Δεν είναι ο Darth Vader, δεν είναι ο Joker, δεν είναι ο  Hannibal Lecter, δεν είναι ο Norman Bates. Είναι εκείνος ο understated χαρακτήρας που του αρέσει να κρύβεται στη σκιά και να καταστρώνει το επόμενό του σχέδιο για να καταστρέψει τον πρωταγωνιστή. 

Σε αντίθεση με τους κατεξοχήν κακούς που μονοπωλούν τα φώτα τις δημοσιότητας και διατυμπανίζουν τη διάθεση τους να καταστρέψουν τα πάντα όπως η Cruella De Vil ή ο Voldemort, αυτοί οι underrated χαρακτήρες είναι οι κακοί που δε θα περίμενες. Δεν είναι αρκετά flamboyant και δε θα τους δεις να φιγουράρουν ανάμεσα στους A-listers των κινηματογραφικών κακών.

Μπορεί να μην ήταν κακοί εξαρχής, μπορεί η ζωή να τους φέρθηκε σκληρά ή μπορεί να εκτελούν εντολές άλλων, όπως και να χει είναι το ίδιο και περισσότερο ικανοί από τους διάσημους συναδέλφους τους να καταστρέψουν τον πρωταγωνιστή με κάθε τρόπο.

May Day,  A View To A Kill

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Grace Jones στο ρόλο της δολοφονικής αρχηγού της γυναικείας φρουράς του μεγιστάνα Max Zorin (Christopher Walken), του βασικού κακού στην ταινία του James Bond που κυκλοφόρησε το 1985. Εκτός από προσωπική σωματοφύλακας του Zorin είναι και ερωμένη του και θα κάνει τα πάντα για να αφανίσει από προσώπου γης οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στο σατανικό του σχέδιο. Η σωματική της δύναμη είναι σχεδόν υπερφυσική αφού όπως και ο Zorin είναι μάλλον αποτέλεσμα πειραμάτων ευγονικής των Ναζί. Κατατροπώνει χειροδύναμους Ρώσσους, πηδάει από τον Πύργο του Άιφελ και δαμάζει άγρια άλογα, αυτή η γυναίκα πολεμιστής ανατρέπει κάθε στερεοτυπικό πρότυπο Bond girl. Ντυμένη με  Azzedine Alaia στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, η Jones είναι μία επικίνδυνη dominatrice με πλήρη έλλειψη ηθικών αναστολών που γίνεται η επιτομή του ανδρόγυνου στυλ και της ωμής sexuality.

Photo from www.girlsdofilm.wordpress.com

Lord Henry Blackwood,  Sherlock Holmes

Όσον αφορά τους προαιώνιους εχθρούς του Sherlock Holmes ο Professor Moriarty κατέχει την πρώτη θέση. Παρόλαυτά υπάρχει και ένα άλλο σατανικό μυαλό, ένας ανελέητος serial killer, οπαδός της μαγείας και αρχηγός μιας παράνομης αίρεσης που παρακινούμενος από τις ιδέες μεγαλείου του προσπαθεί να δολοφονήσει τη Κυβέρνηση και να κυριαρχήσει στη Βρετανία. Ένας σατανικός και πανέξυπνος χαρακτήρας, δε θα μπορούσε να τον έχει αποδώσει καλύτερα άλλος από τον Mark Strong, αγαπημένο ηθοποιό του σκηνοθέτη της ταινίας, Guy Ritchie. Είναι master της ψευδαίσθησης, άσσος στη τεχνική του εκφοβισμού και φυσικά πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τον Holmes τον οποίο προκαλεί αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της ταινίας. ‘Steel your mind Holmes’.

photo from www.alchetron.com

Sheriff of Nottingham,  Robin Hood: Prince of Thieves

Ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Alan Rickman υποδύεται πάλι έναν παγκάκιστο διεφθαρμένο χαρακτήρα για τον οποίο δεν έλαβε ίσως την αναγνώριση που του άξιζε αφού έμεινε πιο γνωστός παίζοντας τους διάσημους κακούς  Hans Gruber στο ‘Die Hard’ και  Severus Snape στο ‘Harry Potter’. Παρόλα αυτά έχει και εδώ τις ίδιες δολοφονικές τάσεις, είναι το ίδιο πανούργος και γλοιώδης και θα κάνει τα πάντα για να ανέβει στο θρόνο και να ξεφορτωθεί τον Kevin Costner που υποδύεται τον γνωστό μας Ρομπέν των Δασών.

© 1991 – Warner Bros. All rights reserved.

Oddjob, Goldfinger

Επιστροφή στις ταινίες του James Bond και σε ένα από τα πιο διάσημα φονικά όπλα όλων των εποχών. Το bowler hat του πιστού ακόλουθου του Auric Goldfinger που στη θέση του γείσου έχει μία κοφτερή λεπίδα.  Ο Oddjob, που τον υποδύεται ο επαγγελματίας πυγμάχος Harold Sakata, είναι ένας μουγγός Κορεάτης που σκοτώνει όσους απειλούν τον εργοδότη του με τους πιο απίθανους τρόπους. Προκαλώντας τους ασφυξία από χρυσή μπογιά, σπάζοντας το λαιμό τους με το θανατηφόρο καπέλο του και μετατρέποντας τους σε παλιοσίδερα. Κάθε φορά που εμφανίζεται στη ταινία τον ακολουθεί η ίδια sinister μουσική υπόκρουση, προδίδοντας συχνά και την ανάμιξή του στα εγκλήματα όπως για παράδειγμα όταν αφήνει αναίσθητό τον Bond στο δωμάτιό του στο ‘Fontainebleau Hotel’ στην παραλία του Μαϊάμι δείχνοντάς μας μόνο τη σκιά του.

photo from www.007.com

Vice Principal Edward “Ed” Rooney,  Ferris Bueller’s Day Off

Κάτι πιο ευχάριστο για το τέλος. Ένας ιδιόμορφος ‘κακός’ που μιλάει στο παιδί μέσα σου. Σε αυτό το παιδί που έκανε «κοπάνα» από το σχολείο προφασιζόμενο λόγους υγείας και πέρασε μια μέρα με τους κολλητούς έξω από τους τέσσερις τοίχους του γκρίζου σχολείου. Αυτό το παιδί ήταν ο Ferris Bueller, που τον υποδύεται ο Matthew Broderick, και ο ορκισμένος εχθρός του ήταν ο υποδιευθυντής του σχολείου Edward Rooney (Jeffrey Jones) που θα κάνει τα πάντα για να ξεσκεπάσει την απάτη του Bueller. Πονηρός και μνησίκακος με έντονο όμως το κωμικό στοιχείο, φτάνει μέχρι τη διάρρηξη για να αποκαλύψει το σκασιαρχείο του  πρωταγωνιστή και να τον αναγκάσει να πληρώσει επαναλαμβάνοντας τη χρονιά. Δεν ξέρει όμως με ποιον τα έχει βάλει.

Ο Matthew Broderick στην ταινία ορόσημο των αμερικανικών teen comedies των 80s  που απογείωσε τη φήμη του και έγινε ο ύμνος του σκασιαρχείου, τόσο που η Πρώτη Κυρία της Αμερικής χρησιμοποίησε τα λόγια του χαρακτήρα του στο commencement του Wellesley College το 1990. Ήταν η πιο διάσημη «κοπάνα» της Αμερικής.

www.ign.com
featured photo: www.themoviethemesong.com