Ασκούμαι στη γιόγκα περισσότερο από 12 χρόνια συνολικά, ενώ διδάσκω τα τελευταία τρία οπότε η κουβέντα γύρω από τη γιόγκα έχει γίνει πάρα πολλές φορές. Κάθε φορά λοιπόν που αναφέρω σε κάποιον πάνω στη συζήτηση πως κάνω ή διδάσκω γιόγκα εκτός από μερικά επιφωνήματα ή έκπληκτα πρόσωπα (ειδικά παλιότερα) ακούω διάφορες απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πρακτική της γιόγκα.

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα… για να ξεκινήσεις yoga χρειάζεσαι μόνο τη θέληση να δοκιμάσεις και το σώμα σου. Τίποτα άλλο!

Διάβασε παρακάτω μερικούς από τους μύθους γύρω από τη yoga και ποια είναι η αλήθεια.

Μύθος 01: Για να κάνεις γιόγκα πρέπει να είσαι αδύνατος/η

Η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις το βάρος σου διότι σε συνδέει με το σώμα σου και σε μαθαίνει να ακούς τις ανάγκες του. Αυξάνει την αυτοπαρατήρηση και μειώνει τα επίπεδα του στρες χαλαρώνοντας το νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως εκείνη τη σοκολάτα που έτρωγες αργά το βράδυ από λαιμαργία μπορεί τώρα να μην την έχεις ανάγκη. Και αν πάλι ανοίγεις το ψυγείο από συνήθεια χωρίς να πεινάς τώρα μπορεί να αποφύγεις τέτοιους πειρασμούς για binging κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές. Δεν χρειάζεται όμως να πετύχεις συγκεκριμένο νούμερο στη ζυγαριά για να ξεκινήσεις την πρακτική σου.

9 στάσεις της yoga για να ανακουφίσεις τον πόνο κάτω χαμηλά στην πλάτη
Elite Daily

Μύθος 02: Για να κάνεις γιόγκα πρέπει να είσαι ευλύγιστος/η

Η yoga δεν είναι το Cirque du Soleil. Μπορεί να έχει κατακλυστεί το instagram με φωτογραφίες από νέους γιόγκι που έχουν προέλθει από τις αίθουσες του μπαλέτου, της ρυθμικής και της ενόργανης αλλά η γιόγκα δεν είναι μόνο για αυτά τα σώματα. Σίγουρα κάνοντας τακτικά γιόγκα θα δεις το σώμα σου να γίνεται πιο ευλύγιστο. Θα το νιώσεις πιο ανάλαφρο και μυικά σημεία που ήταν πολύ σφιγμένα θα μαλακώσουν. Αυτό όμως είναι απλά το αποτέλεσμα ή τα οφέλη που μπορεί να έχεις κάνοντας yoga, δεν είναι ούτε ο σκοπός ούτε η προϋπόθεση για να ξεκινήσεις. Στη γιόγκα μαθαίνεις να δουλεύεις με το σώμα σου (και το νου σου) στη δεδομένη στιγμή. Και να το αποδέχεσαι όπως ακριβώς είναι.

Μύθος 03: Η γιόγκα είναι θρησκεία

Η yoga είναι φιλοσοφία. Ακολουθώντας το μονοπάτι της γιόγκα ακολουθείς ένα τρόπο ζωής που μπορεί να σου προσφέρει υγεία και ισορροπία σε σώμα, νου και ψυχή. Η yoga δεν έρχεται ενάντια με καμία πρακτική οποιασδήποτε θρησκείας. Μπορείς να ασκείς τις ηθικές αρχές της, να φροντίζεις το σώμα σου, να κάνεις πρακτική asanas και αναπνοών, να εξασκείς τη συγκέντρωση και την παρατήρηση σου όντας Χριστιανός, Μουσουλμάνος, Εβραίος, άθεος, Ινδουιστής κλπ.


Χριστίνα Σολωμού Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) Instagram: holisticbodymind Facebook: Holistic BodyMind

featured image: Unsplash