Αν σου αρέσουν τα τραγανά, αλμυρά σνακ, θα σε συμβούλευα να προσθέσεις τα καρύδια Βραζιλίας στη διατροφή σου, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το απόλυτο superfood!

Γιατί ξεχωρίζουν τόσο πολύ διατροφικά;

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τα καρύδια Βραζιλίας όμως τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν τόσο πολύ σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς; Εκτός από την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, νιασίνη και βιταμίνη Β6, οι βραζιλιάνικοι ξηροί καρποί διαθέτουν μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, το καρύδι Βραζιλίας, αναφέρεται ως “η πιο ισχυρή πηγή σεληνίου”.

Στην πραγματικότητα, μόνο ένα καρύδι Βραζιλίας περιέχει αρκετό σελήνιο για να καλύψει τις καθημερινές σου ανάγκες. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το σελήνιο;

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό μέταλλο, το οποίο προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στον μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ μας προστατεύει και από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες.

Πόσες θερμίδες περιέχουν 2 καρύδια Βραζιλίας;

· 66 θερμίδες

· 1 γραμμάριο πρωτεΐνης

· 7 γραμμάρια λίπους

· 1 γραμμάριο Υδατάνθρακα

· <1 γραμμάριο Φυτικές Ίνες

· <1 γραμμάριο ζάχαρη

· Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το σελήνιο που περιέχει είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επίσης, τα brazil nuts περιέχουν βιταμίνη Ε και ουσίες που ονομάζονται φαινόλες, οι οποίες είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

· Ενισχύουν τα οστά

Οι ξηροί καρποί της Βραζιλίας περιέχουν ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή οστά, καθώς και μαγνήσιο, που χαρακτηρίζεται «ένας άγνωστος ήρωας της υγείας των οστών», καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

· Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς

Το σελήνιο στα καρύδια της Βραζιλίας μπορεί επίσης να προωθήσει την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. O θυρεοειδής αδένας παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός και η εμμηνόρροια.

Έτσι, η υγεία του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία και το σελήνιο στα καρύδια της Βραζιλίας μπορεί να βοηθήσει. Η παραγωγή ορμονών στον θυρεοειδή αδένα εξαρτάται από το σελήνιο, επομένως η ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον μεταβολισμό.

· Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Οι ξηροί καρποί της Βραζιλίας βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της καρδίας εξαιτίας του σεληνίου. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, αλλά οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σεληνίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας προσφέρουν επίσης θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αν θέλεις να εντάξεις στη διατροφή σου τα καρύδια Βραζιλίας, τώρα έχεις μερικούς πολύ καλούς λόγους. Αρκεί να είσαι πάντα πολύ προσεκτική στην ποσότητα τους, καθώς όλα χρειάζονται μέτρο!