Εάν ο στόχος σου είναι να χάσεις λίπος, δεν πρόκειται (δυστυχώς) να συμβεί σε μια νύχτα.

Ειδικά, για την περιοχή της κοιλιάς, χρειάζεται πρώτα να χάσεις λίπος συνολικά. Η σωστή διατροφή και η άσκηση παίζουν ρόλο σε αυτό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ορισμένες προπονήσεις καίνε λίπος πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλες.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη προπόνηση για γρήγορη καύση λίπους

Ίσως νομίζεις ότι είναι μια προπόνηση cardio, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το κολύμπι. Ωστόσο, παρόλο που παίζει μεγάλο ρόλο σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν είναι η πιο αποτελεσματική. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στην προπόνηση αντίστασης. Συγκεκριμένα, σε αυτή που περιλαμβάνει high-intensity circuits.

Όταν συνδυάζεις HIIT και προπόνηση αντιστάσεων, εκτελείς μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί, για να ενισχύουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Με λίγη ή καθόλου ανάπαυση μεταξύ των ασκήσεων.

Πόσες ημέρες την εβδομάδα πρέπει να κάνεις, για να χάσεις βάρος

Είναι πολύ απλό: χτίζεις μυς μέσω προπόνησης ενδυνάμωσης (είτε με βάρη είτε με ασκήσεις σωματικού βάρους) και μεγιστοποιείς τον καρδιακό σου ρυθμό κάνοντας το σε γρήγορα, έντονα cirquits.

Γιατί το HIIT είναι καλύτερο από το Cardio για την καύση λίπους στην κοιλιά

Αν και το cardio ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, δεν χτίζει τους μυς, όπως η προπόνηση αντίστασης. Ή καίει θερμίδες τόσο γρήγορα, όσο το HIIT. Μάλιστα, το cardio αν δεν τρως σωστά, μπορεί ακόμη και να «κάψει» τους μυς σου.

Η προπόνηση αντίστασης υψηλής έντασης, από την άλλη, βοηθά στο χτίσιμο του μυ. Επιπλέον, καις θερμίδες καθ ‘όλη τη διάρκεια της προπόνησης, χάρη στον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Ενώ συνεχίζεις να τις καις και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της μυϊκής μάζας ενός ατόμου και του αριθμού των θερμίδων που καίει. Αν και ο μυς δεν «καίει» άμεσα το λίπος, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης (RMR). Πράγμα που σημαίνει ότι καις θερμίδες ακόμα και όταν χαλαρώνεις στο καθιστικό.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις, για να κάψεις λίπος στην κοιλιά

Καλύτερα να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη προπόνησης cardio και αντιστάσεων μέσα στην εβδομάδα. Παρόλο που το cardio δεν είναι ο γρηγορότερος τρόπος καύσης λίπους, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό για τη υγεία σου.

Μια μελέτη του 2016 από το Journal of Internal Medicine έδειξε ότι το αερόβιο, μειώνει τον διαβήτη τύπου 2, μορφές καρκίνου, οστεοπορωτικά κατάγματα και την κατάθλιψη. Αλλά και τον κίνδυνο τραυματισμού.

Κάνε προπόνηση αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, ενσωμάτωσε cardio προπονήσεις δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το ιδανικό πρόγραμμα, ανάλογα με το άτομο, είναι προπόνηση αντίστασης τρεις φορές την εβδομάδα, με δύο ημέρες cardio και δύο ημέρες ανάπαυσης.

Να θυμάσαι, όμως, να κάνεις τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιο, τέσσερις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, για την καλή υγεία σου γενικά.

featured photo: Twenty20 Stock Gallery @criene