Έλα, παραδέξου ότι στις γιορτές το παράκανες και εσύ με το φαγητό και το ποτό, όπως όλοι μας. Αλλά πλησιάζει η ώρα που πρέπει να κάνουμε το detox μας και να υιοθετήσουμε νέες διατροφικές συνήθειες, ώστε να είμαστε υγιείς και fit την νέα χρονιά.

Όλοι μας θέλουμε να ενσωματώσουμε την σωστή διατροφή και την άσκηση στην καθημερινότητα μας, χωρίς, όμως, να θυσιάσουμε την απόλαυση ενός λαχταριστού σοκολατένιου γλυκού ή ενός χαλαρωτικού ποτού. Και όμως η ισορροπία ανάμεσα στο fitness και στις μικρές απολαύσεις της ζωής υπάρχει και συνοψίζεται στις παρακάτω συμβουλές.

Πρόσθεσε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό σε κάθε γεύμα

Aν διαλέξεις κάτι φρέσκο για τα γευματά σου, δεν θα χάσεις! Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ενσωματώσεις τα φρούτα και τα λαχανικά ευκολότερα στο διατροφολόγιο σου.

Μπορείς να συνοδεύσεις το πρωινό σου με ένα φρέσκο φρούτο εποχής ή ακόμα καλύτερα με ένα green smoothie. Για το μεσημεριανό και το βραδινό μπορείς να δημιουργήσεις γευστικές σαλάτες ή να αρκεστείς στα εύκολα αλλά θρεπτικά βραστά λαχανικά.

fitness1

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

Στην δεκαετία των 20 βγαίνουμε τα σαββατοκύριακα και καταναλώνουμε αλκοόλ. Καθώς μεγαλώνουμε και δεχόμαστε περισσότερη πίεση, αυτή η συνήθεια λαμβάνει χώρα και τις καθημερινές. Αν, λοιπόν, καταναλώνουμε αλκοόλ σε καθημερινή βάση, αναπτύσσουμε ανοχή στο αλκοόλ και διατρέχουμε τον κίνδυνο της κίρρωσης του ήπατος.

Άρα, περιόρισε συνειδητά την κατανάλωση αλκοόλ σε ελάχιστες φορές την εβδομάδα.

fitness2

Ανακάλυψε το είδος της άσκησης που σου αρέσει πραγματικά

Στις μέρες η προσέγγιση της υγείας και του fitness είναι τόσο δογματική, ώστε όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο διατροφής και άσκησης. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και φυσικά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις διάφορα είδη άσκησης και να καταλήξεις σε εκείνο, που σου αρέσει πραγματικά. Αν ξεκινήσεις να κάνεις την άσκηση που σου αρέσει, θα γίνει ευχάριστη συνήθεια και ο οργανισμός σου θα την «λαχταράει».

fitness3

Προγραμμάτισε τα γεύματα σου

Το να έχεις ένα προγράμμα με τα γεύματα της εβδομάδας, θα σε βοηθήσει να τρως σωστά. Για να το θέσω αλλιώς, πόσες φορές έχεις παραγγείλει, επειδή δεν είχες υλικά να μαγειρέψεις ή επειδή δεν ήξερες τι να ετοιμάσεις;

Κάνε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με φαγητά που συμπληρωματικά σου προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου και αφιέρωσε δυο βράδια την εβδομάδα, για παράδειγμα την Τετάρτη και την Κυριακή, προκειμένου να μαγειρέψεις και να καταψύξεις, όσα από αυτά γίνονται. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνεις μέσα στην εβδομάδα είναι οι σαλάτες και κάποια συνοδευτικά.

fitness4

Μείνε πιστός στις αρχές σου ακόμα και όταν είσαι σε διακοπές

Προφανώς, όταν είσαι σε ταξίδι ή βρίσκεσαι σε διακοπές, καταναλώνεις τροφές και ποτά, που δεν θα κατανάλωνες, αν ήσουν στο σπίτι σου. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Απλά, φρόντισε να μένεις πιστός στις γενικές «αρχές» σου, που σχετίζονται με την διατροφή και την άσκηση. Φρόντισε να καταναλώνεις σαλάτες με τα γεύματα σου, να πίνεις πολύ νερό και να περπατάς τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα.

fitness5