Τους είπαν ότι κανείς δεν θα τραγουδάει τα τραγούδια τους γιατί δε θα ξέρει τη γλώσσα. Ότι δε θα τους παίζουν στα clubs γιατί δε θα καταλαβαίνει ο κόσμος. Ότι δε θα πάρουν ποτέ κάποιο βραβείο γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους στίχους. Ότι δεν θα γεμίσουν οι αίθουσες του σινεμά γιατί ο κόσμος βαριέται να διαβάζει υπότιτλους στις ταινίες. Ε, τελικά ο κόσμος τους διέψευσε.

Ο Bong Joon Ho, η Rosalía και οι BTS είναι καλλιτέχνες που άλλαξαν όσα ξέραμε ως τώρα για τις γλώσσες και τις τέχνες

Συγκεκριμένα ο Bong Joon Ho, όπως πολύ καλά ξέρεις, έφερε στη ζωή μας τα Παράσιτα. Αυτό και μόνο αρκούσε για να κάνει μια τρομερή στροφή στην ιστορία η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η στροφή αυτή μεταφράζεται σε 4 διαφορετικά βραβεία Όσκαρ. Και κάπως έτσι τα Παράσιτα έγιναν η πρώτη ταινία στην ιστορία των βραβείων που δεν είχε την Αγγλική ως βασική γλώσσα, αλλά είχε -μάντεψε!- υπότιτλους. Όπως φαίνεται μάλιστα πρόκειται να γίνει η δεύτερη ταινία σε όλη την ιστορία των box office με τα περισσότερα εισιτήρια. Δεν το λες και λίγο. Ευτυχώς, ο ίδιος ο Bong Joon Ho απέδειξε στην πράξη ότι μία ταινία σε άλλη γλώσσα, εκτός των Αγγλικών μπορεί να γίνει επιτυχία. Και ίσως αυτό ανοίξει το δρόμο σε εμάς να ανακαλύψουμε πολλές υπέροχες ταινίες – μιας και υπότιτλοι είναι ένα “εμπόδιο τόσο ψηλό όσο μία μόλις ίντσα”.

H Rosalía είναι εκείνη η διεθνής καλλιτέχνης που αποφάσισε να τραγουδήσει μόνο στα Ισπανικά

3 καλλιτέχνες που αποδεικνύουν ότι η γλώσσα τελικά δεν είναι πρόβλημα στην τέχνη3 καλλιτέχνες που αποδεικνύουν ότι η γλώσσα τελικά δεν είναι πρόβλημα στην τέχνη
pitchfork.com

Να σου θυμίσουμε πως η New York Times την έχει αποκαλέσει “η Rihanna του flamenco”. Αν και στην περίπτωση της Rosalía μια τέτοια σύγκριση είναι περιττή, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Φέτος , η ίδια ήταν η πρώτη νέα καλλιτέχνης υποψήφια στα βραβεία Grammy για καλύτερο άλμπουμ το οποίο παραδόξως δεν ήταν στα Αγγλικά. Το περιοδικό TIME μάλιστα, φρόντισε να την κατατάξει στους ηγέτες της νέας γενιάς. Κάπως έτσι η Rosalía ανήκει σε μια μικρή ομάδα μουσικών όπως ο Luis Fonsi και ο Daddy Yankee που έκαναν τους πάντες να χορεύουν το Despacito μέχρι το πρωί. Οι ίδιοι μάλιστα την χρονιά που κυκλοφόρησε το τραγούδι ήταν υποψήφιοι για καλύτερο δίσκο και τραγούδι της χρονιάς. Όλα αυτά τη στιγμή που η JLo έχει υπάρξει υποψήφια μόνο σε χορευτικές κατηγορίες και η Shakira δεν έχει υπάρξει ποτέ υποψήφια σε κατηγορία πέραν των Λατίνων.

Οι BTS είναι οι Νοτιοκορεάτες που έκαναν την K-Pop γνωστή σε όλο τον κόσμο

3 καλλιτέχνες που αποδεικνύουν ότι η γλώσσα τελικά δεν είναι πρόβλημα στην τέχνη
bbc.com

Κι εδώ, για μια ακόμα φορά, τα νούμερα είναι που γράφουν ιστορία. Συγκεκριμένα, το άλμπουμ τους Map of the Soul: 7 είναι μόλις το δέκατο που καταφέρνει να βγει νο.1 στα charts και δεν έχει ως βασική γλώσσα τα Αγγλικά. Μολονότι τα τελευταία 10 χρόνια, τα τραγούδια που κατάφερναν να φτάσουν ψηλά σε θέσεις στα charts και δεν ήταν στα Αγγλικά, ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τώρα πλέον μιλάμε για ένα ολόκληρο άλμπουμ και οι BTS φαίνεται πως δε θα σταματήσουν απλά εδώ. Τα τραγούδια είναι στις πρώτες θέσεις για μήνες σε πολλές λίστες και playlists. Και ναι, τελικά έκαναν πολύ κόσμο να χορεύει ξέφρενα χωρίς απαραίτητα να ξέρει τι λέει το τραγούδι.

Featured Image: dazeddigital.com Πηγή: billboard.com