Οι χειρότεροι συνδυασμοί συστατικών στο skincare

Οι χειρότεροι συνδυασμοί συστατικών στο skincare

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ξεκάθαρη στροφή προς την σωστή και σφαιρική περιποίηση της επιδερμίδας μας. Πολλές φορές βέβαια, πέφτουμε σε μια μεγάλη παγίδα: θεωρούμε ότι όσο περισσότερα προϊόντα εφαρμόσουμε ταυτόχρονα, τόσο πιο άμεσα αποτελέσματα θα έχουμε. Αυτό αποτελεί εν μέρει αλήθεια. Αρκεί βέβαια να είμαστε σίγουρες πως οι skincare συνδυασμοί που θα επιλέξουμε δεν θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε από την απόλυτα θεμιτή ανάγκη να περιποιούμαστε τον εαυτό μας στη φρενίτιδα της αψεγάδιαστης επιδερμίδας. Η εμμονή αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερβολές όσον αφορά τα προϊόντα που συνδυάζουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας.  Η ιεροτελεστία μας πλέον είναι απόλυτα συνδυαστική. Αποτελείται από μάσκες, απολεπιστικά προϊόντα, ορούς, κρέμες, essences και πόσα ακόμα βαζάκια και μπουκαλάκια. Συνήθως ξεκινώντας να χρησιμοποιούμε τα παραπάνω έχουμε υψηλές προσδοκίες.  Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι σπάνια θα μπούμε στον κόπο να διαβάσουμε τα συστατικά από καθετί που θα βάλουμε στο πρόσωπό μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι οι skincare συνδυασμοί κατάλληλοι. Το αντίθετο μάλιστα.

Το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είναι η εμφάνιση υπερευαισθησίας της επιδερμίδας. Συμπτώματα όπως κοκκινίλες & τραχιά όψη δεν πρέπει να αγνοούνται.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι όμως πιθανό να βλάψουμε το δέρμα μας καθώς στοιβάζουμε το ένα προϊόν πάνω από το άλλο για να έχουμε μια συνολική δράση;

Οι χειρότεροι συνδυασμοί συστατικών στο skincare

Σύμφωνα με τους απανταχού δερματολόγους, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε ώστε τα παρακάτω συστατικά να μη συνδυαστούν ποτέ μεταξύ τους:

1. Ρετινόλη + Βιταμίνη C: ο συνδυασμός τους προκαλεί ερεθισμό της επιδερμίδας, κοκκινίλες & ξεφλούδισμα. Extra bonus: ο συνδυασμός τους αυξάνει & την ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία.

2. Βιταμίνη C + AHA’s/BHA’s: δεδομένου ότι η βιταμίνη C διαθέτει από μόνη της δράση οξέος, ο συνδυασμός της με κάποιο απολεπιστικό αποτελεί ένα τεράστιο ΝΟ.

3. Ρετινόλη+AHA’s/BHA’s: αν σκεφτούμε ότι τόσο η ρετινόλη όσο & τα Άλφα-Υδρόξυ-Οξέα (AHA’s) αλλά & τα Βήτα-Υδρόξυ-Οξέα (BHA’s) διαθέτουν δράση απολέπισης, είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουμε ζημιά στο φυσιολογικό φραγμό της επιδερμίδας. Ναι, ναι καλά κατάλαβες, εξαιτίας της υπέρ-απολέπισης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως χρήσης κάποιου δραστικού συστατικού στην ρουτίνα περιποίησής μας είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη εφαρμογής ενός αντηλιακού με υψηλό δείκτη spf. Δείκτης τουλάχιστον 30, είναι απαραίτητος για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το δέρμα μας. Για τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες ο δείκτης καλό θα είναι να μην πέφτει κάτω από το 50.


featured image: unsplash
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.