Aν αισθάνεσαι την ψυχολογία σου αλλά και το σώμα σου καταβεβλημένα, παρακάτω θα μάθεις πως ο κανόνας του 42% θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα συμπτώματα του burnout.

Εν μέσω της κρίσης που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν μια καινούργια κατάσταση. Και παρότι τα μέτρα ελάφρυναν, κοινός στόχος όλων μας παραμένει το να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν επιλέξει το μοντέλο της remote εργασίας. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά διαδεδομένο σε χώρες του εξωτερικού και ήδη έχει αρχίσει να εντάσσεται και στα ελληνικά δεδομένα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκτελεσθεί σωστά αυτό το μοντέλο, είναι να πραγματοποιείται ένα καλά οργανωμένο πλάνο από πλευράς εργοδότη και εργαζομένου. Και ενώ αυτό δείχνει να είναι εφικτό, η εργασία από το σπίτι δεν παύει να κρύβει και πολλά εμπόδια. Αυτό που παρατηρείται στους περισσότερους εργαζομένους είναι έντονο άγχος, μιας και όπως αναφέρουν έρευνες του εξωτερικού, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από σωματική και συναισθηματική εξάντληση.

Πόση ανάπαυση θεωρείται ‘αρκετή’;

Η επιστήμη αναφέρεται σε ποσοστά. Για την ακρίβεια σε ένα πολύ συγκεκριμένο και αυτό ανέρχεται στο 42%. Ναι, αυτό είναι το ποσοστό του χρόνου που χρειάζεται το σώμα μας όπως και ο εγκέφαλος μας για να ξεκουραστεί. Είναι περίπου 10 ώρες ανά 24ωρο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για κάθε ημέρα ανεξαιρέτως. Μπορεί να ισχύει κατά μέσο όρο για πάνω από μια εβδομάδα ή για ένα μήνα ή περισσότερο. Αρκεί να διατηρείται όσο το δυνατό συχνότερα. Αλλά ναι. Αυτό είναι το ακριβές ποσοστό και θα έλεγε κανείς πως είναι αρκετά υψηλό.

“Δεν μου απομένει τόσος χρόνος ημερησίως για ξεκούραση”

Αυτή είναι μια σκέψη που ίσως να έκανες αυτή τη στιγμή. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως η αντίδραση σου είναι φυσιολογική. Αυτό που χρειάζεται να αποσαφηνιστεί εδώ είναι πως το 42% της ανάπαυσης δεν αφορά μόνο τον χρόνο που αφιερώνεις για τον ύπνο σου. Μέσα σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες, ξεχωριστές για τον καθένα μας. Όλες όμως αποτελούνται από ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έχουν την δύναμη να μας προσφέρουν χαλάρωση και ψυχική ηρεμία. Εάν εσύ για παράδειγμα δεν λάβεις το ποσοστό αυτό ως έναν αρχικό ‘κανόνα’ για να εκτελέσεις συστηματικά, τότε η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες να μειωθεί αυτό το ποσοστό είναι αρκετά υψηλές. Πριν το καταλάβεις, θα έχει κηρυχθεί το εργασιακό σου άγχος νικητής και εσύ μάλλον θα χρειαστεί να παλέψεις για την ανασυγκρότησή σου. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει λύση!

H προσομοίωση του παρακάτω πίνακα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς μοιάζει ένα ‘ιδανικό’ 42% ανάπαυσης μέσα στην ημέρα σου:

• 8 ώρες ύπνου • 20 έως 30 λεπτά «συνομιλίας» με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, έτσι ώστε να μειωθούν τα επίπεδα άγχους • 30 λεπτά σωματικής άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα συνυπολογίζεται εξίσου ως ‘ανάπαυση’. Εν μέρει επειδή βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αλλά και επειδή ολοκληρώνει τον κύκλο απόκρισης του στρες. Έτσι το σώμα καταφέρνει να μεταφέρεται σε μια κατάσταση ηρεμίας και λιγότερου άγχους.

Τα παραπάνω ποσοστά ασφαλώς και μπορούν να διαφέρουν έως έναν βαθμό για τον καθένα. Κάποιοι ίσως να επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους περισσότερες δραστηριότητες ή και λιγότερες. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται πως χρειάζονται περισσότερη σωματική δραστηριότητα ή ακόμα και πνευματική. Κάποιοι άλλοι εκτιμάται πως επιθυμούν να ‘ξοδεύουν’ περισσότερο χρόνο στη διαδικασία του φαγητού και στην προετοιμασία του. Άλλοι, πιο εξωστρεφείς, με την πρώτη ευκαιρία ίσως επιλέξουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους. Εν ολίγοις, η ένταση, οι επιλογές όπως και ο ρυθμός μας είναι απόλυτα φυσιολογικό να διαφέρουν καθώς όλα εξαρτώνται από τις ατομικές μας αντοχές, διαφορές, αλλά και ανάγκες.

Όποια και αν είναι η δική σου εργασιακή ρουτίνα, θα ήταν καλό να γνωρίζεις πως αν δεν επιδιώξεις να διατηρήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της καθημερινότητάς σου, τότε αργά ή γρήγορα θα οδηγήσεις τον εαυτό σου στο ‘burnout’. Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρεις να διατηρήσεις μια θετική στάση απέναντι στο ζήτημα της εργασίας. Ο αρνητισμός έχει στα αλήθεια την τάση να απορροφάει την ενέργεια όπως και τα κίνητρα μας και μάλιστα περισσότερο από όσο υπολογίζουμε. Προσπάθησε λοιπόν να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για εσένα.

Διάβασε ακόμα:

Πληροφορίες & φωτογραφίες: Stylist