Οι ταινίες του Tim Burton φέρουν τη μοναδική υπογραφή ενός εκκεντρικού και ιδιαίτερου σκηνοθέτη. Μέσω αυτών φανερώνει την αδυναμία του για τα φανταστικά πλάσματα, αξιαγάπητα φαντάσματα και κοινωνικούς αουτσάιντερ.

Και ενώ η πλοκή μπορεί να μη βρίσκεται στις νούμερο ένα προτεραιότητές του, το σκηνοθετικό ταλέντο του επιτρέπει στους θεατές να συμπαθήσουν και να συμπονήσουν τους κατά τ’ άλλα τρομακτικούς, περίεργους και ιδιότροπους πρωταγωνιστές του. Τα υπερβολικά κοστούμια, τα κουλ ειδικά εφέ καθώς και η αγάπη του για το μακάβριο είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ταινίες του. Παρακάτω θα βρεις επτά από τις καλύτερες ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη.

 1. Ed Wood (1994)

Αν αποκομίζεις κάτι από τις ιστορίες του Tim Burton, αυτό θα ήταν ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους αουτσάιντερς, weirdos και παλαβά ταλέντα στον κόσμο. Στο Ed Wood γιορτάζει ο Tim Burton τη ζωή και το ταλέντο ενός «κακού» σκηνοθέτη. Ίσως ο Wood να μη βρήκε ποτέ τη θέση του στον κόσμο, αλλά μέσω αυτής της ταινίας ο Burton αποθεώνει την προσπάθειά του, αφιερώνοντας τον εαυτό του πλήρως στα οράματά του.

 1. Beetlejuice (1988)

Το Beetlejuice έθεσε τα θεμέλια για ολόκληρη την καριέρα του Burton. Πιο συγκεκριμένα έδειξε το σκοτεινό χιούμορ, τις μακάβριες ευαισθησίες και τη συναισθηματικότητά του. Το twist της ταινίας αυτής είναι ότι κάνει τα φαντάσματα πρωταγωνιστές και όχι τους ανθρώπους. Σε κάνει να εύχεσαι να τρομάξουν και να διώξουν τους Deetz από το σπίτι τους. Από τη σκηνή του «Banana Boat Song» μέχρι το σκουλήκι της άμμου, το Beetlejuice δημιουργήθηκε για τους outsiders.

 1. Big Fish (2003)

Το Big Fish δεν συνοψίζει τα συνήθη χαρακτηριστικά μιας Tim Burton ταινίας. Παρόλ’ αυτά είναι μια υπέροχη ταινία με μαγικές και ιδιότροπες σκηνές. Πρόκειται για τις ιστορίες που διηγείται ένας πατέρας στο γιό του και που επηρεάζουν τη ζωή του σε μεγάλο βαθμό.

 1. Edward Scissorhands (1990)

Η υπέροχη αυτή ταινία είναι μια περίεργη χριστουγεννιάτικη ιστορία που σατιρίζει παράλληλα τους κατοίκους των αμερικανικών προαστίων. Για όσους έχουν ποτέ αισθανθεί αποκλεισμένοι από την κοινωνία, το Edward Scissorhands είναι ένα τέλειο love story. Είναι ένα μοντέρνο παραμύθι που θα μπορούσε να βγει μόνο από το μυαλό του Burton.

  1. Batman

Η ταινία αυτή δείχνει ακριβώς γιατί ο Tim Burton είναι ένα τεράστιο ταλέντο. Μπορεί να πάρει μια ταινία ενός υπερήρωα, ένα σκοτεινό δράμα ή ένα μιούζικαλ και να το μετατρέψει σε κάτι που θα φέρει την υπογραφή του. Είναι πιστός στο είδος στο οποίο εργάζεται βάζοντας όμως πάντα την προσωπική του σφραγίδα.

   1. Corpse Bride (2005)

Είναι μια χαριτωμένη ταινία, ενώ το stop motion animation της είναι εκπληκτικά υπέροχο. Και ενώ μοιάζει σε τεράστιο βαθμό στο The Nightmare Bevor Christmas, η απόπειρα του Tim Burton να σκηνοθετήσει μια stop motion animation ταινία, το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο καλό.

   1. Frankenweenie (2012)

Το Frankenweenie πραγματεύεται την ιστορία ενός μικρού αγοριού που προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή τον σκύλο του που χτυπήθηκε από αμάξι. Είναι μια συγκινητική ασπρόμαυρη ταινία, γεμάτη με B-movie τέρατα, που θα έλεγε κανείς πως αποτελεί μια στοργική μαρτυρία των ταινιών που επηρέασαν τον Burton ως παιδί.