Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχεδιαστές, καθώς βρίσκονται μέσα στην καρδιά της μόδας, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε είδος ρούχου και αξεσουάρ επιθυμούν. Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε ότι πολλοί από αυτούς επιλέγουν σχεδόν πάντα τα ίδια ρούχα στις εμφανίσεις τους. Έχουν δηλαδή αυτό που θα λέγαμε ένα signature look. Έτσι και ο Karl Lagerfeld δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Ο μεγάλος σχεδιαστής, που έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στο μυαλό μας με τη λευκή του αλογοουρά. Το ψηλό κολάρο σε όλα του τα πουκάμισα και τα μαύρα μεγάλα γυαλιά του. Αυτό όμως που δεν αποχωριζόταν ποτέ ήταν τα δερμάτινα, με κομμένα δάχτυλα, γάντια του.

Ο λόγος όμως πίσω από αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη μόδα

Σε μια συνέντευξη του το 2012 στο M Magazine είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Στο παλιό πρωτόκολλο είναι αγένεια να χαιρετάς κάποιον που φοράει γάντια , επίσης κάνουν το χέρι να φαίνεται πιο μακρύ. Και ξέρεις τι σημαίνει στη Γαλλία να έχεις μακριά χέρια; Σημαίνει ότι είσαι ισχυρός και ασκείς επιρροή”.

Ο Γερμανός σχεδιαστής είχε εξηγήσει ακόμη, ότι προτιμάει τα γάντια με κομμένα δάχτυλα για να μπορεί να σχεδιάζει. Πέρα από αυτό , η εμμονή του Lagerfeld για το συγκεκριμένο αξεσουάρ μπορεί να αποδοθεί και στη μακρόχρονη απέχθεια που είχε για τα χέρια του από νεαρή ηλικία. “Όταν ήμουν 14, ήθελα να καπνίζω για να φαίνομαι μεγαλύτερος”, είχε πει κάποτε. “Αλλά η μητέρα μου είπε: “Δεν πρέπει να καπνίζεις. Τα χέρια σου δεν είναι τόσο όμορφα και αυτό φαίνεται όταν καπνίζεις”.

Ο Κάιζερ της μόδας ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικός και με τα κοστούμια του και δεν συμβιβαζόταν ποτέ με κάτι λιγότερο από τα καλύτερα. Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι είχε χάσει 42 κιλά για να μπορέσει να χωρέσει στα ρούχα του Hedi Slimane. Που τότε ήταν creative director της ανδρικής σειράς του οίκου Dior. “Ξαφνικά ήθελα να φοράω ρούχα του Hedi Slimane. Αλλά τα ρούχα αυτά επιδεικνύονταν από πολύ αδύνατα αγόρια. Οπότε ήταν απαραίτητο για μένα να χάσω τουλάχιστον 38 κιλά από τα 100 κιλά που ήμουν’’, είχε δηλώσει ο Lagerfeld.

Από τότε μάλιστα άρχισε να χρησιμοποιεί τα κοστούμια του Dior Homme, και όχι τη ζυγαριά, ώστε να μετράει το βάρος του. Όπως είχε πει και ο ίδιος: “Είναι καλύτερα από μία ζυγαριά μπάνιου, έτσι δεν είναι; Τα ρούχα λένε την αλήθεια”.

Αν και θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένος με το signature look του, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι το έργο που άφησε πίσω του. Προσέφερε πλήθος από διαφορετικές και ξεχωριστές μεταξύ τους εικόνες. Είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους όσους θα επιθυμήσουν να ασχοληθούν με τη μόδα στο μέλλον.

Δες ακόμα:

Οι καλύτερες δημιουργίες του Karl Lagerfeld για τον οίκο Chanel


featured image: The National