυμός επειδή η Κατερίνα διάλεξε τον εύκολο δρόμο -όσο εύκολο μπορείς να πεις ένα τέτοιο δρόμο- για να απαλλαγεί από την αφόρητη ζωή της, αλλά η κατανόηση. Κατανόηση γιατί χωρίς να έχει μάθει, μοιράζει απλόχερα την αγάπη στους δικούς της.

Το βιβλίο αυτό του Κορτώ, στον οποίο η μητέρα του αφιερώθηκε πλήρως, μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση και μελαγχολία, αλλά εγώ διακρίνω και μια αισιοδοξία, καθώς βλέπω ότι την αγάπη την έχουμε μέσα μας και μπορούμε να την εκδηλώσουμε ακόμα και χωρίς να μας μάθει κάποιος πώς να το κάνουμε. Και αυτή η γυναίκα, έδωσε πολύ περισσότερη από πολλούς υγιείς και ικανούς.

«Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου. Έτσι ξεκινά το “Βιβλίο της Κατερίνας”, μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν και νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.»

Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Αρθρογραφεί τακτικά, περνάει απολαυστικές εργατοώρες στο Facebook, παρουσιάζει σαββατιάτικη εκπομπή με αλλοπρόσαλλες μουσικές στον Amagi Radio, και είναι λάτρης των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών (θεωρώντας τους Sopranos ως έξοχο δείγμα του θρυλικού Great American Novel). Σ’ ό,τι χρόνο του απομένει, διαβάζει μετά μανίας, μαγειρεύει, και γενικώς διάγει βίο σπιτόγατου, συντροφιά με τον λατρεμένο του σύντροφο (το επονομαζόμενο “Κουτάβι”).